Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

BMW Z3 osvětlení kufru, zámek a dotazy

Vše o Z1 E30, Z3 E36, Z4 E85/E86/E89, Z8 E52
Zpráva
Autor
Sovaja

BMW Z3 osvětlení kufru, zámek a dotazy

#1 Příspěvek od Sovaja »

Ahoj,

jsem čerstvým majitelem Z3 a měl bych na vás prosbu, pár otázek ohledně kufru.....a možná i pár dalších:-)

1) mám třítlačítkový klíč, jedno tlačítko na zamknutí, druhé na odemknutí a na co je třetí? Má jít s ním otevřít kufr? Má to jít u všech aut, nebo jen u nějaké verze?
2) nesvítí mě světlo v kufru, žárovku jsem zkontroloval(ještě jsem neodkrytoval zámek). Na fórech jsem se dočetl o často vadném spínači, který je ovšem součástí zámku, takže drahá záležitost:-(, prý častá závada...takže do BMW pro ten spínač, nebo je nějaká druhovýroba?
3) druhý klíč i po výměně baterky nereaguje na dálku, otevřít auto jde manuálně, nastartovat také. Při zmáčknutí tlačítka blikne červená dioda
4) vrzání volantu....ale fakt fest, že to ani rádio nepřeřve:-). Vrže to v určité poloze.....Rozebral jsem jen plast zespoda a tam je věcí, kam by se dalo stříknout mazivo...takže jsem se na to zatím vybodnul. Musím ještě vypozorovat odkud to přesně jde.... Je to také pravidelný problém Z3, nebo spíš výjimka? Měl jsem předtím E61, tak to byla taková tradice, povrzávání volantu......ale tohle je jiný zvuk.

díky za případnou pomoc a vysvětlení......asi další otázky budou následovat.

Vlastně ještě....existuje na Z3 někde manuál v CZ? Mám origo v němčině a staženou nějakou verzi v AJ....

díky a mějte se

Ještě jsem zapomněl......BMW Z3, 2.8, 1997
kudrnac

Re: BMW Z3 osvětlení kufru, zámek a dotazy

#2 Příspěvek od kudrnac »

Ahoj,

zkusim te trochu nasmerovat, pokud jsi jeste problemy nevyresil:

1.
Co se tyka klice, tak podle me se tim tretim tlacitkem kufr neodemyka, ten klic to takhle ma, protoze je stejny v ramci rady e36, ale popravde jsem to nikdy nezkoumal, takze 100% info to neni, jen muj nazor...

2.
Nez zacnes resit spinace na svetlo, zkontroluj si prechodku kabelu do vika kufru, kabely jsou casto prelamane, mne takhle nefungoval central na kufru. Dokonce se prodava/prodaval opravny set na ty kabely (http://www.auto-ksport.cz/cz3076--elektricke-dily.html), ale jde to opravit levneji...

3.
Ten druhy klic vypada, ze potrebuje jen nakodovat (sparovat) - postup je nasledujici:
1. sedět na místě řidiče a mít všechny dveře zavřené
2. otočit klíčem v zapalování rychle do polohy 2 (kontrolky) a zpět, vyndat klíč. Stihnout se to musí za 5 vteřin.
3. teď máš 10 vteřin na toto: Stisknout a držet tlačítko odemčení ("vlevo dole se šipkou), přitom třikrát krátce zmáčknout tlačítko zamčení (kulaté). Pak hned tlačítko odemčení pustit. Nemusíš ho držet celých 10 vteřin a ani to není žádoucí. Prostě jak zmáčkneš a pustíš zamčení potřetí, pak hned můžeš odemčení pustit.
4. Pro potvrzení spárování se auto zamkne a odemkne pro potvrzení párování.
5. Pokud páruješ víc klíčů, neotáčej už dalším klíčem v zapalování, jen mačkej tlačítka na dalším klíči viz bod 3. U "gumák" klíčů je někdy problém v kontaktní fólii a postup se musí několikrát opakovat, než se povede (neudrží sepnutý kontakt na drženém tlačítku). Řešením je nová fólie.

Více na: https://www.bmw-club.cz/forum-tema/spar ... utem-73441

4. Mne vrze, lepe receno knoura servo pri maximalnim vytoceni kol, ani vymena naplne v servu nepomohla, ale jinak funguje vse normalne. Ale ty pises volant, tak nevim... nejake rady jsou zde - https://www.zroadster.net/forum/viewtopic.php?t=44136

Manual mam take jen anglickou verzi stazenou z netu.

