Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

[Návod] Oprava loketní opěrky za 200kč [e46]

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Odpovědět
Zpráva
Autor
TurboShnek

[Návod] Oprava loketní opěrky za 200kč [e46]

#1 Příspěvek od TurboShnek »

Zdarec, :valentyn:

Ukážeme si jak opravit loketní opěrku aniž by jsme museli rozbít prasátko. Tohle bude fungovat na jakýmkoliv autě, nezáleží na tom jestli má interiér z kůže nebo koženky.

Budeme potřebovat:

- Technický líh
- Mikro-vlákovej hadr
- Malej křížovej šroubovák
- MoTip barvu na kůži (otomhle ještě promluvíme později)
- Niť + jehlu (otomhle taky promluvíme později)

1. Vyndáme opěrku z auta (tohle popisovat nebudu)
2. Vyšroubujeme tady ty 2 šroubky. (Jsou na nich plastový čepičky který se nejspíš nepodaří vyndat bez zničení tak že jsem je prostě propíchnul, vyndal a vyhodil).

Obrázek

3. Vyšroubujeme tady ty 2 šroubky a vyndáme celej ten knoflík.

Obrázek

4. Materiál na opěrce je po bokách přilepen lepidlem na obuv tak že ho opatrně odlepíme a zbude nám takovýhle molitan.

Obrázek

Obrázek

Obrázek

5. Vypáráme starou níť po bokách, protože kdyby jsme to nastříkali s ní, vypadalo by to blbě.

6. Příprava kůže/koženky

Je velmi důležitý materiál správně připravit před tím než ho nastříkáme barvou. Já jsem ho nejdřív umyl vodou s mýdlem, nechal 24 hodin uschnout. Potom jsme ho umyl lihem a mikro-vláknovým hadrem. Není třeba drbat jako blb a zničit materiál. Náš cíl je dostat z povrchu špínu a mastnotu protože kdybychom to nastříkali na ní, špína odpadně a spolu s ní i barva. Taky je důležitý použít mikro-vláknový hadr protože obyčejný hadr/ubrousek po sobě na materiálu zanechá malinký vlákna.

Dál nemusíme kůži ošetřovat žádným základem.

7. Výběr barvy

Tak, přišla řada na náš starý dobrý Motýpek. Vlastně jsou 2 způsoby jak tady v ČR vybrat barvu.

První způsob je použít tuhle firmu: http://www.renovator.cz/katalog/materia ... illin_173/

Tady se dá objednat namíchaná barva podle vzorku který se jim pošle. Nemám s tím žádný zkušenosti tak že víc o tom nepovím.

Druhá nejlepší cesta tady v ČR je Motip sprej na kůži a koženku který stojí kolem 100 korun: https://www.dofal.cz/4-barvy-na-kuzi

Nejlepší vzorek který se dá najít je tenhle, všechny ostatní vzorníky co jsou na netu nepoužívat:

Obrázek

Pokud máte béžový interiér jako já (Hellbeige 2) nejlepší shoda bude MoTip béžově hnědý sprej na kůži který jsem použil já. Zkoušel jsem ještě béžový a béžově šedý. Béžový je prakticky bíly, a béžově šedý je světle šedý. :D Berte ne vědomí že barvy v interiéru jsou za tolik lét všelijak vybledlý a prosezený tak že schoda nikdy nebude 100%.

Obrázek

7. Výběr nitě

Novou niť jsem koupil v obchodu "Centrum Látek" za 12 korun. Je to model RX31P 8682829 857588 :ja_nic: Nejlepší je vzít tam tu starou niť a najít podobnou barvu a průměr.

Obrázek

8. No a teď prostě nastříkáme starou kůži několika vrstvami ze všech stran. A necháme zaschnout a 24 hodin vysmrdět.

9. Teď je třeba prošít kůži novou nití. Zezadu jsou 2 vrstvy, já prošíval jenom jednu. Prošil jsem dirky jedným směrem a vynechál jednu pozici, potom jsem opačným směrem prošil pozice který jsem vynechal.

Obrázek

Obrázek

10. A na konci uděláme uzel.

11. Teď to složíme jak to bylo. Já jsem tu kůži nepřilepoval zpátky lepidlem, ten černý plast a staré lepidlo jí drží dostatečně pevně.

12. A takhle to vypadá před a po! Nezapomeneme jí mazat krémem na kůži každých 6 měsíců pokd to není koženka!

Před:
Obrázek

Po:

Obrázek

Obrázek

EDIT: Jo a kdyby někdo uvažoval o koupení nový koženky z eBay nebo Ali Express, nekupovat protože to vůbec nepasuje.
fx-nuclear

Re: [Návod] Oprava loketní opěrky za 200kč [e46]

#2 Příspěvek od fx-nuclear »

:thumbsup: Skvělá práce! Jak dlouho jsi se s tím drbal?
TurboShnek

Re: [Návod] Oprava loketní opěrky za 200kč [e46]

#3 Příspěvek od TurboShnek »

fx-nuclear píše::thumbsup: Skvělá práce! Jak dlouho jsi se s tím drbal?
Díky ;) Nejdýl jsem páral a prošíval tu niť to trvalo tak 1-2 hodiny. Barvení bylo velmi jednoduchý, půl hodinka práce a nechal jsem to 24 hodin zaschnout, montování z/do auta tak 15 minut. :D
Odpovědět