Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

X5 E70 3.0d - výměna oleje v převodovce -interval, cena, kde

Vše o E53, E70/E71/E72, E83, E84, F15/F16, F25/F26, F39, F48, G01, G02, G05, G06
Odpovědět
Zpráva
Autor
Magicie

#1 Příspěvek od Magicie »

Zdravím všechny,

1) Chtěl bych se zeptat jaký je interval výměny oleje v automatické převodovce BMW X5 3.0 xDrive E70 , r.v. 2009. Mám najeto cca 63 tis. km.

Řešil jsem to dnes s mechanikem a ten mi pouze řekl, že do toho by nikdy nedoporučoval jít u nikoho "na koleni" mimo autorizovaného servisu, tzn. ani on sám po letech praxe. Je tam potřeba snad nějaké speciální poměrně drahé plničky a nelze to pouze "dolít", protože je potřeba celek protáhnout, aby tam nezůstal původní olej. Riziko rozloučení se s převodovkou je údajně vysoké.

Procházel jsem diskuzní fóra (např. http://www.bmwklub.cz/modules.php?name= ... ic&t=45250) a internet a našel jsem pouze to, že to někdo mění při cca 60 tis. km, první výměna někdy při 100-120 tis. a někdo to prozměnu nemění vůbec a při 150-250 tis. km jsou stále v pohodě. Tzn. nic vypovídajícího.

2) Poradí mi někdo konkrétní typ dílu ve formě filtru a olej, který tam má přijít, abych se mohl podívat na ceny?

3) Pokud je doporučena výměna, tak děláte to někdo u nějakého svého mechanika a měli by jste doporučení na Moravě (Ostrava/Olomouc), nebo má smysl pouze autorizovaný servis a nedoporučujete riskovat?

Díky.
Magicie

#2 Příspěvek od Magicie »

Dle toho, co jsem se docetl asi casem obetuji 2 hod. casu na cestu do Jihlavy k ZF Pakra (http://www.zf-pakra.cz) a necham to udelat poradne.

Ta cena za olej je ale docela sila. Neni to ten samy pripad jako kdyz Castrol Edge 5W-30 stoji 190 Kc a prodavaji ho nekde 2-4x draz? Vim, ze tam je pro prevodovky jiny "specialni" olej.

Ted je jenom otazka jestli mam pri svych 63 tis. km jeste dost casu.
Magicie

#3 Příspěvek od Magicie »

Tak jsem si udelal taky vlastni pruzkum a kazdy vlastne doporucuje neco jineho a nejvice se pro prvni vymenu potkavaji na 100 tis. km, coz asi nakonec pockam, coz pro mne muze znamenat klidne i jeste 4 roky jezdeni na stavajicim oleji a do te doby dost mozna vymenim i auto.

Tady jsou vysledky meho pruzkumu kdyby to nekoho zajimalo:

ZF Pakra:
ZF doporučuje výměnu oleje v automatické převodovce v rozmezí 80-120. tis km (podle zatížení a způsobu jízdy) nebo 8let.
Kompletní výměna s proplachem vychází na 11-12tis Kč s DPH dle typu převodovky a trvá cca 4hodiny.

BMW - Ostrava
Výměna oleje v převodovce není výrobcem udávána jako povinná k určitému počtu kilometrů . Praxe ale ukázala že výměna při cca 100.000 km je prospěšná a prodlužuje životnost převodovky. Dle typu převodovky se cena pohybuje mezi 10-25.000 Kč.

BMW - Olomouc
Předepsaný interval pro výměnu oleje v automatické převodovce není, protože je v převodovce celoživotní náplň. Doporučuji olej vyměnit okolo 100000km.
vlastnemec

#4 Příspěvek od vlastnemec »

Já jsem třeba odpůrce průplachu, ale pokud ho chceš zajeď si do Pakry - vymění další věci co Ti běžně v servisu neudělaj - šrouby mechatroniku průchodku mezi skříní a mozkem a kabeláží. Jinak pokud děláš klasickou výměnu tak je interval 60-80tis km, ke kydům o doživotní náplni se nevyjadřuji už jsem tady toho napsal dost.
Magicie

#5 Příspěvek od Magicie »

Mám v plánu navštívit Pakru, ale ještě asi počkám ty 2 roky a uvidím co bude na tachometru (počítám 80-100 tis.), pak bych to absolvoval najednou se servisem. Jako nejzazší nájezd si ponechám těch 120 tis..

