Asi bych měl napsat jak to dopadlo.
Pístní kroužky jsem koupil SM Motorenteile, mají segmentový stírací kroužek narozdíl od Mahle a Goertze. Sada za 3 litry.
Šály ojnic jsem vzal od Mahle, protože údajně dodávali prvovýrobu do M54 a ty origo byly pořád ještě v limitu, měnil jsem preventivně. Sada za 900 Kč.
Dále jsem dělal hlavu - ventily museli na brusku, na zalapování pastou byly ty výfukové podpálené moc. Takže hlava šla k profesionálům celá. (brusku na ventily doma nemám, frézky na sedla v potřebném rozměru také ne)
Blok motoru nepotřeboval žádný zásah, honování válců bylo patrné v celé ploše, soudkovitost jsem žádnou nezjistil metodou měření vůle mezery pístního kroužku v různých výškách.
Hlavní šály klikovky byly jak nové, nebyl důvod je měnit.
Samozřejmě jsem vyměnil gufera a všechna těsnění, plastové trubky topení, silentbloky, svíčky a podobný spotřebák.
Neměnil jsem těsnění ve VANOSu, ten jsem dělal před rokem.
Dále jsem vyměnil spojku (téměř sjetá) a preventivně dvouhmotu. Dvouhmota se čtvrt mega najeto neměla nadměrnou vůli a rozsah otáčení byl v limitu. Vyměnil jsem ji protože se v tom už nechci znova vrtat.
Spojku jsem dal silnější z třílitru, protože jí dávám zabrat s přívěsem. S převodovkou z 2.5L funguje normálně.
Zároveň jsem odstranil škrtítko (clutch delay valve) ze spojkové pumpy, které mají všechny E39 kromě M5. Od té doby jde spojka mnohem snadněji ovládat při popojíždění a couvání - měl jsem to udělat už dávno, ale nevěděl jsem, že taková pitomost existuje.
Celá tato generálka motoru vyšla na 40 litrů, včetně spojky. Šlo by to minimálně o 5 litrů levněji, ale všechny šrouby a těsnění pod hlavu jsem dával origo BMW.
Nevím, jak by se dalo dostat k číslům přes kilo, jak tu někteří uváděli. To snad jedině způsobem, že bych počítal i cenu práce - ale tu co za mě můj zaměstnavatel fakturuje, né tu co mi platí.
Jak to jezdí? Zcela normálně.
Během prvních 100km to sežralo snad litr oleje, než se zaběhli kroužky. Za dalších 1000km to olej nesežralo vůbec žádný - hladina na olejové měrce neklesla měřitelně, maximálně o milimetr.
Je to trochu předčasné hodnocení, ale v dohledné době asi nebudu mít možnost něco najezdit.
Pro ostatní: Nebojte se toho - není to zdaleka tak těžké ani složité, jak to vypadá.