Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Nováček ve světě BMW hledá rady ohledně koupě E36

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Zpráva
Autor
kjubu

Nováček ve světě BMW hledá rady ohledně koupě E36

#1 Příspěvek od kjubu »

Ahoj. Mým dávným snem je si pořídit cabrio. Žádnou leštěnku nevyžaduji a nějaké ty šrámy na kráse mi nevadí. Hlavně požaduji spolehlivost a bezpečnost. Hledal jsem tedy, co by mohlo být ideálním řešením a dospěl jsem k závěru - E36 v provedení cabrio. Mám několik otázek a nevím, kam se s nimi obrátit, tak snad jsem zde správně.

1) Je to dobrá volba mezi ostatními auty ze stejné časové generace? (astra f, peugeot 306,... )
2) Jsou nějaké známé časté závady a pokud ano, kolik stojí jejich oprava?
3) motory - který vybrat? Např 318i s 8V 85kW nebo 320i s 24V 110kW - jejich výhody a nevýhody (mám na mysli třeba porovnání ve stylu spolehlivý 8V u astry f vs 16V co se rád potkává)
4) střecha - hardtop vs plátěná
5) koroze - na co si dát pozor při koupi (kromě klasických spodních rámů třeba zadní blatníky? atd..)
6) cena - kolem jaké hodnoty se přibližně pohybuje auto v relativně dobrém technickém stavu s případně pár škrábanci a sem tam odešlým lakem?

Omlouvám se za případné stupidní otázky, ale jak jsem zmínil, BMW je pro mě španělská vesnice.

Díky za odpovědi :)
El_Fuego Člen Klubu
Člen Klubu

Re: Nováček ve světě BMW hledá rady ohledně koupě E36

#2 Příspěvek od El_Fuego Člen Klubu »

Ahoj, zde jsou moje odpovědi:

1) Zkus si projet astru / 306 a pak se projeď v BMW, myslím si, že odpověď budeš hned vědět, to auto tě bude bavit
2) pokud seženeš auto v dobrém stavu, tak odchází víceméně jen spotřebák - sem tam nějaké čidlo, případně chladič nebo vodní pumpa. Ceny nejhsou nijak drastické dokonce bych řekl že srovnatelné třeba s koncernem
3) Pokud koukáš po kabrioletu, zapomeň na 4 válec. To auto s ním bude hrozně nudný, přeci jen je kabrio dost těžký. Za mě je lepší volba 325 / 328i
4) Kabrio jsem neměl, ale pokud ho chceš používat celoročně, myslím si, že hardtop na zimu by měl být nezbytností
5)¨záleží, jak se o to kdo staral, a co s tím autem bylo. Hnijou hodně prahy (ty bývají kolikrát schované pod plastovým krytem, takže to třeba zjistíš až když chceš dát auto na hever, a ten ti projede skrz) hnijou lemy, rohy dveří, hrana zadního kufru, okolo zámku kufru, no a pak pokud by to bylo třeba někdy po bouračce, tak když je to blbě opravený, tak to hnije v místě opravy (já měl třřeba komplet shnilou podlahu v kufru)
6) záleží na konkrétním majiteli, na kolik si ji cení. E36 začínají na 20.000,- (ne kabria, ty jsou výš) a jsou v rozsahu třeba až do 200.000,-. Záleží na celkovém technickém stavu, motoru, výbavě a pak taky na tom, kolik si majitel ten konkrétní kousek cení. E36 pomalu mizí z trhu. Chce si to projet inzeráty a udělat si představu
Pilifo

#3 Příspěvek od Pilifo »

kjubu, v prvom rade by som ti poradil si ujasniť priority, pretože od 20+ ročného auta nemôžeš očakávať ani bezpečnosť, ani spoľahlivosť. Odísť na takom starom aute môže prakticky hocičo, keďže už je väčšina kusov za zenitom. A čo sa týka bezpečnosti, tak za 20 rokov sa automobilový priemysel posunul o míle ďalej, takže čím novšie auto, tým je bezpečnejšie.

Ak ale na tom ale nebudeš jazdiť veľa kilometrov a bude využívané skôr ako víkendovka, tak by sa nemuselo až tak sypať...
Filozof

#4 Příspěvek od Filozof »

Osobně bych šel do pěkné e46 novější řada 3er motory jediné benzin a 6 válec 325i nebo 328i případně 330i.
Sedan vyjde levněji a kolem 55 až 90k se dá koupit něco obstojneho.