Mej se prima, at to jezdi!
vita11 Moderátor
Moderátor

#3 Příspěvek od vita11 Moderátor »

Ad 1) Tím třetím se rozsvěcuje interiérové světlo
V8 power :twisted: BMW 650i LCI Spacegrau
Top down 8-) BMW Z3 2.8i Arktissilber
Calming machine :) BMW R1150R Atlantablau
Obrázek
Sovaja

#4 Příspěvek od Sovaja »

Ahoj,

díky moc za reakci, něco jsem už pořešil......

Světlo v kufru bylo vypojené od zámku......vím, že se toto dělalo, když nefungoval právě spínač a světlo po zabouchnutí kufru svítilo vesele dál. Takže jsem to nacvaknul, dal telefon do kufru, zapnul video a zabouchnul, žárovka zhasla, tak snad OK. Teď auto týden stálo, tak to zítra zkontroluji, přeměřím baterku a uvidí se.

Drát do kufru, celý svazek....tak to jsem už řešil na E61, kde jsem to nechával celé komplet měnit u zdejšího machra v Bráníku v Praze. Takže tady mě to čeká taky....tak to potěš koště:-)

Ten klíč zkusím spárovat, uvidíme, dám vědět.

Horší bude to vrzání, asi nejlepší to bude natočit a uvidíme. Stejně musím na servis, protože v kolejích to auto strašně plave, tak nechám zkouknout tlumiče, od původního majitele mám v krabici komplet přední novou nápravu, tak u toho koukneme na to vrzání.

Nicméně ještě bych měl otázky.....

Potřebuji těsnění do dveří, dají se sehnat ještě origo díly v BMW na takhle staré auto a nebo už jen vrakáč?....tak tady si asi odpovím sám, páč se zeptám v BMW:-).

Ale hlavní otázka, než to celé zku...., ty plastové "šroubky" v kufru, co drží koberec(vruty s plochým koncem), nemohu je vyndat ven. Drží to jako sviňa, ani páčení, ani šroubování nepomáhá....a nechci je úplně zničit. Je na to nějaký speciální gryf a nebo mám sehnat takový ten páčící šroubovák se dvěma packama a násilím to vyndat a pak objednat nové, protože je samozřejmě zničím?

díky
kudrnac

#5 Příspěvek od kudrnac »

Jo, treti tlacitko je na interierove osvetleni, uz jsem na to prisel v manualu k Z3, ale rozsviceni ve dne ani neni videt:-)
Dily je treba sledovat na inzertnich serverech, spoustu veci maji na polskem allegru, obcas se objevi nejaka bouracka nebo tak neco. Spousta veci se da vzit z obycejne e36, pripadne z compacta, zbytek se musi objednat v BMW a ceny nejsou uplne lidove... Takove ty ruzne prichytky jsou problem, vypadavala mi na spolujezdcove strane prahova lista, prichytky jsem objednaval... co se tyka koberce v kufru, take jsem vyndaval, prichytky pak uz moc nedrzi, pomohl jsem si oboustrannou paskou po cele delce koberce, pokud uz tam delsi dobu nepujdu, tak koupim prichytky nove. (mam tam H-K zesilovac a meninc na CD, ktery porad zlobi, takze obcas koberec musi dolu).
Nektere dily uz se v BMW objednat nedaji, treba takova ta plastova voditka na pasy mi v BMW uz neobjednali :-(
Sovaja

#6 Příspěvek od Sovaja »

Ajaj, to jsem tak nějak tušil, že díly z BMW budou problém. Naposledy jsem chtěl objednat něco na E61 z roku 2008 a prý....bohužel. A zetko je o 11 let starší.

Mě spíš zaráží ty plastové šroubky(cvoky) nebo jak to nazvat. To je jako mám násilím vyrvat a pak si jít koupit nové? To je nějaký prapodivný postup. Obvzláště, když teď chci vyměnit gumový kroužek u antény......to musím oddeklovat půl kufru, což znamená zničit 5-x těchto úchytek? Pokud to tak je, tak to bych jim poděkoval. Tam stačilo dát něco, co jde vyndavat.......

No, teď je auto v servisu, tak až se vrátí, tak už budu mít všechny objednané díly doma a půjde se na věc.

