Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

E46 | kontrola trakce a stability

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Odpovědět
Zpráva
Autor
Hul1c

E46 | kontrola trakce a stability

#1 Příspěvek od Hul1c »

Ahoj chlapi,

Po dlouhý době mám dva dny volna, tak jsem se rozhodl provětrat 330ci. Nicméně v Náchodě mi teď po kratší přestávce naskočily žlutě kontrolky asistentů stability a trakce (ten trojuhelnik se sipkama uprostred a vpravo ta spolecna kontrolka s rucni brzdou).

Daval jsem tam novy gumy, na kterejch mam ted zhruba 500 km.

Nevite nekdo co s tim prosim? Vypada to, ze bude prset, tak nevim, jestli kvuli tomu nezrusit vylet a nedocourat se domu...

Budu moc rad za radu.

Dekuju

Tomas
Hul1c

Re: Urgentní problém na E46 | kontrola trakce a stability

#2 Příspěvek od Hul1c »

Tak po chvíli to zhaslo. Zastavil jsem, začlo chroustat v pravym přednim kole (možná to přibržďovalo?) a začlo to svítit znovu..
Hul1c

#3 Příspěvek od Hul1c »

Zkoušel jsem to projet. Po chvíli to cukne s volantem a znovu se rozsvítí kontrolky.. takže hádám že jsem uvězněnej v Náchodě, dokud neotevřou servisy :)
TurboShnek

#4 Příspěvek od TurboShnek »

Nejspíš ti odešel snímač rychlosti nebo úhlu řízení. ;) Možná se ti někam zapletl kablík když sundávali kola a přeřízl se drát. To se mi před lety stalo se snímačem opotřebení brzdových destiček na zadním kole. :lol:

Zkus zmáčknout koflík stabilizace na 3 - 5 vteřin a vypnout to. Taky zkontroluj hladinu brzdový kapaliny. Je divný že ti to trhá volantem. :unsure:
Hul1c

#5 Příspěvek od Hul1c »

Zkoušel jsem s tím potom ještě jet bez asistentů, a bylo to v pohodě. Dokonce nebyl problém ani když jsem je vypnul.

Ale nechci riskovat, že to zachroupe někde na dálnici.. našel jsem si v Náchodě ubytko a ráno tu zajedu do servisu..

Díky!

Tomáš
Hul1c

#6 Příspěvek od Hul1c »

Nazdar kucí, tak v servisu mi udělali diagnostiku a poslali mě pryč, že nemaj čas. Mám to domu asi 160 km, tak to už dojedu bez asistentů a budu řešit v Praze.

Diagnostika dávala kódy níže:

5E38
5E3C
5E4F
TurboShnek

#7 Příspěvek od TurboShnek »

Z toho co jsem rychle vyčetl na internetu:

5E4F = continuous control
5E3C = rotation signal
5E38 = Rotation rate

A to znamená že pravděpodobně odešel snímač otáčení, (yaw sensor), což je v podstatě ten samej přístroj jako v letadle, měří to kolik se otáčíš kolem osy auta. V praxi to používá systém stabilizace a měří to kolik ti vybočuje zadek auta proti směru jízdy a potom ti to přibrzdí jedno kolo aby jsi se večer neocitl zmatený, v nemocničním lůžku a zároveň ve zprávách TV Nova. :lol:

Je to krabička která by se měla nacházet pod sedadlem řidiče. Tak mně tak napadá, v poslední době hodně pršelo, nazatýká ti do auta?
Hul1c

#8 Příspěvek od Hul1c »

Původní majitel říkal, že tam nějak laicky opravoval kablík pod sedačku řidiče, že to asi brzy odejde. To bude ono :) díky!
TurboShnek

#9 Příspěvek od TurboShnek »

Hul1c píše:Původní majitel říkal, že tam nějak laicky opravoval kablík pod sedačku řidiče, že to asi brzy odejde. To bude ono :) díky!
Jo takhle to je. :smich:
ceee

#10 Příspěvek od ceee »

Řešil jsem na 1er před nedávnem něco "podobného", více tady: http://www.bmwklub.cz/forum/viewtopic.php?f=23&t=99645, třeba Ti to pomůže :)
Odpovědět