Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Jaký typ baterie 80Ah agm do 330i?

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Odpovědět
Zpráva
Autor
mykovec
Klubové ID: 3813

Jaký typ baterie 80Ah agm do 330i?

#1 Příspěvek od mykovec »

Ahoj,
máte někdo nějakou dobrou osobní zkušenost nebo slušný test agm baterií? Hlavně nějakou která dobře Efficient dynamics čachry od ibs sensoru (myslím tím skokové nabíjení) a dlouhodobě funguje v ne úplně nabitém stavu, podle dlouhodobého sledování mám pocit, že ten ibs sensor (ačkoliv je v pořádku) si to dobíjí jak se mu zachce, obzvlášť když člověk jezdí převážně pod plynem. Moc často nejezdím dálky.

Samozřejmě je mi jasné, že oem je nejlepší volba, řeším nicméně tyto možnosti:

Exide: 3440Kč
Varta: 3850Kč
Bosch: 3880Kč
Duracell: 4700Kč (píše se, že snad je to nejlepší volba z těch aftermarket)
Banner: 5100Kč
oem: 9700kč (se slevou bych se snad dostal na cca. 7580kč)

Předem díky za názory.
TurboShnek

Re: Jaký typ baterie 80Ah agm do 330i?

#2 Příspěvek od TurboShnek »

Neřeš píčoviny. ;)

Řeknu ti tajemství, většinu z těch baterek co jsi napsal vyrábí společnost Johnsons Controls tady v ČR na tom samým pásu protože je to tady vyjde levněji. Jediný čím se liší je barva plastu a nálepka díky který se potom nastaví nejvýší cena kterou je zákazník ochoten zaplatit. :woot: Ještě je tady česká firma Akuma který nejsou jen nálepka z Johnsons Controls pokud vím.

OEM baterka je pravděpodobně "Bosch" nebo "Varta", lepe řečeno objednaná od Bosch, který jí pak nechal vyrobit dodavatelem a tudiž taky z Johnsons Controls tady v ČR akorát že si za ní budou účtovat o 500% víc. Ale dají ti "slevu" tak že budeš platit jenom 450% víc. :lol:

https://uploads.tapatalk-cdn.com/201705 ... 3c59f8.jpg

A ty ceny jsou taky astronomický, kde jsi je našel? :shock:

Já do svý 320d před 2 rokama koupil tuhle baterku tady z toho obchodu a je výborná, vysoce doporučuji jak baterku tak ten obchod (mají tam baterky i s nálepkama Bosch a Varta):

https://dufy.cz/autobaterie-dufy-energy ... 800a-prava

Je to sice stovka ale nic se nestane můžeš jí tam taky dát. Stojí 2,000, a představ si že Dufy si je taky objednávají od Johnsons Controls tak že je to vlastně to samý jako Bosch akorát za půl ceny protože je černá a není tam německý logo. :woot: Starou pak odneseš do sběru a dostaneš za ní pár stovek.

(Oni se spletli, mají tam fotku malý 680A baterky ale když jí koupíš přijde ti normálně ta dlouhá 100Ah baterka. Mně to taky mátlo. :D )
Totic Člen Klubu
Člen Klubu
Klubové ID: 3742

#3 Příspěvek od Totic Člen Klubu »

V těchto dnech jsem pátral po servisech kdo mi dokáže identifikovat autobaterii bez nálepky. Velikostně délka cca 30cm, ale kolik má přesně Ah mi nebyl nikdo schopen říct. Testy na zátěžáku i dobíjení OK. Až mě v jedné z poboček síti značkového servisu zadax proměřili a řekli, že bez nálepky to taky nepoznají, ale že to je skoro jedno, poňadž si tam nechá každej prodejce nalepit co chce.. Odcházel jsem nechápavě, ale pán zjevně věděl o čem mluví.. prodávají tam Varty a jiné.
V mé velikosti to je 70-76Ah, podle prodejce a rozhodně to nemusí přesně odpovídat :P
TurboShnek

