Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

E46 Sada nářadí na samopravy

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Odpovědět
Zpráva
Autor
MetrPuk

E46 Sada nářadí na samopravy

#1 Příspěvek od MetrPuk »

Ahoj, chystám se ve své E46/330Ci/02 šťourat hlavně sám, co se týče menších úprav a výměn. Nemám pozemek s pevnou cestou, ani garáž, takže nadzvedávat auto, vyměňovat kola, brdzy, podvozek atd asi fakt ne :)

Spíš motorový prostor a palubovka. Moje otázka je co za nářadí bych si měl obstarat, mám jen klasické ploché a křížově šroubováky, nějaké inbusy, kladivo (snad nebudu potřebovat :D) a francouzské klíče.
Dále multimter a na cestě je diagnostiska.
Trochu mě ovšem zaskočily ty torxy, na ně nic nemám a nerad bych na sílu sjel šrouby jiným šroubovákem který tam pořádně nedrží.

Co všechno za velikosti těch torx šroubováků bych si měl pořídit?
Na videu jsem viděl lidi pracovat s takovými plastovými špachtličkami, aby si do laku/interiéru nerýpli omylem plochým šroubovákem, to se dá taky někde sehnat nebo jsou to DIY udělátka?
Nějaké další nářadí co bych kromě těch šroubováků měl mít?

Díky za tipy a nápady.
TurboShnek

Re: E46 Sada nářadí na samopravy

#2 Příspěvek od TurboShnek »

To hlavní co budeš potřebovat je dobrou sadu Goly. Tímhle rozebereš v podstatě 98% auta a dobrá gola ti bude stačit na celý život pokud se oni budeš dobře starat. To znamená občas vyčistit a namazat olejem.

Doporučil bych koupit takovouhle velikou kde jsou všechny velikosti nástavců. Já jsem svojí koupil novou za 3000, ale pokud najdeš nějakou na bazoši jako třeba tuhle tak jí kup, ušetříš třeba 2000. ;) https://stroje.bazos.cz/inzerat/1082790 ... -111ks.php

K tomu bych ještě doporučil koupit 36mm nástavec na filtr oleje: https://www.tonaexpert.cz/1-2-5/hlavice ... t-e117258/

Dál budeš potřebovat sadu imbusů na brzdy a všelijaký plasty, v podstatě ti budou stačit dvě velikosti ale nejlepší je mít celou sadu, nemusí to bejt nic drahýho do stovky seženeš která ti bude stačit:

https://www.rucni-naradi.cz/tona-10diln ... ch-klicu-2

Dál budeš potřebovat sadu Torx, tady zase v podstatě použiješ jenom 2 velikosti ale je lepší mít sadu. Doporučil bych koupit Torx klíče s dirkou uprostřed aby jsi mohl vyndat i váhu vzduchu.

https://www.alza.cz/hobby/extol-premium ... 494972.htm

- Francouzký klíče už máš, ty se ti budou hodit na brzdy a podobný věci. V podstatě stačí malá sada dejme tomu od 6 - 19mm, nejčastějí budeš používat menší rozměry ale čim víc jich máš tím líp, hodí se na ostatní věci. Plno se jich prodává na bazoši za drobný, tady se můžeš podívat jak sem jednu sadu obnovoval:

- Šroubováky - bude stačit jeden plochej a jeden křižák, je dobrý koupit kvalitní aby ti neztrhali hlavičky.

- Kleště - Je dobrý mít kombinačky a štipky.

