Prozkoumejte výhody členství v klubu a rozšiřte naše řady 😉

Repro - upgrade

Vše o o E24, E63/E64, F06, F12/F13, G32
Zpráva
Autor
Tomasis Člen Klubu
Člen Klubu
Klubové ID: 3726

Repro - upgrade

#1 Příspěvek od Tomasis Člen Klubu »

Vzhledem k tomu, že už se nemám kam moc posouvat s úpravami, začínám si hrát s myšlenkou upgrade audia. Mám tam L7, ale říkám že po těch letech ty repra prostě mají něco za sebou a "mohlo" by to hrát lěpe. Nebo se pletu? Zkušel někdo měnit repra? Ono na výběr toho moc není, většinou jenom Match a Audison. Pak ještě woofery Emphaser, nebo Bavsound. Nebo prostě každá cesta bude směr dolů? ... :|
Itchythefirst
Klubové ID: 3915

Re: Repro - upgrade

#2 Příspěvek od Itchythefirst »

Zrovna to aktivne resim (+ par let neaktivne) na svy sestce :-)

Ten L7 hraje v sestce celkem tragicky i jako novej, natoz po tech letech.

Vetsina plug&play repraku bude mnohem lepsi nez OEM BMW, ale porad to bude dost bida proti tomu, co se normalne da poskladat.

Stredobasy a vysky:
Do sestky do dveri a do zadnich boku na E64 (nevim, jestli i do plata na E63) se krasne vejdou Focal Power 2 ES 100 K.

Centralni repro v pristrojovce ma min mista, takze moznosti pro ne jsou nasledujici:
1) Neosazovat
2) Nechat puvodni
3) Osadit 1 Plug & play repracek
4) Uriznout Dremelem dva sousedni uchyty na tom Focalu, a prichytit to custom adapterem, co bude drzet i vyskac. Ten adapter zrovna kreslim v CADu a necham si ho pak z PEEK vytisknout na 3D tiskarne.

Vyhybka se do dveri v pohode vejde, jde umistit na podobny misto, jak je ve dverich ta jednotka alarmu, ci co to je. V palubce pro ni moc mista neni, musi se vyvezt z te kaplicky pro reprak nekam pod palubku.

Tenhle projekt mam spojenej i s merenim a nahravkou audia pred a po, at muzu nejak verohodne srovnat :-)

Nejake konkretnejsi informace:
Adaptery do dveri pro Focal K2 vcetne adapteru na vysky:
https://www.ebay.com/itm/Focal-ES100K-a ... 1438.l2649

Instalace (E90):
https://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=1346848

https://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=1344441

https://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=540954

https://www.e90post.com/forums/showthread.php?t=850369

Pro zajimavost - Focal manufacturing:
https://www.youtube.com/watch?v=184crGkXsKM

Subwoofery:
Par znamych davalo plug&play Audison, je to opet obrovskej skok v porovnani s OEM, ale je to cesta nejmensiho odporu, kde vetsina prachu opet padne na to, ze je to uzpusobeny do BMW.

Tady jeste nevim, chci si udelat zase vlastni adapter, abych mohl nainstalovat normalni woofer a z cely bocnice udelat po vytlumeni ozvucnici. Zatim to mam jako druhou fazi, basy me zas tolik netrapi, v tom prostoru stejne nikdy nedosahnes idealniho zvuku :-|
Tomasis Člen Klubu
Člen Klubu

#3 Příspěvek od Tomasis Člen Klubu »

No super, to jsem chtěl slyšet :thumbsup: Já měl v E38 repra od JBL a nemohl jsem si to vynachválit. Proto si říkám že musí být cesta ... Nad těmi adaptéry pro možnost použít i non repro určené přímo pro bmw jsem taky přemýšlel, ale nad hliníkem na CNC fréze. Pokud ale máš možnost 3D tisku, asi to bude jednodušší. Každopádně každá zkušenost dobrá a budu rád když to budeš aktualizovat ;) Jinak na ty Focaly jsem taky koukal že je dělají přímo pro BMW, jen mají menší výkon. https://www.ahifi.cz/focal-is-bmw-100l. ... gKFUfD_BwE
Tomasis Člen Klubu
Člen Klubu