#4 Příspěvek od TurboShnek »

Totic píše: Odcházel jsem nechápavě, ale pán zjevně věděl o čem mluví.. prodávají tam Varty a jiné.
Dneska se věci prodávají podle značky a ne kvality. Často taky platí že "no-name" věci jsou někdy lepší než od veliký značky/OEM a nebo úplně to samý protože taková veliká značka jako Bosch má dobrý jméno na trhu díky produktům který vyráběli někde v roce 1960, dneska to vyrábí děti někde v Bangladéší a lidi si myslí že je to kvalitní. :lol: A kromě toho většina velikých značek plno věcí nevyrábí sami ale vyrábí to pro ně nějaká fabrika někde ve východní Evropě nebo Asii. Jako ty baterky. :P

Já jsem například koupil stěrače od Polský firmy Max Gear asi za 80kč jeden, mám je na autě už 2 roky a jsou lepší než německý který jsem koupil za 400. :lol: Taky jsem chtěl koupit pneumatiky, zjistil jsem že Barum vlastní Continental a vyrábí je v Rumunsku.
Totic píše: V mé velikosti to je 70-76Ah, podle prodejce a rozhodně to nemusí přesně odpovídat :P
Ah (ampérhodiny) znamená kapacita baterky, což znamená kolik proudu může maximálně dodat během jednotky času. Tak že když máš baterku která má 100Ah muže dodávat 1 ampér 100 hodin nebo 100 ampérů za 1 hodinu.

Můžeme si to představit jako sklenici ve který je 100 ml vody. Když v ní uděláme dirku, každou vteřinu z ní vykápne 1 ml, po dobu 100 vteřin. Kdyby jsme uřízli dno, za 1 vteřinu by z ní vyteklo všech 100 ml vody.

Tak že tvoje auto může potřebovat baterku s kapacitou třeba 60Ah, pokud tam dáš baterku která má jenom 35Ah nebude mít dostatečnou kapacitu, pokud tam dáš baterku která má 100Ah tak se nic nestane, protože máš větší rezervu proudu. Ale zase to nechce moc přehánět a dávat do auta kde má bejt 35Ah 100Ah protože bude trvat dlouho než se nabije alternátorem dělaným na baterku 35Ah.

A (ampéry) znamená kolik proudu baterka může maximálně dodat po dobu 10 vteřin 3x za sebou při startování. Můžeme si to představit jako velikost tý dirky ve sklenici. Když tvoje auto potřebuje 800A a ty máš baterku která dodá jenom 400A, nebude schopná dodat dost proudu a otočit motorem.

Čím víc ampérů máš tím je to lepší protože bude schopná dodat víc proudu, což se hodí v zimě. Když máš mít 700A a dáš tam baterku s 800A, nic se nestane protože auto si vezme maximálně 700A, ale hodí se to protože čím je chladněji tím klesá schopnost baterky dodat proud, tak že u starší baterky může 700A klesnout na 600A a už neotočí motor, když to u tý silnější klesne z 800A na 700A a pořád otočí motor. ;)

Důležitý je aby baterka měla stejný napětí jako auto, většinou 12 voltů a aby se při zapojení nepopletl + a -.
Totic píše:V těchto dnech jsem pátral po servisech kdo mi dokáže identifikovat autobaterii bez nálepky.
Je dobrý na baterku napsat rok ve kterým se měnila, a taky pozor při koupi nový baterky, nekupovat jí někde třeba v Tescu kde je mají drahý a nikdo je tam nekupuje protože leží dlouho na skladě a nejsou už v dobrým stavu. ;)
Totic Člen Klubu
Člen Klubu
Klubové ID: 3742

#5 Příspěvek od Totic Člen Klubu »

Jasně že jo. Ve vedlejším vlákně jsem se dozvěděl, že Bosch jede výrobu např.v Tunisu. Kámoš mechoš říká, že co chodí od Bosch aftermarket je poslední dobou hrozná sračka (reklamačky, životnost).