Ještě jedna blbá otázka....jak jsem neodstrojil ten kufr.....tak při pohledu do kufru mám na levé straně jakoby snížený kufr.....pod toto snížení se dával changer. Co je v tom snížení pod kobercem, tam je zesík? Nemám Harmana, takže ani subwoofer, atd.

díky
kudrnac

#7 Příspěvek od kudrnac »

Jojo, ty plastove potvory se musi vyndat nasilim, nekdy to i prezijou, ale vetsinou uz tam moc nedrzi... To me vice iritujou takove ty cerne cepicky na sroubkach na palubovce... Mozna by to slo nahradit takovyma tema druhyma, ktere maji tycku uvnitr (myslim, ze drzi predni naraznik na vystuze), jenze pri kazde demontazi by se ta tycka patrne stejne ztratila...
Co se tyka tech kobercu, je spoustu druhu podle vybavy - ja treba dodelaval elektrickou strechu a pak na tu levou stranu ten koberec nepasuje, objednat nejde, z bouracky se koupit neda, protoze el. strechu jich ma minimum... takze jsem ho musel vyrobit z jineho koberce:-( Co mas na leve strane tezko rici, pokud nemas zesilovac H-K, muzes mit zesilovac Hifi. U me to vypada takto https://lh3.googleusercontent.com/proxy ... 6wrdWcgM72
Obrazek je jen z netu... patrne tam ma take pohon strechy nalevo...
Podivej se na vybavu podle vin kodu do nejakeho dekoderu, treba tady http://bimmer.work/
A uvidis... ono vetsina techto aut je za ty roku ruzne dobastlenych...
Sovaja

#8 Příspěvek od Sovaja »

Hmm, tak já je prostě vyrvu, akorát to abych rovnou objednal nové....to mám radost. Ty objednáváte v BMW a nebo China?

Ty jsi dodělával elektrickou střechu? Já myslel, že většina lidí(včetně mě) je ráda, že to tam nemá a že je o případný problém méně. Zrovna si pamatuji u kamaráda, který jel s BMW z Itálie se staženou střechou.....za nepříliš vlídného počasí.....a u Krotila mu pak vyměnili pojistku....a bylo:-).

Výbavu jsem zkontroloval dle tvého odkazu a všechno sedí, nic předělávaného(přidávaného) tam nemám.....jak říkal prodávající, vše je originál.... a to mě těší:-).

Ten kufr u mě vypadá stejně, akorát nemám el. střechu a nemám changer, takže co je v té vyboulenině zjistím, až to všechno urvu.....třeba tam není nic.

Taky nemám origo rádio, což jsem přemýšlel ho tam vrátit, ale pohled na ceny ebaye mě rychle vrátilo na zem.....cca 9000 za origo Business rádio opravdu nedám. MP3 na USB jsou pro mě nutnost.....když tedy člověk nechce poslouchat ten šestiválec:-). To je jediné, co na tom předělám....rádio a repráky. Mám jen dva u nohou, pak výšky ve dveřích a asi i ty další prcky vedle výšek vypadají osazeně. Za sebou nic, zadní středová konsole subwoofer nic......

V té zadní konzoli mě akorát vadí, že nemám žádné odkládací přihrádky, je to ten základ bez rámů za hlavou i bez přihrádek i bez Harmana. Tam bych možná v budoucnu také zainvestoval alespoň do té přihrádkové verze....pokud tedy bude rozumná nabídka....a ne jako nyní....16 tisíc a výš....:-).

Ještě bych měl dotaz.....mám tam krásná origo kola.....disky skoro jako nové, jen pár škrábanců, ale co se mě na BMW vždy líbilo, jsou disky na fotce. Dokáže je někdo identifikovat jaká je to model a ještě mě napadá, zda by to bylo vůbec legál je tam dát. Hádat se na STK opravdu nechci, ale jinak jsou nádherná....

https://www.mobile.de/cz/Osobn%C3%AD-v% ... 11689.html

díky
kudrnac

#9 Příspěvek od kudrnac »

Ahoj, no, ja jsem strechu dodelaval... ona tam puvodne byla, ale nekomu se to asi pokazilo, tak to cele odstranil. Ono kdyz tam mas oblouky a windscreen, tak uz pro tu strechu za sedacky nesahnes, takze s pohonem je to pohodlnejsi. Navic kdyz se to pokazi, otocis na cerpadle koleckem a muzes to pouzivat jako manualni - zadny problem. Navic ten system je jednoduchy, krome cerpadla se tam asi nema co pokazit - ono je to spise takovy podavac strechy nez automacky system :-)

Ty kola budou asi Rondell - tady se nabizi na bazosi https://auto.bazos.cz/inzerat/117503283 ... r-stav.php
U rozmeru bych se drzel toho, co je v technicaku (pripadne v manualu) a nemel by byt problem - 17" je idealni, et 35 by melo byt taky OK, sire 8" - nevim, jak na predku - dvojrozmery maji vpredu 7,5 a vzadu 8,5... to by se muselo bud vyzkouset a nebo ti musi poradit nekdo jiny... ja mam dvojrozmery jak maji byt.

