Zdravím, zapojím se trochu do diskuze. Mam E91 a byla v něm asi ta nejhorší zvuková aparatura, co se v BMW najde. Mám ji od novosti 8 let a zvuk mě vždycky „sral“ (BMW vyprodávalo na konci výroby, dobrá cena, nic se nedalo nakonfigurovat, byly to skladovky v bíle barvě) a shodou okolnosti cca před rokem někdo prodával na aukru BMW HIFI Alpine s tímto číslem 65412293994 cca za 1700 Kč i dopravou (našel jsem to na netu cca za 430 Eur). Číslo dílu u toho nebylo, tak jsem to risknul a koupil, ale po doručení jsem zjistil, že to je na F20 a jiné modely, tak jsem se nepustil do montáže. Sehnal jsem si k tomu návod na montáž a rok mi to leželo v garáži a teď přes covid jsem se rozhodl to tam nahodit alespoň ty reproduktory do předních dveří a vyškáče. S předními reproduktory byl trochu problém (úplně nepasovaly), ale poradil jsem si s tím. Na vyskáče jsem vyřezal díru v tom plastu a přilepil mamutem. Chtěl jsem koupit ty lišty do oken, ale když jsem zjistil, že stojí cca 3000 Kč za pár, tak jsem si to rozmyslel. Zvuk se radikálně zlepšil. Přemýšlel jsem co s tím zesilovačem co mi zbyl a našel jsem ho na netu, že ho někdo prodává za 200 Eur. Tak jsem se rozhodl ho tam nacpat taky. Největší problém asi byl s přívodem 12V, které jsem vzal zepředu zpotkapoty z místa nabíjení. Zesilovač v této sadě je pěkně malý a vlezl se pod rádio (mám Business). Při instalaci byl problém, že kabely úplně nepasovaly, takže jsem musel původní přední kabely odstřihnout a napojit na kabely od zesilovače. Po instalaci se zvuk zlepšil o dalších 100% (hlavně výkon soustavy). Navnadilo mě to a koupil jsem si zadní nové repro Audison APBMW X4E cca za 5000 Kč. Konfigurátor pro tohoto výrobce je tady https://www.audison.eu/spc-years/?model=3&brand=1. Popř. https://www.audison.eu/sound-pack-configurator/. Po doručení jsem je namontoval, ale nijak moc se zvuk nezlepšil (dost zklamání za ty peníze). Přemýšlel jsem ještě o značce Focal, která se taky specializuje na BMW. Ale nakonec jsem šel do Audisonu.
Když jsem byl u toho zlepšování zvuku, tak jsem přemýšlel co dále. Nějak se mi nezdály ty basy a myslel jsem si, že basáky jsou pod každou sedačkou a přemýšlel jsem, proč pod pravou nehrají a na mé zděšení jsem zjistil, když jsem odmontoval sedačku a kryt, že tam žádný basák není.
Rozhodl jsem se někde najít jeden basák, popř. pár za rozumnou cenu, a nakonec jsem to koupil v USA na ebay za cca 50 Eur plus doprava 90 Eur. Našel jsem použité origo subwoofery pro nejvyšší řadu zvuku BMW. Čísla dílů 65139143135, 65139143136. Neověřená cena v BMW 345 Eur za kus.
Instalace velmi jednoduchá cca 1 hodina a basy se zlepšily tak o 100%.
Pokud bych někomu měl doporučit vylepšení základního zvuku v BMW E90, E91, tak bych doporučil hledat někde kompletní sestavu včetně kabeláže a zesilovače. Při prohledávání netu (ebay a různé bazary) jsem to viděl cca za 350 Eur (cca 9300 Kč)komplet včetně kabeláže, zesilovače a kompletní sestavy repro (např. BMW Logic 7 Harman Kardon). Z druhé ruky to vyjde nejlevněji.
Kdybych to dělal podruhé, tak to určitě koupím a zvuk určitě bude lepší než ten, co jsem si naistaloval já.
Investoval jsem 1700 přední repro se zesilovačem. Subwoofery pod sedadla 3700 Kč. Zadní repro do dveří 5000 Kč. Moje práce 0 Kč.
Suma sumárum 10400 Kč. Celá sestava z nových dílů by byla cca za 27000,- Kč.
Ještě jedna poznámka. Na svém Business radiu nemám ani USB a ani bluetooth. Takže jsem hledal jak to vyřešit a koupil jsem v Číně toto FEELDO Car Wireless Bluetooth Module Receiver Stereo Music AUX Adapter For BMW 3 Series (E90/E91/E92/E93) Audio AUX Cable (https://www.aliexpress.com/item/4000628 ... 4c4dz8ioj3).
Včera jsem to naistaloval a funguje a dokonce funguje i handsfree. Včera jsem seděl v autě v garáži dvě hodiny a pouštěl jsem si muziku přes youtube, kvalita zvuku není taková jako z CD. Pravda je, že nejlepší sound je z CD mechaniky.
Co závěrem: BMW za svůj základní Sound System v E90, E91 by se mělo stydět. Cokoliv nainstalujete místo základního systému bude lepší než základ. Hledejte věci z druhé ruky. V USA mají dobré ceny, ale trochu drahou dopravu do EU, ale často to vyjde levněji i s dopravou než v EU.
Sorry, že to bylo tak dlouhé.
Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.
Upgrade autorádia do BMW E90
Re: Upgrade autorádia do BMW E90
Zadní repro neřešit, nemá to žádnou přidanou hodnotu, ušetřené peníze dát do lepších předních...
80% “hezkého zvuku” dělají středy a výšky (myslím tím z repro)...
80% “hezkého zvuku” dělají středy a výšky (myslím tím z repro)...
“Ability is what you're capable of doing.”
Souhlas s neřešením zadních repro ve dveřích pokud to nepodporuje zesilovač.
Zadni repro mam v plate. Nechal bych je vsak zapojene kvuli couvacim senzorum.
Hanzi, nevis, jestli kdyz prekoduji radio Professional ze standardu, kdy nemam zesilovac, na hifi system, bude mi stale hrat se stejnou intenzitou nebo se nejak ztlumi? Resim totiz upgrade po castech, tak aby mi behem prestavby to nejak hralo.
Hanzi, nevis, jestli kdyz prekoduji radio Professional ze standardu, kdy nemam zesilovac, na hifi system, bude mi stale hrat se stejnou intenzitou nebo se nejak ztlumi? Resim totiz upgrade po castech, tak aby mi behem prestavby to nejak hralo.
Klesne hlasitost, ale úroveň PDC můžeš nastavit v menu rádia.
“Ability is what you're capable of doing.”
Zacalo mi dost nesnesitelne piskat z reproduktoru. I pri vypnutem radiu. Staci mit zasunuty klicek. A pri CD se k piskani pridavaji i veskere zvuky jak nacita a toci se cedecko. Setkal se s tim nekdo?