Na trhu je teď docela dost nových techonologií předních světlometů, ale nejznámější je asi Matrix, což mělo prvně Audi a taky Mercedes v S-classe, a pak systém, co se nazývá jak ADB (Adaptive Driving Beam). Obě se týkají dálkových světel.
U BMW to funguje víceméně takto:
V levém i pravém světle je pohyblivý modul, který vytváří obraz dálkového světla, ale pouze na levé/pravé straně. Levý světlomet vytváří levou část dálkového světla, pravý světlomet vytváří pravou část dálkového světla. Pokud auto jede na automatická dálková světla, svítí to normálně (obrazy se překrývají). Pokud kamera/čidlo v čelním skle zaznamená okolní auta, tak ty moduly se od sebe "rozjedou" a vytvoří "tunel" který maskuje okolní provoz. Ve své podstatě je jedno, jestli je zdrojem LED nebo xenon.
Matrix mají Audiny, Mercedesy a teď se to dává i do běžných aut. To už funguje tak, že v modulu je např. 25 LEDek. Každá LEDka vykresluje určitý segment. Dá se to představit jako pixely na monitoru. Tento modul pak prostě svítí furt, a pokud rozpozná značky, chodce, auta, cyklisty atd, tak dokáže jednotlivé LED segmeny různě ztlumovat nebo vypínat tak, aby se vystínovalo pouze to, co nechceme oslňovat. (zase, záleží co je to za auto. U auta typu Oktávka to nebude tak super jako v S-klasse, jak v počtu jednotlivých LEDek, tak v jejich funkčnosti)
Oba systémy jsou tady pěkně na videu jak fungují, tak snad se to z toho dá pěkně pochopit. A ta hudba je otřesná
https://www.youtube.com/watch?v=lxYiiagTI_4
Pokud jde o ten LaserLight, tak to jsou klasické marketingové žvásty, jak je to bomba a super. Ale já jsem fakt vůbec nepoznal, jestli nám v té G11 laser svítí nebo ne

Kdyby tam ten laserový modul nebyl, tak to auto maskuje a svítí stejně. Jen teda na dlouhé rovince by člověk asi neviděl odrazky na bočních sloupcích 600m daleko
Horší je, že pokud teda jedu 100kmh po okresce a dejme tomu, že mi svítí laser, tak nevím, jak to zpozoruje chodce, který nemá na sobě odrazku a je proti mě. To mu pálím laserem naplno do očí

:D
U BMW i8 to funguje asi jinak, tak je asi celý modul laserový, to nevím, ale u řad 3,4,5,7 jsou full led s Laser modulem a funguje to jak je popsáno výše.