V zadni konzoli bys mel mit 2 tlacitka a 2 odkladaci prostory - nahore vyklapeci a pak tu malou kapsu zepredu, to mely snad vsechny Z3... s oboukama maji mezi nima ten prostor zmenseny a pak je jeste verze s H-K, ktera ma subwofer v tom hornim prostoru a zepredu mrizku repraku.

Kde jsi auto kupoval? V ceske inzerci nebo v Nemecku?
Sovaja

#10 Příspěvek od Sovaja »

Vzadu právě nemám vůbec nic. Žádné dva čudlíky, ani ň. Je tam síťka jako na sub, ale za ní nic není. Už jsem to studoval, teď auto čeká na servis, tak není doma...pak vyfotím.

Koupeno je tady v ČR, ale samozřejmě je to origo prodané v Německu.

Já jsem právě chtěl holátko se šestiválcem 2.8. Byl jsem se podívat na jeden žlutý 3.0, ale ten měl puchýře na plno místech, což jsem nechtěl, ale zase byl v plné výbavě. Takové "načaté" kousky jsem už nějaké viděl a nechtělo se mě do toho jít. Tohle bylo koupeno jako majitelova srdcovka a na konec se ukázalo, že je to kamarád mého kamaráda, takže pohodové vyjednávání, přístup, dohoda a vypadá jako nová....teda skoro:-).

Pro mě byla priorita stav, nikoliv výbava. Akorát když tak koukám na nějaká videa, tak si říkám, že nějaké praktické věci by se dovnitř hodily.

- středová konsole.....v celém autě není jediné místo na pití......takže zkusím poptat ten střed s dírama na pití(použitý kolem 2500, nový by měl ve finale vyjít na stejné peníze, aktuálně mám popelník a vaničku.
- nemám si kam opřít ruku na řazení, takže jsem objednal područku z USA, ta je na cestě. Použitá, kožená, tak snad bude OK
- odkládací prostory......to samé co oblouky
- oblouky za hlavu.....jenže to znamená vyměnit celé plasty vzadu.....a to je aktuálně 16k(plasty a oblouky)
- není tam palubní PC, jen hodiny....koukal jsem na konvert sadu, ale odhadem je to tak komplet za 5000

Auto jsem si zatím vůbec neužil, protože bylo hnusně, neměl jsem čas, teď do toho vleze ta sračka za okny a do toho začal předek povrzávat, takže jsem to zapíchnul v práci v garáži a čekám na servisáka, až se mu uvolní čas. Pak to teprve pořádně prozkoumám.....
zddan01 Člen Klubu
Člen Klubu

#11 Příspěvek od zddan01 Člen Klubu »

s výbavou je to boj :D

na radio koukni na Becker Indianapolis, umí mp3 z CD, má i navigaci, správně oldschool :lol:

je z tý doby, kdy se Z3 dělala, bylo i v etk v oficiálním příslušenství, bejvaji kolem 3k, někdy i míň, červený podsvícení ladí s ostatním, byla i verze vyloženě BMW, ta je ale dražší :( v Z3 ho mám, resp, verzi s bluetooth, na stropě (mám coupé) mám mikrofon pěkně pod origo krytkou

origo rádio business cd asi bude dražší, řešením je možná business na kazetu a měnič :twisted:

komplet harman kardon audio pro roadster se sehnat dá líp než do coupé, ale taky to něco stojí, neni to jenom o výměně repráčků a zesilovači, ale je tam jiná kabeláž a díly interiéru bohužel

co sedačky, máš sport?