#4 Příspěvek od Tomasis Člen Klubu »

Koukám že ty adaptéry se dají koupit i u nás .... https://www.elcar.cz/adapter-repro-100m ... gIcDPD_BwE
Itchythefirst

#5 Příspěvek od Itchythefirst »

Do dveri asi pujdou sehnat nejaky adaptery relativne snadno (na tom linku je ale i adapter pro tweeter ;-) ), pripadne i to vyriznuti laserem z Al plechu by melo byt v pohode. Zli jazykove tvrdi, ze na 6er nepasuji adaptery pro 5er a 3er, ale tohle nemam vyzkouseno a osobne se mi to moc nezda :-|

Co je trosku komplikovanejsi je pripadnej adapter pro ten centralni repracek v palubce. Nejen, ze drzi ten stredobas "opacne" nez ten ve dverich a musi mit mensi rozmer, ale ten muj bude i drzet tweeter, takze bude relativne prostorove komplikovanej a vyrezat to na CNC frezce by stalo nesmysl :-) Dneska uz delaji zakazkovej 3D tisk skoro vsude ;-)

Ty Focal IS jsou uplnej zaklad, plati se dost za ten BMW P&P fit, ty ES100 jsou uplne nekde jinde ;-)
Naposledy upravil(a) Itchythefirst dne stř 17.02.2021 11:47, celkem upraveno 1 x.
Tomasis Člen Klubu
Člen Klubu

#6 Příspěvek od Tomasis Člen Klubu »

Jako určitě chci jít cestou " když tak už ", takže bych samozřejmě použil to lepší. Pokud ten centrál dotáhneš do konce, rád se finančně podělím a vezmu ho taky. A co woofery pod sedačkou?
Itchythefirst

#7 Příspěvek od Itchythefirst »

Tomasis píše:Jako určitě chci jít cestou " když tak už ", takže bych samozřejmě použil to lepší. Pokud ten centrál dotáhneš do konce, rád se finančně podělím a vezmu ho taky. A co woofery pod sedačkou?
Az bude pripravenej, muzu ti napsat a za vyrobni naklady treba poslat, bude li jeste zajem ;-)

S woofery pod sedackou ti moc neporadim, resil jsem to pro E64, ktera kvuli pasum v sedackach ma woofery v zadni bocnici. Nevim, jestli je tam misto pro instalaci nejakych non-P&P repraku. Kluci davali Audison P&P a oproti OEM je to brutalni rozdil i na puvodnim L7 zesiku.
Tomasis Člen Klubu
Člen Klubu

#8 Příspěvek od Tomasis Člen Klubu »

Právě že ty woofery jsou buď Match, Audison, nebo Bavsound, ale tam je to hodně o ceně značky -vyjdou dvakrát dráž než Audison :? Určitě zájem bude ;)
Hanz Člen Klubu
Člen Klubu
Klubové ID: 6

#9 Příspěvek od Hanz Člen Klubu »

Pod tou sicnou je těžko definovaný objem ozvučnice, navíc ne zcela utěsněný a s magnetem repro příliš blízko dna.
Ve dveřích jsou 10 cm středy, které když dobře, hrají nejníž 200-150 Hz. Ty subwoofery pak mají úkol pokrýt pásmo 40-200 Hz, což je na klasický sub moc (běžné končí na cca 100-140 Hz).
Takže nelze od stolu vybrat “parametry ok repro” a myslet, že to bude top. Pásmo 90-200 Hz je bohužel to co většina z nás vnímá jako basy/punch.
Konkrétně náhrada L7 subwooferů není tak jednoduchá, nej mají být Jehnert, ale stojí nesmysl a neslyšel jsem je.
“Ability is what you're capable of doing.”
Itchythefirst

#10 Příspěvek od Itchythefirst »

Hanz ma samozrejme pravdu, ze nelze jen tak od stolu "hazet repraky", ale na druhou stranu cokoli normalniho z aftermarketu bude mit o malicko vetsi rozsah nez ty OEM repraky, takze "hluchy" pasmo by vzniknout nikde nemelo, jen si clovek bude muset malicko pohrat s EQ, ale vysledek bude podle me nasobne lepsi nez co tam je ted. Tim spis, kdyz se tomu clovek povenuje a trosku si to zmeri a naposloucha ;-)
Hanz Člen Klubu
Člen Klubu

