Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

e90 320d výměna brzdových třmenů

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Zpráva
Autor
diwisek

e90 320d výměna brzdových třmenů

#1 Příspěvek od diwisek »

Pří výměně brzdových třmenů se mi podařilo strhnout jeden s kablíku který vede brzdovým třmenům (ten úzký kde jsou, kde jsou dva kabdlíky). Už se mi s tím nechce trávit čas a chci s tím zajet do servisu. Bude auto pojízdně když ten kabel bude přetržený a budou brzdit jenom tři kola?
Gerchan Člen Klubu
Člen Klubu

Re: e90 320d výměna brzdových třmenů

#2 Příspěvek od Gerchan Člen Klubu »

Ten káblík vede pravděpodobně k čidlu sjetí destiček. Jestli jsi ho přetrhl, tak ti asi bude svítit kontrolka sjetých destiček.
Ale brzdí to normálně dál.

Edit: ještě jsi mohl přetrhnout káblík k čidlu abs mě tak napadá - to by ti zase svítila kontrolka ESP...ale brzdilo by to dál...jen bez funkce ASB...
TurboShnek

#3 Příspěvek od TurboShnek »

Tak ten kablík sletuj dohromady, dej na něj tepelně-smrštitelnou bužírku a je to.

Mně se před lety přetrhl zadní snímač brzdových destiček (zrovna den před tím než jsem jel na STK :smich:), tohle jsem udělal a je to v naprostý pohodě už leta. :ja_nic:
diwisek

#4 Příspěvek od diwisek »

Už sem mi rozblikala kontrolka brzd a přestalo svítit jedno ze zadních světel.
diwisek

#5 Příspěvek od diwisek »

Odmontoval jsem čelisti ale za němi je potřeba odšroubovat ještě dva šrouby 16. Mám nato přímo nářadí, ale nepodařilo se mi ty zarezlé šrouby odšroubovat. Dokonce jsem jeden skoro ohobloval. Jak na takové zarezlé šrouby??
Gerchan Člen Klubu
Člen Klubu

#6 Příspěvek od Gerchan Člen Klubu »

Povoloval jsi to golou a ořechem nebo klíčem?
Mě se ještě nestalo, že bych tyto šrouby normálně nepovolil...jsou utažené pořádně, ale vždy šli povolit...
Jestli jsi je ohobloval, tak to asi radši někam odvez...v dílně si s tím poradí.

Ale proč ten třmen sundaváš? Jen ten drátek sletuj k sobě a hotovo - jak ti radí Kalašnikov.
diwisek

#7 Příspěvek od diwisek »

Měl jsem golový klíč. Levný z tesca. Musel jsem ho i nastavit trubkou pro vetší páku. Výsledek byl že jsem klíč zničil a šroub se ani nehnul.
TurboShnek

#8 Příspěvek od TurboShnek »

diwisek píše:Odmontoval jsem čelisti ale za němi je potřeba odšroubovat ještě dva šrouby 16. Mám nato přímo nářadí, ale nepodařilo se mi ty zarezlé šrouby odšroubovat. Dokonce jsem jeden skoro ohobloval. Jak na takové zarezlé šrouby??
Myslím že problém není natolik v zarezlých šroubech jako v levným nářadí z Tesca, mně se taky ještě nikdy nestalo že bych ty šrouby nemohl povolit obyčejnou golou.

Postříkej je přes noc WD-40, a zkus je ráno opatrně povolit golou bez páky. Když to nepůjde, postříkej je ještě několikrát během dne a zkus to znovu. Páku na tyhle malý šrouby nepoužívej protože by jsi je mohl ulomit a mněl by jsi z poměrně malýho problému velikej.

Pokud to nepůjde, radil bych ti odvézt to do servisu kde ho už vyndají protože sám na to nemáš ještě dost zkušeností a zakopával by jsi se akorát do větší díry.

No a pokud se to povede, kup nový šrouby, nedávej tam zpátky ty starý.
diwisek píše:Bude auto pojízdně když ten kabel bude přetržený a budou brzdit jenom tři kola?
Pokud budou brzdit jenom 3 kola tak podle zákonu auto není způsobilý k provozu a nesmíš s ním jet po silnici protože kdyby se stala nějaká nehoda tak to všechno odsereš a mohl by jsi nést následky hodně dlouho. Nemá to smysl riskovat, když to nedáš dohromady využij povinnýho ručení a oni ti to odtáhnou do servisu. ;) Každopádně ten elektrickej kabel nemá na brždění vliv.