odkládací prostory, resp. ty různý loketky a tak jsou podle mě na úkor estetiky, je to moc přepleskaný a takový plný, jediný, o jsem byl ochotnej akceptovat byla schránka na kazety do středový konzole, ale přideš o tu vaničku :roll: Až si ty 4 kazety, co mám, přehraju, tak ji vyndám, business rádio taky a dám zpátky Becker... s pitím jsem to řešil tak, že si dám plechovku do síťky u spolujezdce a když mám žízeň tak zastavim a vypiju ji :lol: :lol:

s tím, že tam nejsou odkládácí prostory, ale síťka, jenže subwoofer nikde, to je zvláštní, ale nemám to nastudovaný, coupé to má jinak
http://bmwfans.info/parts-catalog/Z3-Ro ... dments_box

kola jsou z origo pěkný styling 42, dvoudílný, můj názor

dodělával jsem ještě tempomat, u 2vanos je to ale jednoduchý, páčka a pak jednotka pod volant, stačí zapojit, všechno je připravený :thumbsup: BC tam mám, možná ta teplota venku je dobrá, ale tu víš líp, když nemáš střechu :) takže bych to nechal

jo a ty plast čepičky šroubů, nejenže je to megavoser je sundat, ale nová stojí 55 Kč :smich2:
Sovaja

#12 Příspěvek od Sovaja »

Ahoj,

tak jsem na toho Beckera kouknul....je dobrý, přesně by tam sedlo, ale mám jeden problém. Všechnu muziku do aut mám v mp3 na SD kartě, takže já hledám něco, co dokáže tyto věci:
- přehraje MP3 a tagy(abych se vyznal)
- přehraje MP3 z flashky(ideálně z SD karty)
- budu se moci přehledně pohybovat v adresáři s MP3....tady kdyby ideálně byl displej víceřádkový....alespoň 3 řádky, kdyby byly vidět
- ideálně s bluetooth
- klidně bez CD
- ideálně změna barvy podsvícení na oranžovou

Prostě rádií jsem našel spousty....koukal jsem tak max do 6 000 Kč. Jenže u všeho se mě zdá, že vyznat se v adresáři s MP3, který obsahuje třeba 50 kapel, je nemožné. Takže tady bych hledal nějakou radu, pokud někdo máte stejný problém, či požadavky a něco poradíte....nějaké fajne řešení:-).
A chtít asi retro vzhled, to už bych si vymýšlel fakt dost. Nicméně Becker je fakt pěknej.....to je bez debaty.

Ty plastový čepice....to mě chceš říct, že když odstrojím kufr, kde jich bude tak řádově 15-20?, tak dám za každou novou 55 Kč?:-) hahaha
Tak to budu muset vyřešit nějak jinak....

Ten středový panel jsem vyřešil jinak. Ze států jsem koupil středovou područku, ta mě fakt chybí......sice je to neorigo, ale černá kůže a vypadá OK, ale asi bude dost tvrdá....no uvidíme. Doma už ji mám, ale ještě jsem ji nenamontoval. No a pak jsem objednal novou středovou konzoli, ta s popelníkem(nekouřím) a vaničkou je mě k ničemu. Takže jsem koupil tu s držáky na pití a vaničkou/područkou. Na ebay cca 3000 Kč, origo nová v ČR 2100 Kč...přijde zítra.

Sedačky mám ty míň tvarované, což mě trošku mrzí, ale s tím se nedá nic dělat. Ty lepší stojí ranec a to nejsem ochoten zaplatit......20-30 tisíc. Kdyby stály 10 000 Kč, tak bych je bral.....třeba bude v budoucnu někdo nějakou Z3 rozebírat na díly.....a s těma lepšíme sedačkama je jich celkem dost, třeba se poštěstí.

Harmana nemám a upřímně ani po tom nějak netoužím. Četl jsem názory, že byl stejně kvalitou dost podprůměrný, takže pokud si tam dopředu koupím alespoň lehce nadprůměrné repráky(tuším že tam jsou 13cm) a vyměním výšky a ty druhý malý mrchy, že to bude bohatě stačit.

U těch kol....mě tam zaujalo to utopení, to ET.....mě to spíš připadá jako Rondell 0058, ale pořád se mě zdají na tom autě hodně zapuštěná.......taková jsem ještě neviděl...a nebo se mě to jen zdá?:-)

Tempomat mě mrzí, ale asi se necítím na to si to sám dodělat. Já mám 1997, takže pokud vím dobře, jak single Vanos...... Vím, že tempomat dodělat jde, dá se koupit retro sada a nebo komplet na netu, ale bál bych se té práce....aktuálně tak úplně nemám kde to auto rozebrat a rejpat se v něm několik dní.....bohužel. Garáž se teprve hledá.

