Tak hoši, mrknul jsem se do tý 'sahary' a povím vám její tajemství.
Když se sundá víčko z umělý hmoty který tam vlastně ani nedrží najdeme tunu silikonu. Pod silikonem kterej se dá opartně vyškrabat se nachází elekrtonická destička kterou je třeba vyndat a opravit protože tato řídící jednotka se nedá koupit odděleně, dávat němcum 10 000 za celej novej originální větrák se nám nechce, kupovat polskej se nám taky nechce a kupovat za 1000,- nebo jakou nehoráznou cenu si na nás česi tentokrát vymyslí za kousek šrotu na vrakovišti taky nebudeme protože se s ní za rok nejspíš stane to samý.
Zde je video jak se to dělá:
https://www.youtube.com/watch?v=L2DZO0K ... 2852051477
Budeme potřebovat:
- Hodně silnou pájku, minimálně 60W
- Termální pasta (třeba z PC)
- Odsávací drát
- 2x MOSFET IRL3705N, lze použít i IRL2203N protže IRL3705N u nás není k dostání a musí se objednat z číny.
- 1x 900+ uF, 25V+ 125°C kondenzátor. Já jsem použil 1000uF / 35V / 105°C protože jiný u nás není k dostání.
- Silikon
- Praxi v letování
- 5-12V
žárovička (ne LED)
- 9V baterka
Komponenty lze koupit na
http://www.ges.cz nebo
http://www.tme.eu
Teď můžeme destičku vyzkoušet aby jsme si byli jistý že je rozbitá. Připojíme + a - 9V baterky na + a - kontakty/kabely a žarovičku na 2 kontakty/dráty keré vedou do motůrku. Když se žárovička rozsvítí jdeme dál když ne jednotka je pravděpodobně v pořádku.
Aby se dala vyndat destička je třeba nejdřív odletovat všechny spoje na 1:12 videa. Až budou odletovaný destička se dá vypáčit s citem ven,
Buďte opartný se šroubovákem, ze spodu jsou po pravém kraji naletované malé rezistory které lehce rozbijete.
Pod destičkou bude veliký kondenzátor který je vždy nafouklý a teče. Vyndáme ho a položíme tam nový. V mém případe nový měl obě nožky ze spoda a musel jsem ho přiletovat nejdřív na desku a pak ho spolu s ní položit zpět.
Poté vyndáme 2 tranzistory vedle diody а na jejich místo dáme 2 nové. Namažeme je termální pastou, kondenzátor taky a zasunume je zpatky do krabičky. Položíme destičku zpět na všechny komponenty tak aby jim zapadli nožicky do direk a naletujeme všechno zpět.
Poté můžeme jednotku vyzkoušet zase tím že do + a - (viz. schéma na 0:35) pustíme proud z 9V baterky a žárovičku připojíme na 2 kontakty/dráty které vedou do motůrku. Když se žarovička nerozsvítí znamená to že se oprava podařila.
Zalejeme desku zase silikonem aby se na ní nedostala voda za jízdy, po zaschnutí na ní můžeme lepidlem přilepit kryt.
Taková oprava by měla stat okolo 100 korun, doporučuji vyzkoušet i kdyz nemáte moc praxi v letování, o co jde když už je stejně rozbitá.
Bude to chvíli trvat ale bez větráku se dá v pohodě
s 316D/318D/320D/330D jezdit i když je venku 35 stupnů pokuď nestojíte 95% jízdy v zácpě někde v praze, v zimě můžete klidně stát i v zácpě.
A nepouštět bez větráku klimatizaci!
Úprava:
Ještě jsem zapomněl dodat že až ten větrák budete montovat zpět do auta zapojte ho a nastartujte, měl by se na chvilku roztočit a pamatujte,
nikdy nestrkat prsty nikam do větráku kdyz je připojený na batarku!