- Páčidla na interiér a klipsy - tohle je velmi důležitý aby jsi nepoškodil klipsy a něco v interiéru co se snažíš vypáčit: https://www.ebay.co.uk/itm/4pcs-Car-Rad ... Sw6Olcyrv4

e46 Jak na to - návod na opravy: https://www.megaknihy.cz/hobby-muzi/920 ... yAQAvD_BwE

(https://drive.google.com/file/d/0B11Tyt ... RLcUU/view)

Dál je dobrý mít:

Trhák s kloubem - tohle se velmi hodí když se snažíš vyndat zarezlý šroub t5eba na tlumiči, delší páka ti dá 20x víc síly: https://www.autokelly.cz/Product/NR-4F17/10100452

2 podpěry do 3 tun - Když děláš třeba brzdy nebo výměnu oleje, je dobrý postavit auto na podpěry a nespoléhat se na zvedák a když chceš lézt pod auto tak jsou podpěry nutnost: https://www.mall.cz/prislusenstvi-hobby ... 6oQAvD_BwE

WD-40 - Tímhle postříkáš zarezlej šroub aby šel lehce povolit, koupíš to v jakýmkoliv obchodě: https://www.denbraven.cz/produkt/univer ... -original/

Čistič brzd - Tímhle postříkáš cokoliv mastnýho a vyčistíš to, hodí se to na brzdy i na práci na motoru, koupíš to všude kolem 50 korun: https://www.autokelly.cz/Product/ACST00 ... moQAvD_BwE

Měděná pasta - Kapku týhle pasty dáš na jakejkoliv šroub povolíš, třeba na šrouby v kolech, na svíčky, šrouby v nápravě atd... a v budoucnosti nezarezne a půjde lehce povolit. https://www.autokelly.cz/Product/AC-G07 ... dcQAvD_BwE

Dobrou svítilnu - Dobrá LED svítilna se ti hodí jak na opravy auta tak na cesty, necháš jí v autě když budeš potřebovat v noci vyměnit třeba žárovky nebo kolo bude nezbytná.

Rukavice - Já používám tyhle pogumovaný rukavice z Matu asi za 20 korun, nepotí se v nich ruce, ale zároveň jsou pogumovaný tak že v nich nekloužou věci, neprosáknou do nich tekutiny, nešpiní se ti v nich ruce a vydrží ti leta pokud je neprořízneš: http://www.dovavanik.cz/pracovni-rukavi ... 170#detail

Dál je ještě dobrý mít:

Měřák na elektriku - (pokud možno aby pípal při prověření obvodu): https://www.hornbach.cz/shop/Multimetr- ... rtikl.html

Diagnostiku na BMW

Magnetickou misku na šrouby - aby se ti nepoztráceli: https://www.ebay.co.uk/itm/Magnetic-Par ... SwZW5aPH95

Box na nářadí (tohle kup použivý na bazoši) - aby jsi mněl kam to všechno dát. :D https://www.naradiprofesional.cz/plecho ... adi-530-mm

------

Tohle jsou základní věci který ti budou stačit na 95% oprav celýho auta. Snaž se koupit co můžeš použitýho na Bazoši aby jsi ušetřil peníze a nemusíš hned kupovat všechno najednou, sice to nějakou korunu bude stát ale ber to tak že když si děláš třeba brzdový destičky a koupíš k tomu 2 podstavce, a sadu imbusů za 700 korun, to je to samý co by jsi dal 1x za práci v servisu ale tohle nářadí ti pak bude stačit do smrti tak že se ti to okoupí 200x. ;)

Časem kdyby jsi dělal nějaký složitý opravy který vyžadujou speciální nářadí tak to si pak dokoupíš, třeba momentový klíč na těsnění pod hlavou atd...

EDIT: Ještě dodám, na YouTube a obecně na internetu je plno lidí kteří mají plno všelijakýho speciálního a drahýho nářadí který jím většinou zadarmo posílají firmy aby jim to reklamovali, ale jak říkám, to co jsem popsal ti bude stačit na 95% oprav, speciální nářadí kupuj jenom když je to absolutně nezbytný, a plno nářadí se dá půjčit v obchodech. Někdy je taky lepší prostě zajet do servisu a nechat si to udělat tam, třeba když potřebuješ přivařit výfuk nemá smysl si domu kupovat svářečku. Nemá smysl nakupovat plno speciálního nářadí když nejsi profesionální mechanik a použiješ to jenom jednou. ;)
MetrPuk

#3 Příspěvek od MetrPuk »

Dík za tak vyčerpávající odpověď, doufám že je to aspoň z části zkopírované a nemusel si to psát celé od začátku :D

1) Ta sada Goly je fakt obrovská, jak se tak na to dívám tak asi ještě budu muset nakoukat videa o tom jak se s tím pracuje, ale naprostá většina jsou nástavce, tak to snad bude ok :)

2) Torx šroubováky, v čem je vlastně ten šroub na váze vzduchu tak specifický že je třeba klíč s otvorem? Hodí se ty prodloužené? Nebude mi to zase třeba někde při práci někde v přístrojovce zavázet?