Ten palubní PC jsem včera koupil z 318, komplet PC a páčku k tomu, řekl bych za dobrou cenu. Takže ještě sehnat kabeláž(nová stojí 2 000 Kč) a pak to udělat. Vlastně mě napadá, měla Z3 ovládání PC na blinkru? Skoro mě to připadá až zbytečné to tam dávat, stejně ten komp umí kulový, není na něj pořádně vidět, takže si nedokážu představit, že na něj za jízdy koukám a ještě si v něm listuji:-).

S tím zadním odkládacím prostorem.....přikládám fotku. Pokud tam někde vidíte odkládací prostor, tak mě to napište:-). Alespoň tu horní kapsu bych tam rád dal, ale i ta je ranec....
https://ibb.co/4gLTWWJ

Vlastně tak sázím na to, že jednou někdo rozumný bude nějakou Z3 rozebírat na díly a že tam se bude moci sehnat ledacos za rozumné peníze....ale třeba jsem naivní......:-)

mějte se
zddan01 Člen Klubu
Člen Klubu

#13 Příspěvek od zddan01 Člen Klubu »

Becker dělal ještě něco novějšího, co už umělo mp3 z paměťové karty, bylo to designově podobný, jen mělo barevnej displej, má to Vita11 :thumbsup: BEcker Cascade myslim...

ještě dělá rozumný continental
https://www.mechanikadc.cz/autoradia-vdo-24v-a-12v/

a supr je tohle, za 500 € :lol: :lol:
https://www.portalridice.cz/clanek/chce ... 0-a-90-let

plastový čepice jdou sundat malý plochým šroubováčkem, jen opatrně, aby se neroztrhly; jinak, neni jich tolik naštěstí :)

lepší sedačky by to chtělo, uvidíš, třeba se objeví za rozumnou cenu :thumbsup:

na audio expert nejsem, audio mám základní, ale když jsem slyšel hrát hifi (pod HK), tak to bylo dost znát, já ten HK mám jako takovej projekt na vymejšlení a postupný shánění dílů, protože to základní je tragédie :lol:

kola - bohužel, ten odkaz už nefunguje, takže netuším, jaký máš na mysli; mě by se tam líbily třeba ty z Mka - styling 40, ale vzadu je ET8 a to už leze skoro 2 cm ven

BC se ovládá zmáčknutí páčky blinkru (nebo stěrače?), teď nevim teda :D jak jsem psal, umí to prd, snad jen ta teplota, nechal bych to bejt

odkládácí prostor mezi sedačkama vzadu - co je za tou síťkou? nic? a horní dekl se nedá nějak odklopit? podle ceníku (německýho, v jinejch zemých to mohlo bejt jinak) byly odkládací prostory v základní výbavě, takže pokud nemáš lepší audio, tak by tam mělo bejt tohle
http://bmwfans.info/parts-catalog/Z3-Ro ... owage_box/
http://bmwfans.info/parts-catalog/Z3-Ro ... mpartment/
u lepší audia tohle, protože je tam subwoofer
http://bmwfans.info/parts-catalog/Z3-Ro ... ments_box/
chce to prozkoumat, co tam člověk má za díly

nějaká Z3 na díly se vždycky najde :thumbsup: :) já většinu koupil na ebay-kleinanzeigen, nebo na allegru
vita11 Moderátor
Moderátor

#14 Příspěvek od vita11 Moderátor »

Tak to hledáš Becker Cascade Pro 7941 :D Má CD, jinak splňuje vše. Řádky jsou dokonce 4. Není to teda uplně letošní technika, takže bere max 4GB (někteří tvrdí že 8GB, ale to se mi zatím nepodařilo rozchodit). A čitelnost displeje na slunci je dost mizerná (můj kus ho prý už asi má vysvícený - je tam OLED první generace bez podsvícení ... svítí jenom pixely samy o sobě).
Jinak je na tom dost poznat, že to nové stálo raketu a že Becker vyvíjel/vyráběl entertainment systémy pro německý trojlístek ... je to kvalitně vyrobené, funkce, logika ovládání a grafika jsou dost podobné iDrive/MMI/Comand z té doby a celkově to suprově funguje.
zddan01 píše:a supr je tohle, za 500 € :lol: :lol:
https://www.portalridice.cz/clanek/chce ... 0-a-90-let
Cca před 25 lety nám doma leželo blaupunkt radio, které vypadalo uplně stejně :lol: :lol:

H/K mám ... a až vyměním všechny repráky, tak to asi bude hrát :lol: Ty stávající repráky už mají to nejlepší za sebou. Na druhou stranu už výměna radia za Becker zlepšila zvuk asi o 5 parníků (po původním majiteli tam byl starší obyčejný Blaupunkt)