#11 Příspěvek od Hanz Člen Klubu »

Mám v e92 už 3tí sadu subwooferů a že bych jásal... udělal jsem i to, že jsem z mdf vyriznul distancni kroužek, abych repro zvednul... a mělo to podstatný vliv... viděl jsem i zástavby, kde úplně zrušil plastový box a udělal lamino ozvucnici většího objemu/hloubky (=zrušil mřížku, vyřezal kus koberce), což mělo vliv na průběh basoveho pásma, ale ne každý asi tohle je ochotný v aute páchat :-)
EQ nedonutí hrát měnič mimo svoje možnosti... navíc bez roztazení zvlášť stredů a basů se nikam nepohne...
Itchythefirst

#12 Příspěvek od Itchythefirst »

Hanz píše:Mám v e92 už 3tí sadu subwooferů a že bych jásal..
Podle me samy suby hudbu nedelaji (ty v E63 rozhodne ne). Podle me maji byt spis "citit" nez slyset. Vetsinou, kdyz je nekde slysim, tak bohuzel je to v pripade, ze tam nemaji co delat :-|
Hanz píše: EQ nedonutí hrát měnič mimo svoje možnosti....
Samozrejme souhlas, ale to neni potreba :-)

Zhruba 200 Hz - 20 kHz budou hrat ty Focaly, takze resis jen prechod subwoofer->stredy. Pokud pouzijes jiny normalni woofer, dam ruku do ohne za to, ze bude mit nizsi utlum jak na nizkych, tak na vyssich frekvencich nez OEM sub. Takze pokud OEM zvladaji (placnu) 60-500 Hz, tak aftermarket suby v tomhle rozmezi budou prakticky vzdy lepsi.

Hanz píše:navíc bez roztazení zvlášť stredů a basů se nikam nepohne...
Tohle moc roztahovat neprotrebujes (kam a co roztahovat?) a je otazka, jestli se da nejak hybat delicim kmitoctem, podle me bude napevno nekde mezi 140-200 Hz (to jde lehko zmerit, muzu to nekdy zkusit). Cokoli nad 140 Hz ti ty Focaly krasne pokrejou, samozrejme nasobne lip nez OEM. Cokoli pod ti zas zahraje aftermarket sub lip nez OEM, tady je dost obtizny podle me nedosahnout mnohem lepsich vysledku nez OEM.
Co muze byt komplikace je ta funky ozvucnice pod sedackou, co ti dela hrb na ~80 Hz, prave aby to melo takovej ten "basovej" zvuk. Tohle ti s jinym wooferem muze udelat hrb uz dost velkej, pripadne ho posunout, a tady prave se to da malicko poladit pres EQ. Stejne tak nejaky "hadani" kolem deliciho kmitoctu jde omezene poladit s EQ :-)
Tomasis Člen Klubu
Člen Klubu

#13 Příspěvek od Tomasis Člen Klubu »

Ještě mě napadlo udělat to samé co v E38, kde jsem dal do hajzlu skivak a nacpal tam woofer. Našel jsem tohle a tváří se to jako by to tam mělo být :?

https://www.bimmerfest.com/threads/cust ... 92&slide=0
Itchythefirst

#14 Příspěvek od Itchythefirst »

Podobne jsem to planoval do Golfa, v 6er mi to prijde uz malicko jako bastl, ale zalezelo by samozrejme na provedeni :-)
Pricemz tady uz bys asi potreboval programovatelny DSP (takze i novej zesik, pripadne kombinaci), protoze DSP v L7 pocita s wooferama pod sedackou.
Tomasis Člen Klubu
Člen Klubu

#15 Příspěvek od Tomasis Člen Klubu »

Chci jít cestou co nejvíc originálu, tohle mě jen zarazilo, protože ty woofery mezi sedačkama hrajou moc pěkně. V GTR to nemá chybu 8-)
Totic Člen Klubu
Člen Klubu
Klubové ID: 3742

#16 Příspěvek od Totic Člen Klubu »

Např. Maserati GranCabrio má taky woofer nad zadní loketkou. Asi ideální a pohledové místo pokud skivak nepotřebujete.