E36 je dnes už hodně staré auto s e46 je mnohem dále vzhledem i technikou a koroze nebude takový problém u novějších kusů. ;)
matiz
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od matiz »

Nechtel nahodou kabro??? A ty mu cpes e46 sedana... V benzinu. Ktery zere mnohdy olej jak benzin, nejede nijak extra a za pajdu to bude vrak trikrat po smrti... Minimalne trikrat :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Umim pochopit lidi co chteji kabro e36, je to pekne auto. Bohuzel ale ty krasne jsou docela drahe.
hansm5

#6 Příspěvek od hansm5 »

matiz píše:Nechtel nahodou kabro??? A ty mu cpes e46 sedana... V benzinu. Ktery zere mnohdy olej jak benzin, nejede nijak extra a za pajdu to bude vrak trikrat po smrti... Minimalne trikrat :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

Umim pochopit lidi co chteji kabro e36, je to pekne auto. Bohuzel ale ty krasne jsou docela drahe.
cabrio neni spravny bmw,kdyz bmw,tak jedine 750i-samozrejme v plny vybave :mrgreen: :mrgreen:
kjubu

#7 Příspěvek od kjubu »

Díky za odpovědi. S tou bezpečností jsem to myslel symbolicky ve stylu ABS, airbagu a dobrého předku. Jel jsem v astře f cabriu 2.0 a moc bezpečně jsem si nepřipadal. Pak jsem se projel v e36 touringu a už jen ta velikost kapoty ve předu na mě působila uklidňujícím dojmem. Je toho tam prostě víc na deformaci :D

Kabrio bude pouze na léto a na výlety do 300km. Bude to spíše parádička pro pocit a tudíž nechci investovat astronomické částky ;)
Filozof

#8 Příspěvek od Filozof »

tak záleží od koho kupuje. Ale e46 325 - 330i jsou nejlepší motory. Kamarád má 330i a velice spokojenej snad už 6let. Já mám motor 2,8i taky spokojenej olej vezme litr až dva na 10tis km.
Jinak několik lidí znám co mají 2,8i a motory jsou držáky. Tak nevím co tady zase vyskakuje matiz o oleji ... ten bral občas u některých 330i nebo 325i ale neznamená že to bere každej motor.

Jinak e46 je už o kus dál jako e36. Pěkné kusy do stovky koupíš spousty.
Kabrio je dražší a spíše bych preferoval coupé které je více sportovnější jako kabrio.
Coupé i cabrio budou o řád dražší jako sedan. Zatím co se dan se dá opravdu 50-100k v pohodě sehnat dle výbavy stavu a motorizace tak cabrio i coupé budou většinou o 50-80k dražší.

osobně bych se nebál 328Ci ... provedení coupé. Nebo klasickej sedan. Pokud cabrio bude to dražší. Ale do 3er patří kvalitní 6válce.
Vždy je to o stavu auta a majiteli který se o něj staral.

Pokud budeš trvat na e36 budou stát v pěkném stavu taky dost peněz. Ta údržba už něco stojí protože je to hodně staré auto a furt to něco chce. ;)

takováto nádhera ala e46 cabrio není vubec k zahození a model 323i poskytuje taky slušnou dynamiku.
https://auto.bazos.cz/inzerat/97863950/ ... laceno.php
Naposledy upravil(a) Filozof dne čtv 06.12.2018 14:16, celkem upraveno 1 x.
dogeatdog

#9 Příspěvek od dogeatdog »

Máme e46 320 a co se týče nákladů na provoz zlatý auto, prakticky nic to nechce. I ten šestiválec je docela svižný. A s hardtopem provoz celý rok bez problému.
honzabiker1

#10 Příspěvek od honzabiker1 »

Pokud je jednim z pozadavku aspon nejaka bezpecnost, je dulezite, ze u ctyrmistnych cabrii z te doby je docela dost velke riziko pri prevraceni - celou vahu auta by ma udrzet jen ram kolem predniho okna. V teto situaci by mel pomoci ROPS. System, ktery pri prevraceni uvolni zapadky a za zadnimi sedackami vystreli 2 oxhranne oblouky. ROPS mela e36 jen za priplatek (pozna se podle krytek za zadnimi operkami, e46 ho maji vsechny, tam je schovany primo pod operkami).

Co se tyka motoru -
318i - je uplny zaklad, nema nic moc vykon, ani zvuk, ale je levny, jednoduchy a spolehlivy. Asi jako jedina motorizace pujde v e36 cabrio sehnat v peknem stavu i dost pod 100kkc.

325i/320i M50 do roku 1994 - starsi sestivalce s litinovym blokem motoru, spolehlive cca stejne jako novejsi, jenom kvuli bloku vyrazne tezsi

328i/323i/320i M52 od 1995 - novejsi motory s blokem ze slitiny hliniku, servisne jsou narocne vsechny stejne, spotreba take hodne podobna, nejvetsi rozdil je v kupni cene - cim silnejsi, tim drazsi. Silnejsi sestivalce ve slusnem stavu se prodavaji prakticky za stejne ceny, jako novejsi e46 cabrio (+-150kkc)

Zadny z motoru neni nejak vyslovene problemovy, ale samozrejme u 20+ let stareho auta se v zavislosti na prechozich majitelich, servisu, atd. muze rozbit prakticky cokoliv.