3) Páčidla super, už jsou objednané, díky :)

4) Další návod se hodí, i když prolézt přes 700 stran témat tady a 400 vedle taky dá zabrat :D

5) WD-40/čistic brzd/měděná pasta - ak hodne si mám dávat pozor aby se mi něco ztoho nedostalo na interér či lak? Ten čistič brzd je vyloženě bez acetonu. Je to běžné i u alternativních značek, nebo ideálně brát přímo tuhle značku?

6) Svítilnu a rukavice jsem kupoval rovnou s multimetrem :thumbsup: Akorát ty rukavice si koupím podobný, ty moje nejsou pogumovaný.

7) Nějaký box nebo tašku plánuju, protože v kufru mám samozřejmě olej, nemrznoucí směs apod a mám to rozházené po jízdě po celém kufru :D

Jinak jasně, jak říkám, chcu dělat spíš drobnosti které zvládne většina BFU. Nejsem mechanik, nemám na to skill, čas, vybavení ani prostor, abych dělal složitější opravy :)
Filozof

#4 Příspěvek od Filozof »

1) Gola sada je super. Mám ji taky jiný výrobce ale defakto jsem koupil v akci za 1690kč a používám snad 7let. Užasná věc co mi pomůže z 90procent fakt na vše skoro.

Vše je vlasně vyčerpáno jen bych doporučil pokud je měkká půda použije se pořádná pevná deska silná např 3-4cm z masivu aspon 1,5 - 2metry dlouhá a podél auta se položí a dá se opřít o to zvedák. Případně pod auto kde jsou zvedací body se použije menší deska co rozloží váhu a špalek kvalitní.
Auto se zvedne např o 20-30cm výše než je a posadí se na body zvedací. Pojistí se ještě něčím pod autem. Vše pod deskou pevnou.

Dá se tak dělat i na blátě defakto kdekoliv kde se půda propadá. Vyzkoušeno několikrát. Pak se dá pod auto vlézt a dělat.
Vše samozřejmě pojistit tak aby se člověk nezranil a auto nemohlo spadnout.
Základem je být šikovnej technik / kutil co si se vším poradí a zná základy fyziky.

Návody jsou na youtube od výměny svíček a všelijakých filtrů a kapalin až po generálky motorů apod. Auta jsou si podobná to znamená 3litr motor v 3er je stejný jako v 5er někdy i v 7er apod. Nebo jiné motory které se dávali napříč řadami.

Máš doma starší BMW ? Musíš mít bud plnou kapsu peněz na servis nebo šikovné ruce a musí tě to bavit. ;)
pavproch

#5 Příspěvek od pavproch »

Děkuju za připomenutí (že mám doma už roky nekompletní/starší) Gola sadu, už vím co bude pod stromem. :idea:
TurboShnek

#6 Příspěvek od TurboShnek »