Jestli máš v autě přípravu, tak dodělání tempomatu je v podstatě jenom zacvakání pár kontaktů (u levého předního hrnce by se ti měl válet nevyužitý konektor)

BC se ovládá na páčce blinkrů a těma dvouma tlačítkama na něm. Nic moc to neumí, takže tam ani není moc kam listovat :lol:
Sovaja píše:S tím zadním odkládacím prostorem.....přikládám fotku. Pokud tam někde vidíte odkládací prostor, tak mě to napište:-). Alespoň tu horní kapsu bych tam rád dal, ale i ta je ranec....
https://ibb.co/4gLTWWJ
Toto se tváří jak H/K. Repráky jsou tady schované v ozvučnici za tou mřížkou. Tu ozvučnici s reprákama (měly by tam byt 2 repráky) vytahneš tím deklem nahoře. Jde to dost blbě otevřít. Máš ještě 2 malé repráčky ve stěně za sedačkama?
Obrázek
Sovaja

#15 Příspěvek od Sovaja »

Ahoj,

tak tento Becker Cascade Pro 7941 by byl přesně to, co hledám......ale ta cena....těch 11 000 Kč, to je prda.
Když vezmu kupříkladu JVC KD-X560BT, za cca 2500 Kč, tak sice JVC nejsem moc fanda, ale ten rozdíl v ceně je značný.....a když to tak vezmu, tak za ten rozdíl v penězích koupím komplet sadu nových tlumičů, takže asi tak:-).

Vzadu v centrální konzoli nic není, tedy alespoň, když nakouknu za tu síťku. Vidím tak v barvě auta výztuhu a jinak vůbec nic. Ani vršek nešel nijak dolu. Zkoušel jsem to jen prsty, nic hrubého. V bocích vzadu repráky nemám, tam je jen hladký plast.

Ten BC zkusím natáhnout, tedy až koupím dráty, ale na páčku ho dělat nebudu, za to mě to nestojí. Počítám, že u tohoto bude největší komplikace dostat dráty z kabiny do motoru.....

Na ten tempomat kouknu, jinak vím kulový, zda to připravené je, kouknu do motoru, zda tam na mě něco nekoukne.....

Dneska dorazil M volant, tak primárně budu měnit volant. Přišel bez kabelu a bez kroužku, tak doufám, že použiji svůj starý kroužek a kablík.....doufám, že to bude sedět.

Snad už skončí to prapodivný počasí, auto jsem raději nechal v práci v garážích, než ho prudit námrazou pod plachtou:-). Pak se na to vrhnu víc....
vita11 Moderátor
Moderátor

#16 Příspěvek od vita11 Moderátor »

Na ebay se dá sehnat od 250€. Furt dost peněz za použité radio, ale co naděláš :D To JVC je ovšem neskutečně škaredá záležitost. To bych do Zetka nechtěl ani zadarmo. Když už, tak něco jako Clarion FZ102E.

Přes tu mřížku by si ani neměl nic vidět. Pokud tam vidiš výztuhu v barvě auta, tak je to asi prázdné. A jestli nemáš ty malé repráky za sedačkama, tak opravdu nemáš H/K, měl bys mít přihrádku a tu konzoli pro subwoofer tam někdo z nějakého důvodu dal.
Ten dekl jde hodně blbě sundat. Musiš hodně zabrat nahoru. Zabrat se má myslím na zadní straně toho deklu ... je to už nějaká doba co jsem to sundával.

BC bez páčky budou v podstatě jenom hodiny s jiným čudlíkem. Bez ní se nikam nedostaneš. Od páčky půjde kabel spíš k BC, než do motoru.

Příští týden má být teplo :driver: Taky se už těšim :P
Obrázek
Sovaja

#17 Příspěvek od Sovaja »

Aha, počítal jsem, že pokud hodiny vyměním za BC a natáhnu kabely z BC do motoru(čidlo teploty a pravděpodobně k pojistkám), tak že BC půjde ovládat právě čudlíkama na přední straně BC(ty dva). To by mě stačilo, pak bych se vybodnul na páčku..... Ono to tak není?

No na Ebay jsem koukal a nejlevnější Becker Cascade Pro 7941 jsem našel za 9 500 Kč, ale možná blbě hledám:-).