Jak uz psal nekdo vyse, nejlepsi je si vsechna auta projet a udelat si nazor sam.. Treba 306 Cabrio bych urcite neodsuzoval (i kdyz plno lidi vynasi soudy, aniz by se s temi auty vubec svezlo), je to oproti 3er cabriim auto o tridu mensi, je mnohem lehci, ma kratsi rozvor a osobne mi prijde (hlavne na mene kvalitnejsi silnici) v nekterych ohledech lepsi.
Itchythefirst

#11 Příspěvek od Itchythefirst »

kjubu píše:Ahoj. Mým dávným snem je si pořídit cabrio.
Chapu, takhle jsem koupil Golfa mk3.5 cabrio :-)
kjubu píše:Hlavně požaduji spolehlivost a bezpečnost. Hledal jsem tedy, co by mohlo být ideálním řešením a dospěl jsem k závěru - E36 v provedení cabrio.
Po sezone jsem si uvedomil, ze me to bavi a ze chci neco lepsiho. Vybiral jsem od novejsiho Golfa, pres ruzny Megany CC, Volva C70 a 3er bawa az k aktualnimu BMW E64 645 ;-)

Ta E64 je rozhodne o parnik bezpecnejsi(vetsi deformacni zony, moznost kolennich airbagu - US verze, DD...) nez E36/46 a svezeni je uplne nekde jinde (V8, Dynamic Drive, Active Steering...), ale zase uz to nejspis bude mimo tvuj limit. Vylitany vrany zacinaji na nejakych 250kKc a ceny prakticky vseho stoji nesmysl (plast venkovnihio zrdcatka 16kKc, drzak na kafe ~20kKc...), ale musel jsem te zkusit naockovat ;-) :-D
TurboShnek

#12 Příspěvek od TurboShnek »

Itchythefirst píše:(plast venkovnihio zrdcatka 16kKc, drzak na kafe ~20kKc...), ale musel jsem te zkusit naockovat ;-) :-D
Obrázek
Totic Člen Klubu
Člen Klubu

#13 Příspěvek od Totic Člen Klubu »

E46 je zřejmě vyladěná po většině stránek, ale kdyby ji dotyčnej chtěl tak se především nadpis jmenuje trochu jinak :roll:

Pak ty M54 žerou olej jako prase narozdíl od M52 a taky design E36 cabria je teda mnohem lepší než kulatá buchta E46. A rady ohledně 6er,7er zájemci o E36, co to jako fakt?

Problem je že na výběr toho nezrezlýho už dneska moc není, takže jednojakej motor hlavně vybírat podle stavu kastle, laku a interieru. Střechy jsou 3 typy manual, polomanual a plná automatika. Hardtop k tomu je bonus.
Nejlíp bych bral nějakou E36 se šestiválcem po faceliftu (96+), mají víc výbavy. Na čtyřválec bych se vybod, ale záleží na stavu dnes není moc na výběr.
Itchythefirst

#14 Příspěvek od Itchythefirst »

kalasnikov471 píše:
Itchythefirst píše:(plast venkovnihio zrdcatka 16kKc, drzak na kafe ~20kKc...), ale musel jsem te zkusit naockovat ;-) :-D
Obrázek
No jo, fakt to tolik stoji :)
Totic píše:... A rady ohledně 6er,7er zájemci o E36, co to jako fakt?
Tak sedmu tu samozrejme nikdo nenabizel, protoze je to skutecne uplne mimo. Naproti tomu E64 je paradni cabrio, ktery stoji za to alespon vyzkouset ;-) Je to +- stejnej rocnik jako E46 a nemyslim si, ze zustat u E36 je dobry napad, protoze bude hledat mrte dlouho, nez najde neco, co neni uplnej strep.

A ano, nazev vlakna je uplne jiny, ale to jeste neznamena, ze ma tazatel 100% predstavu, co koupit ;-) To rikam z pozice cloveka, co o E36 cabriu uvazoval ;-)
paveld
Kontaktovat uživatele:

#15 Příspěvek od paveld »

Troufám si říct, že vzhledem ke stáří E36 a E46 nemá smysl uvažovat, že E46 je novější a bude zachovalejší... koukal bych vyloženě po stavu, obojí jde sehnat v pěknym stavu i total shnilý. Krom toho, pokud jde o 6 válce, E46 má o něco víc kurvítek.
Filozof

#16 Příspěvek od Filozof »

E46 může být o 10let mladší jako E36 co to tady zase někteří vedou za řeči ? :shock:

Ano sehnat pěkný kus je oříšek ale tady kamarád měl sezonu krásné kabrio v černé v top stavu v kuži s 3.0i benzínem 170kw a prostě pecka auto. Opravdu z toho byly hotové nejen ženské ale i chlapy. V nějakém tom mpaketu na 17-18" to vypadá parádně. Stále i dnes jsou to krásné kusy a nejsou většinou olítané jako 5-7er či klasické naftové 3er...které jezdí denně.

osobně kdybych si měl vybírat přitlačil bych na peníze a vzal krásnou E46 v 6ti válci min 2,5i a výše.