Nic si z toho nedělej, na chybách se člověk učí, kup si kvalitní nářadí protože s levým se dostaneš do takovýchhle situací a pak zaplatíš víc než stojí pěkná gola. ;)
diwisek

#9 Příspěvek od diwisek »

Brzdí všechno, akorát se rozblikaly kontrolky jak už se psalo výše. Když je kotouč zvlněný a při brzdění kope do volantu muže se stát, že praskne, nebo poškodí čelisti?
Gerchan Člen Klubu
Člen Klubu

#10 Příspěvek od Gerchan Člen Klubu »

Buď v klidu...to ti dřív prasknou nervy z toho vibrujícího volantu než že by ti prasknul kotouč nebo třmen :-)
diwisek

#11 Příspěvek od diwisek »

Někde mi z brzdového třmene odpadla ta pojistná závlačka. K čemu je a můžu bez ní jezdit
TurboShnek

#12 Příspěvek od TurboShnek »

Nemůžeš bez ní jezdit, kdyby jsi bez ní mohl jezdit, nedávali by jí tam ve fabrice. :lol: Prostě kup novou a dej jí tam.

Kromě toho to není košér podle zákona. Jsem si jistý že chybějící součástka v brzdovým systému se správně počítá jako závada a tudíž auto není způsobilý k provozu. ;)
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od JaraX »

- nechci moralizovat, ale přijde mi blbý se rýpat v brzdách když o tom nevím vůbec ale vůbec nic, na druhou stranu nějak se to člověk naučit musí
- bez té pružiny se dá pár dní jezdit, měl jsem tu i auta kde to chybělo dýl, každopádně zavčasu doplnit. bmw tvrdí že pokud měníš desky a máš ty pružiny starší 48 měsíců, musíš vyměnit i pružiny
diwisek

#14 Příspěvek od diwisek »

Odpadlo mi to na kole na na kterem jsem vubec nedelal. Kolo ktere opravuju je ok
Kde to muzu koupit a jak se to jmenuje?
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od JaraX »

v bmw viz etk
diwisek

#16 Příspěvek od diwisek »

JaraX píše:v bmw viz etk
?
Gerchan Člen Klubu
Člen Klubu

#17 Příspěvek od Gerchan Člen Klubu »

Jestli myslíš takovou plíškopružinu - jako je na odkazu pod číslem 12, která tlačí na destičky, tak ta by měla zabraňovat jejich rachtání, rachocení, prostě volnému pohybu, když zrovna nebrzdíš. Na brzdnou funkci to vliv nemá - si dovolím tvrdit... :-)
Jak píše Jarax, můžeš s tím chvíli jezdit, ale doplnil bych to taky spíš dřív než později...
Nový to kupovat nemusíš, kup to od někoho, kdo ty auta rozebírá a je poblíž tvého bydliště...takových týpků je plnej FB a cenu to má tak max jako jedno pivo... :-)

https://www.realoem.com/bmw/enUS/showpa ... Id=34_2249

A to ETK - elektronický katalog dílů - to je to, na co jsem ti dal odkaz - tam si podle posledních 7 znaků VIN najdeš všechny díly na svojí káru...odkaz je taky v levé části obrazovky pod Nápisem "Užitečně odkazy"
diwisek

#18 Příspěvek od diwisek »

Je to ono parada diky za pomoc
diwisek

#19 Příspěvek od diwisek »

Pred rokem jsem menil cely svetlomet. U druheho svetlometu odchazi zarovka. Kde zjistim jakou koupit aby byly stejne?
Francis píše:vzkaz moderátora: Vážení, při odpovědi na bezprostředně předcházející příspěvek nepoužívejte citaci, viz pravidla fora.
Gerchan Člen Klubu
Člen Klubu

#20 Příspěvek od Gerchan Člen Klubu »

Vyndej žárovku a kup v autodílech stejnou - v čem je problém?

Vygoogli si nějaký uživatelský manuál na tu e90, tam by tyhle základní věci mohli být a zkus někde vygooglit třeba "Bentley service manual" pro tvojí e90 - je to anglicky, ale je to super návod při opravách.

Jen v rychlosti jsem našel třeba toto:
https://www.bmw-club.cz/manual_download.php?id=850

Hodně různých videonávodů je i na Youtube.
Odpovědět