Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

E39 jak funguje analogový panel klima/topení tzv "sporák"?

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Odpovědět
Zpráva
Autor
Michal-E39

E39 jak funguje analogový panel klima/topení tzv "sporák"?

#1 Příspěvek od Michal-E39 »

Jakým způsobem v E39 funguje jednookruhová analogová regulace klima/topení/větrání s otočnými kolečky, tzv. sporák? Kde to má kabinové čidlo teploty?
Na internetu k tomuto ovládacímu panelu nemůžu nic najít, všude mají tlačítkový digitální panel.

Ten můj vykazuje projevy ucpaného teplotního čidla: Dlouho to topí hodně, než se k čidlu dostane teplý vzduch, pak zase málo, protože je teplý moc. Jinak ta regulace funguje a snaží se dohonit nastavenou teplotu.

U digitálního panelu je čidlo za mřížkou v panelu a vzduch z kabiny k němu honí větráček. Pokud se to ucpe prachem nebo umře větráček, chová se to takto. Analogový sporák žádné otvory na panelu nemá, žádný větráček v něm nevrčí. Nevím tedy, kde to čidlo hledat, zda není třeba někde v kabině připojeno k panelu kabeláží. Analyzování toho regulátoru metodami reverzního inženýrství bych volil až jako poslední možnost.

Nerozebíral to někdo, nevíte někdo jak to funguje?

Ne, nechci upgrade na digitální panel. Sporák možná nevypadá kůl, ale preferuji točítko, kde nastavím co chci ve vteřině, před 20x zmáčknout tlačítko teploty.
ganmiki

Re: E39 jak funguje analogový panel klima/topení tzv "sporák

#2 Příspěvek od ganmiki »

Sporák nemám, ale když si na realoem.com vyjedeš podle vin přesně svoje auto, tak to tam nemáš rozkreslený to co potřebuješ?
E39, 523i
ardo

#3 Příspěvek od ardo »

Teplotní čidlo je nad nohama řidiče v tom plastovém krytu pod volantem
Michal-E39

#4 Příspěvek od Michal-E39 »

ardo> Děkuji, našel jsem ho tam.

Je to svérázná konstrukce přesně ve stylu BMW. Ač elektricky je to primitivní termistor, není tam jen tak. Je schován v plastovém domečku obalen polystyrenovou izolací. Aby se k němu dostal okolní vzduch, je k tomu domečku připojena podtlaková hadička vedoucí do sání motoru! Ta saje vzduch do domečku, kde okolo čidla prochází dále skrz filtr (až za čidlem) a do hadičky.
To čidlo i filtr jsem měl ucpané prachem.

Číslo dílu celého toho udělátka je 64111384253 a dle obou ETK se v E39 po FL nenachází. Přesto jsem ho z mého auta (09/2002) vytáhl.
ardo

#5 Příspěvek od ardo »

Číslo dílu celého toho udělátka je 64111384253 a dle obou ETK se v E39 po FL nenachází. Přesto jsem ho z mého auta (09/2002) vytáhl

:D ano je tam v tom trošku zmatek
Odpovědět