MetrPuk píše:Dík za tak vyčerpávající odpověď, doufám že je to aspoň z části zkopírované a nemusel si to psát celé od začátku :D
Ne, psal jsem to celý a všechno je z osobní zkušenosti, nikdy bych nikomu neradil něco co jsem prostě někde skopíroval. :lol: Fórumy a návody jiných lidí mně naučili všechno co znám a ušetřili desítky tisíc takže bych mohl něco taky vrátit. :lol:
MetrPuk píše:1) Ta sada Goly je fakt obrovská, jak se tak na to dívám tak asi ještě budu muset nakoukat videa o tom jak se s tím pracuje, ale naprostá většina jsou nástavce, tak to snad bude ok :)
Máš pravdu, většina jsou nástavce, některý jsou hluboký třeba na svíčky, jsou tam tyčky na prodloužení, ale je tam i pár věcí jako kloub který použijes velmi zřídka ale dovolí se ti dostat někam kde musíš mít nakloněnou tyčku. To se časem naučíš, akorát ber na vědomí že tý nástavce nejsou z tak tvrdýho kovu jako mají mechanici kteří používají vzduchový nářadí tak že není dobrý se snažit povolit zarezlý šroub na podvozku trhákem a stoupat na něj celou váhou těla protože pak ti ta násadka praskne. Když něco nejde povolit rozumně, je třeba víc WD-40 nebo nažhavit šroub. ;)
MetrPuk píše:2) Torx šroubováky, v čem je vlastně ten šroub na váze vzduchu tak specifický že je třeba klíč s otvorem? Hodí se ty prodloužené? Nebude mi to zase třeba někde při práci někde v přístrojovce zavázet?
Ten šroub na váze vzduchu má uprostřed malinkej šputník a nezastrčíš do něj obyčejnej Torx šroubovák bez dirky. Váha vzduchu je velmi drahá a citlivá součástka tak že asi nechtěli aby jí mohl lehce vyšroubovat každý sisel. :lol:
MetrPuk píše:5) WD-40/čistic brzd/měděná pasta - ak hodne si mám dávat pozor aby se mi něco ztoho nedostalo na interér či lak? Ten čistič brzd je vyloženě bez acetonu. Je to běžné i u alternativních značek, nebo ideálně brát přímo tuhle značku?
WD-40 a měděná pasta laku nic neudělá, čistic brzd se snaž na něj nedostat protože auto už je starý a lak je za ty léta všelijaký.
NIKDY nepoužívej ani kapku těch chemikálii, obzvlášť čističe brzd v interiéru, e46 má už od výroby interiér poměrně nízký kvality a teď je ještě 20 let starej. Poničit něco jako tapecírunk dvěří je velmi lehký a nojít jinej v dobrým stavu je velmi složitý a drahý. I když budeš interiér čistit tak velmi opatrně vodou a mýdlem, a jemným štětečkem.

Kromě toho proč by jsi to používal v interiéru. :lol: Čistič brzd je vemi hořlavý mimochodem tak že když budeš něco čistit na motoru, dělaj to jenom na studeným motoru. ;)
MetrPuk píše:Nějaký box nebo tašku plánuju, protože v kufru mám samozřejmě olej, nemrznoucí směs apod a mám to rozházené po jízdě po celém kufru :D
Já bych to všechno nevozil v kufru, je to zbytečný, protože na cestě si stejně skoro nic neopravíš, akorát ti tu golu v noci můžou ukrást jako nám když jsme ještě jezdili ve Škodovce 105. Důležitý je starat se o auto a pravidelně kontrolovat klíčový věci aby tě na cestě nepotklo nic špatnýho. Mně se za 6 let auto ještě nikdy nerozbilo na cestě, protože ho kontroluju a když vidím že něco začíná zlobit, opravím to dokud je čas. a Už delší dobu se chystám napsat co vozit v kufru ale ještě jsem se k tomu nedostal. :D
MetrPuk píše:Nejsem mechanik, nemám na to skill
Za pár let s takhle starým autem ho budeš mít. :lol:

EDIT: Jo a ten čistič brzd kup jakejkoliv, já kupuju nejlevnější.
MetrPuk

#7 Příspěvek od MetrPuk »

Díky za odpovědi, většinu těch hlavních věcí které budu potřebvat už je na cestě. Akorát jako by toho nebylo málo a jak jsem říkal, že auto nehodlám zvedat, tak je to tady - na volnoběhu mi sem tam něco řinčí na podvozku, asi nějaká přetržená spona :D
Filozof