Je mi jasné, že BMW bude při ceně nových převodovek lobovat za doživotní olej :D .
Magicie

Re: X5 E70 3.0d - výměna oleje v převodovce -interval, cena,

#6 Příspěvek od Magicie »

Z časových důvodů (nutnost jet do Jihlavy) a různých názorových proudů zvažuji částečný proplach. Pakra nabízí ZF sadu (olejová vana, pouzdro mechatroniku, torxy, zátka, olej ZF Life Guard Fluid 6 vč. kanystru) za cca 7 tis. Kč přímo podle VIN.

Na internetu jsem našel hned několik dalších ZF sad, které při použité filtraci pro moji X5 (E70) 3,0D xDrive r.v. 2009 zdá se odpovídají. Liší se ale čísla dílu, vzhledově a samozřejmě taky cenou.

https://www.autodily-pema.cz/sada-dilu- ... 1068298062 (tady tohle je dost podobné na sadu pod tím, ale líší se dost cena a číslo dílu)
https://www.autodily-pema.cz/autodily/b ... 84&ga=4921 (tohle asi bude ta sada co nabízí Pakra)
https://www.autodily-pema.cz/autodily/b ... 22&ga=4921 (tohle bude 8kvalt, takže asi vyřazuji)

Máte s tím někdo zkušenost s tou první stranou? Je to to samé co od Pakry?

Edit: Tak ta dražší (prostřední) sada je pro "novější auta", kde to moje podle všeho spadá. Tím pádem asi vyřešeno. :P
vlastnemec

#7 Příspěvek od vlastnemec »

Nad čím uvažuješ buď zajeď do Jihlavy a chtěj aji výměnu těsnění na rukávu a mezi převodovkou a mechatronikou cenu komplet někdo uváděl kolem 12tis jestli se nepletu. Nebo potom se objednat k JaraX taky vymění komplet těsnění a nechá převodovku pořádně vykapat.
Magicie

#8 Příspěvek od Magicie »

JaraX nedělá naftu :-). Už jsem domluvený, objednám sadu od ZF a nechávám měnit v OLM.

Jinak nad čím jsem uvažoval je cena - dosti se liší na e-shopech a v Pakře (o koncových servisech nemluvě).
Sweden

#9 Příspěvek od Sweden »

Pokud řešíš cenu u takhle banální věci tak je něco asi špatně, ale každého věc. Za mě jedině zf pakra, přístup, zkušenosti, jasně daná cena.
E53 4.8is Individual + e70 4.8i M paket
Magicie

#10 Příspěvek od Magicie »

Co konkrétně myslíš, že je špatně? Prostě nechci platit za něco za co nemusím. Jestli to tobě nevadí, tak každému co hrdlo a jeho preference ráčí :-). Zajímalo mne jednoduše řečeno zda-li ta sada pod odkazy výše je skutečně to samé.
laik

#11 Příspěvek od laik »

ND v náhradě proč ne, pokud je to odzkoušené. Ale u oleje bych si dal bacha a kupoval u autorizovaného dealera.
U převodovky výměna to bude taky brnkačka, pokud mechanik ví,co všechno vyměnit.
Nedělá se to každých 10.000, tak raději na 100% než to odfláknout.
Magicie

#12 Příspěvek od Magicie »

Já to beru přímo v setu za 7,1 tis. Kč vč. DPH + doprava od Pakry ať je právě z těch důvodů co psal @laik jistota, že to bude ok.
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#13 Příspěvek od JaraX »

hlavně si nech vyměnit ty čtyři těsnění pod mechatronikem a je třeba ho utahovat momentákem
srsenvilko

#14 Příspěvek od srsenvilko »

ja som bol menit v pakre....stalo ma to 10 000 ceskych bez dph.....a som z kosic....cize neviem co riesite....na slovenskom fore , sa ani nevedeli dohodnut aky olej, ci cerveny ci zeleny ci aky, a potom este ze na prevodovke je stitok a taky....tak som siel tam a v pohode.....radi a ani neskapala....
creck

#15 Příspěvek od creck »

Cumim ze ti Ostrava doporucila vymenu. Defacto rika ze jejich dodavatel je idiot :lol: a jeho inzenyri curaci (byl to Cartec doufam ? )
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#16 Příspěvek od JaraX »

i v BMW dělaj fajn lidi, jen ne každej je dobrej a zapálenej do BMW.
BMW trvrdí že náplň je doživotní, ale interval životnosti těch aut je dávno pryč. pokud by jsi to auto kupoval na 6let a pak vrakoval, je blbost měnit olej v převodovce.
Odpovědět