Namísto základních repro jsem v E60 nastrkal komponenty z Logic 7 a hraje to fajn. Teď řeším posílení/vylepšení basu, protože prej ten origo L7 bass by mi bez většího zesáku neutáhl. Píšou že OEM základ (165mm) i v Hifi (200mm) je stejně nějakej papírovej, takže bych ho prubnul toho AudiSona ? https://www.ahifi.cz/subwoofery-audison ... ystem.html

Jinak počtení dobrý ohledně upgrade v BMW, jj ;) https://www.ahifi.cz/clanky/detail/jak- ... ni-bmw.htm
Gerchan Člen Klubu
Člen Klubu
Klubové ID: 3552

#17 Příspěvek od Gerchan Člen Klubu »

Dobré počtení na tom ahifi...alespoň jedna výhoda mého HIFI - že se to lehce uprgaduje :-)

Teď už se jen hecnout a vyklepat z prasátka 25 za tu sadu repráků...a nebo to ještě povýšit zesilovačem za dalších 23.... :-)
Hanz Člen Klubu
Člen Klubu

#18 Příspěvek od Hanz Člen Klubu »

Itchythefirst píše:
Hanz píše:navíc bez roztazení zvlášť stredů a basů se nikam nepohne...
Tohle moc roztahovat neprotrebujes (kam a co roztahovat?) a je otazka, jestli se da nejak hybat delicim kmitoctem, podle me bude napevno nekde mezi 140-200 Hz (to jde lehko zmerit, muzu to nekdy zkusit). Cokoli nad 140 Hz ti ty Focaly krasne pokrejou, samozrejme nasobne lip nez OEM. Cokoli pod ti zas zahraje aftermarket sub lip nez OEM, tady je dost obtizny podle me nedosahnout mnohem lepsich vysledku nez OEM.
Co muze byt komplikace je ta funky ozvucnice pod sedackou, co ti dela hrb na ~80 Hz, prave aby to melo takovej ten "basovej" zvuk. Tohle ti s jinym wooferem muze udelat hrb uz dost velkej, pripadne ho posunout, a tady prave se to da malicko poladit pres EQ. Stejne tak nejaky "hadani" kolem deliciho kmitoctu jde omezene poladit s EQ :-)
To platí pro lidi s base hudbou (z radia jde nabuzeny vystup na předku a ořezané střední pásmo do zadku), kde predni kanály jdou k A-sloupku do Y na sub (ten něco huhlá) a do dveří do 10cm papír repro s kondikem, který orizne basy (aby to nevyskočilo z tapecaku). Proto se musí natáhnout nove kabely a ideálně to hnat tim 6k DSP zesilovačem (sub, mid, tweet) za předpokladu natazeni dalších 2 kabelu do dveří.
Pro lidi s potřebou surround pak 8k (zadni repro).
Itchythefirst

#19 Příspěvek od Itchythefirst »

Hanz píše:To platí pro lidi s base hudbou.
U zakladniho audia se priznam, ze nevim, jak to je presne reseny, ale uz chapu to "roztazeni stredniho pasma", co jsi zminoval ;-)

L7 v sestce ma do dveri a do zadnich boku vyvedeno "vse" nad delicim kmitoctem pro SW.

Stredobas u L7 nema vyhybku (podle me to oreze/rozdeli DSP), jen vyskac je paralelne pres kondik k nemu pripojenej. "Plnotucnou" vyhybku ma az Dirac.
U L7 mas tedy ve dverich uplne pasmo od deliciho kmitoctu SW vys a s tim uz se da celkem dobre pracovat :-)

Pokud nehonis SPL a kW vykonu, pak se nastesti nemusi u L7 natahovat extra kabely, jako u toho zakladniho audia :-)
Tomasis Člen Klubu
Člen Klubu

#20 Příspěvek od Tomasis Člen Klubu »

Itchy .... Máš ode mě SZ asi týden :wink:
Odpovědět