To JVC je hnusné, to souhlas a právě bych chtěl od někoho poradit.....co vybrat jiného.....ještě zkusím pokoukat nějaké fotky, co tam kdo má....Vlastně by stačilo jakýkoliv alespoň třířádkový displej....a nebo zkusím napsat do nějakého shopu....už jsem napsal na ahifi, uvidíme, co odepíší.
vita11 Moderátor
Moderátor

#18 Příspěvek od vita11 Moderátor »

Jedním čudlíkem se zobrazují hodiny, druhým resetují jízdní údaje. Nějakou kombinací se myslím leze to skrytého menu. Takže bez páčky uplně na hovno :D

Na ebay.de jsou aktuálně minimálně 2 za 250€ (+doprava)
Obrázek
kudrnac

#19 Příspěvek od kudrnac »

Znam par lidi s e36, kteri se nechteli smirit s tim, ze origo radio nic neumi a chteli origo vzhled, tak poridili tento Clarion https://www.ahifi.cz/autoradio-bez-mech ... z102e.html. Ma stejne podsviceni jako bmw a celkem ladi do interieru, viz. fotky e36 na ahifi. Jen nevim, zda se da nekde jeste koupit a co vsechno to umi... Stejne jako ten Becker se pripojuje pres redukci. Na ten Becker jsem kdysi koukal taky, da se sehnat i GPS modul + CD s mapama, pres jednoduchou aplikaci udelat "malovanky" na display pri startu atd... Vetsinou ma vyber z vice podsviceni, tak se da navolit oranzove BMW, ale chce to zkontrolovat. Navic ten Becker se daval jako origo vybava za priplatek...

Co se tyka toho kasliku, tak to moc nechapu, protoze tenhle s reprakem se daval k H-K. Mam ten s tema schrankama doma ve sklepe, pokud bys ho chtel, muzeme se nejak domluvit.

Bez packy ti bude maly BC k nicemu, ale ta packa na dodelani je uz to nejmensi. Kazdopadne pri zarizeni ze ctyrvalce bude mit BC spatne hodnoty prumerne spotreby a dojezdu... je treba to nakodovat, coz ja taky nemam, protoze me to pres INPu a NCS neslo a par lidi, co koduje me poslalo do haje, ze je to stary auto, ze to nedelaji...

Tempomat jde na M52TU28 udelat dobre, tam se jen zapoji packa a vse funguje. Bohuzel tento motor se tyka jen pofacelifovych modelu (maji Disa klapku, tudiz se tempomat ovlada elektronicky). Nase auta maji M52B28, kde je lankova skrtici klapka, musi se dat do motoroveho prostoru servo, ktere taha kabelem za klapku. K tomu musi byt v kasliku jednotka a mezi tim natahany kabely. Dodelaval jsem to ted v zime a uplne lagrace to tedy neni...
zddan01 Člen Klubu
Člen Klubu

#20 Příspěvek od zddan01 Člen Klubu »

S těma odkládacíma prostorama, otázka je, jak je kdo využije, mě stačí glovebox a síťka u spolujezdce, v popelníčku mám schovanej ovladač na garáž (krásně tam padne a je skrytej), případně ještě ta vanička vedle ruční brzdy (tu mám teď obsazenou boxem na kazety), coupé má ještě otevřenou přihrádku mezi sedačkama, cca tam, resp trochu výš co roadster tu siťku na subwoofer, tam ale nic nedávám

spíš si říkám, když chce člověk poslouchat audio a hrát si s výbavou, tak jestli nedodělat to HK audio, sehnat zesilovače, subwoofer, repráky nový, natahat kabely, mít to klidně (třeba kromě zesilovače) neorigo, ale schovaný pod originál mřížkama
co bych ale doporučil, pokud si to auto chce člověk nechat na pořád a mít ho co nejvíc origo, sehnat originál radio (min business), protože časy, kdy se válely na hromadách vyházený ze všech možnejch E36 jsou dávno pryč a ceny začínaji hodně stoupat, moje vlastní zkušenost z podzimu :twisted:

a ty sport sedačky, ideálně vyhřívaný, tam si zase vyhrát s ovladačema vyhřívání pod rádiem...

s tempomatem u TU je to trochu jinak, nestačí jen páčka, ale ještě jednotka pod volant, nicméně proti neTU je to sranda; souvisí to s tim, že TU motor má ještě škrtící klapku na lanko, ale má i kontrolu trakce a na škrtící klapce je aktuátor, kterej ji ovládá pří zasahu asr a ten je právě využitej pro tempomat
Odpovědět