To že některé M54 žrali více olej je sice pravda ale já osobně znám dvě auta M54 a olej nežerou ... v normě 1litr na deset tis km.
E46 má levné náhradní díly oproti 6er která je servisní nesmysl ...to už je pro pacienty co neví co s prachama.

Tak at dobře vybereš. ;)
paveld
Kontaktovat uživatele:

#17 Příspěvek od paveld »

No to je jasný, že E46 je mladší, o tom nepochybuju, ale pořád i ta nejmladší E46 je 10 let stará... U takhle starého auta to prostě chce počítat s nějakým servisem, ať už koupíš zachovalou E46 nebo o 10 let starší, ale stejně zachovalou E36. Ten věk tam už takovou roli hrát nebude, jako spíš konkrétní kus, reálně najeté km, to jak se k tomu kdo choval apod. Nebavíme se o 3 roky starém autě :-).
JaraX
Kontaktovat uživatele:

#18 Příspěvek od JaraX »

to sou zase kecy, tak postupně
- E36 ma mnohem většího ducha a je řidičsky mnohem lepší jak E46
- servis E36 stojí mín, je spolehlivější, robustnější, jdou měnit menší části
- e46 je komfortnější, nabízí víc výbavy, má sklo místo slídy, ale pěkná E46 cabrio stojí skoro jako 6er cabrio a to už bych šel radši do 6er
- motory v E36 jsou uplně jiná liga, ty M50 a M52 jsou nesmrtelný, což se o M54 říct nedá obzvlášt o 330i, kdo řekne že ten motor je super spolehlivý, nemá žádné zkušenosti BMW, a vůbec sehnat M54B30 do kteryho se nemusí od výměny do výměny nemusí dolít celá nápln už je nadlidský ukol.
- ty vystřelovací oblouky jdou poměrně dobře dodělat, za pár hodin není co dělat, takže je škoda vyloučit pěkné kabrio jen proto že to nemá.
- 750i bych mu asi moc nedoporučoval, když chce jezdit bez střechy.
- speciální díly (ne provozní) stojí na e36 taky ranec. jedno těsnění na malé okýnko kabria stojí přes 10k, dvířka kastlíku tuším 15k,
Filozof

#19 Příspěvek od Filozof »

osobně bych šel raději do novější e46
motory osobně bych preferoval M52B28 ale klidně i ostatní 6válce nejsou špatné.
něco z tohoto bych si vybral já. u M54 pozor na spotřebu oleje ale pokud je to do 1-2L na 10tis km je to v pohodě.

323i - 125kW / 170 / 2494 / 6 (M52 B25-256S4)
325i - 141kW / 192 / 2494 / 6 (M54 B25-256S5)
328i - 142kW / 193 / 2793 / 6 (M52 B28-286S2)

Vyber si sám co se ti bude líbit více a co bude pro tebe finančně zajimavé. Mě třeba e36 už vzhledem nijak nepřitahuje ...nevím proč ale e46 coupé i cabrio je pro mě uplně jinde.
Každý to vidíme jinak. Jarax občas přehání ikdyž je servisák.
Jak píšu vím o autech M54 co olej nežerou nijak více jako ostatní motory.

e36 vs e46 každého individuální volba co chce už jsou to starší auta takže stav bude na prvním místě.

PS: Za něco takového bych se rozhodně nestyděl. Parády udělá i dnes v roce 2018 a cena je rozumná.

https://auto.bazos.cz/inzerat/97636302/ ... Cabrio.php
Spejbl

#20 Příspěvek od Spejbl »

Mně se zas daleko více líbí E36 :D
Je to věc subjektivního vkusu, podobně jako s ženskýma.
Vše se odvíjí co auto zažilo a u koho bylo v péči. Když někdo auto provozuje celoročně a sere na mytí, auto zvedá za prahy bez chybějící krámfleku, preferuje devastační užívání tak je po autě dříve.
E36 je podstatně přívětivéjší k opravám. Má žárovky v přístrojovce, né ledky, motor díky jiné euro má jednu lambdu, nemá disa, no M50 je zkrátka servisně jednodušší.
Potřeba je prohlédnout stav podlahy v místech kde máj nohy šofér a spolujezdec, jestli už to nedrží jen ten 50kg koberec, a hlavně jestli to není už chycený v nosnících.
Vyvařovat stejně budeš takjakotak, otázka je jak hodně. :D
Odpovědět