#8 Příspěvek od Filozof »

zvednutí auta samo domo i na blatě je uplně v pohodě. Sežen si desku hodně pevnou nebo kvalitní kus kovové desky a o to opřeš hever...práce na 20min auto je zvednuté předek či zadek nebo bok auta. Zajistit je třeba aspon 2 body a jedna pojistka. Bud kolo se dává pro strejčka náhodu nebo nějakej kus klády kdybys s autem cloumal aby nesjelo. ;)

Kalasnikov díky napsal jsi toho více než dost asi doplním zásoby o ty plastové páčidla na interiér. Já si vyráběl taky z plastu nějaké placky ale není to ono.
MetrPuk

#9 Příspěvek od MetrPuk »

A jaké rozměry by ta deska měla mít, nic takového se mi tu nejspíš nikde neválí. Navíc já si pod tím představuju tak 100x100x1cm ocelovou desku která bude vážit aspoň tunu :D
TurboShnek

#10 Příspěvek od TurboShnek »

Filozof píše:asi doplním zásoby o ty plastové páčidla na interiér. Já si vyráběl taky z plastu nějaké placky ale není to ono.
Jsou to takový bazmeky z docela měkký umělý hmoty ale kupodivu jsou velmi flexibilní a nikdy se nezlomili ani neohnuli. Vyndával jsem s nimi stropnici, cvočky a plno věcí. :lol: Co člověk může chtít za $1. :ja_nic:
MetrPuk píše:auto nehodlám zvedat

Ono zase tolik není třeba zvedat kromě výměny oleje, pod autem celkem nic není kromě výfuku, pár hadiček a vany motoru. 95% "spodku" je v blatnících, to jsou brzdy, tlumiče, táhla atd... a na to je třeba většinou zvednout jenom jeden roh auta. :lol:

Z mý zkušenosti je nejlepší najít si rampu někde u garáží a zajet na ní když chceš měnit olej nebo dělat něco zespoda na motoru. U nás je plno garáží s rampama, akorát jsou všechny zamčený protože jim tam dělali bordel. Ta 'lockpicking' sada s průhledným zámkem z eBay se velmi hodila. :smich:
MetrPuk píše:na volnoběhu mi sem tam něco řinčí na podvozku, asi nějaká přetržená spona

Možná se urval tepelnej štít kolem výfuku, nedávno jsem byl na rampě a všíml jsem si že můj už drží jenom na 1 šroubu, budu muset koupit velký podložky a dát je kolem ostatních šroubů. :lol:
cheater

#11 Příspěvek od cheater »

-
Naposledy upravil(a) cheater dne sob 20.11.2021 23:02, celkem upraveno 1 x.
MetrPuk

#12 Příspěvek od MetrPuk »

Jasný no, vím že za tu cenu to není žádný profesionální náčiní :)
kalasnikov471 píše:
MetrPuk píše: na volnoběhu mi sem tam něco řinčí na podvozku, asi nějaká přetržená spona

Možná se urval tepelnej štít kolem výfuku, nedávno jsem byl na rampě a všíml jsem si že můj už drží jenom na 1 šroubu, budu muset koupit velký podložky a dát je kolem ostatních šroubů. :lol:
Jo, nejspíš něco takového, ale slyším to jen při výjezdu ze zahrady, jinde ne, takže to pro mě nemá prio :D
TurboShnek

#13 Příspěvek od TurboShnek »

Mně se líbí česká firma Tona Expert, mám od nich nářadí ještě z komunismu, i nový nářadí který vyrábí teď a zatím dobrý. To je výhoda Bazáru/zastavárny, můžeš tam koupit věci od kvalitních značek levně.

Golu mám od nějaký no-name firmy ale zatím taky dobrý. :lol: Akorát v krabičce nedrží malý nástavce tak že bych jí nedoporučil. (i na tom e-shopu je vidět že jim jeden nástavec vypadl :smich: já to ale kupoval v Hornbachu před 5 lety.

http://www.hrsystem.cz/ostatni/gola-sad ... 2-1-4-4-14
Odpovědět