Jenom jsem nečekal, že Ah kapacitu nejde asi nijak změřit. No je to tak někdo (JC) vyrobí baterku, Varta si tam nechá nalepit 74Ah, Bosch 72Ah a origo BMW prej 75Ah. Jistě záleží asi taky na žádaných parametrech, kvalitě článků atd. ale aftermarket žádný iluze. Origo baterka z automobilky je s živitností docela jinde.
TurboShnek

#6 Příspěvek od TurboShnek »

To nevím, nikdy jsem neměl a neznám nikoho kdo v autě měl OEM baterku, tak že nemůžu posoudit jak dlouho vydrží. :D Ale řekl bych že spíš záleží na klimatických podmínkách a na stylu ježdění, třeba v Anglii ti baterka vydrží klidně i 10 let protože se tam málo mění teplota. Tady v ČR a v severní Americe ze zkušenosti vydrží tak 5 let, když budeš hodně jezdit a dobře jí dobíjet před tím než v zimě začne zlobit. Já jsem v autě měl Vartu kterou tam dali 2 roky před tím než jsem to koupil (pokud nelhali) a 4 rok jsem jí už musel měnit. :D

Každopádně myslím že je lepší každý 4 - 5 let koupit novou baterku za 2000, než OEM za 10,000 a doufat že vydrží dýl. :ja_nic:
JaraX
Klubové ID: 482
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od JaraX »

OEM baterky z výroby vydrželi strašně moc, ještě ted taháme z E65 nabitých elektronikou baterky z roku 2002, které měníme preventivně při montáží LPG, a 16let baterka v takovém autě to je nádhera, v G11 jsou tři baterky a jedna z nich se mění každý rok :D
ale OEM baterku bych si stejně nekoupil. jelikož to co prodávaj ted není zdaleka nic společnyho s tím co se tam dávalo dřív.
ale rozhodně bych netvrdil že je jedno jakou koupíš baterku, i kdyby je vyráběla stejná firma (těch firem je několik), tak je nedělají se stejným materiálem a stejně kvalitně.
můj žebříček za leta servisu

- OEM BMW (ale nekoupil bych vzhledem k ceně)
- Exide s těma mám uplně zatím nejlepší zkušenosti
- Bosch vyšších řad
potom dlouho nic
- Varta,Akuma, atd.

osobně už do všeho valím Exidy a reklamace minimální, na Varty bylo snad 30 procent reklamací.
mykovec

#8 Příspěvek od mykovec »

JaraX píše:OEM baterky z výroby vydrželi strašně moc, ještě ted taháme z E65 nabitých elektronikou baterky z roku 2002, které měníme preventivně při montáží LPG, a 16let baterka v takovém autě to je nádhera, v G11 jsou tři baterky a jedna z nich se mění každý rok :D
ale OEM baterku bych si stejně nekoupil. jelikož to co prodávaj ted není zdaleka nic společnyho s tím co se tam dávalo dřív.
ale rozhodně bych netvrdil že je jedno jakou koupíš baterku, i kdyby je vyráběla stejná firma (těch firem je několik), tak je nedělají se stejným materiálem a stejně kvalitně.
můj žebříček za leta servisu

- OEM BMW (ale nekoupil bych vzhledem k ceně)
- Exide s těma mám uplně zatím nejlepší zkušenosti
- Bosch vyšších řad
potom dlouho nic
- Varta,Akuma, atd.

osobně už do všeho valím Exidy a reklamace minimální, na Varty bylo snad 30 procent reklamací.
JaraX děkuji za komentář, konečně něco k věci, ne jen spekulace, ve kterých kolegové ani pravděpodobně neznají rozdíl mezi klasikou.
Ta moje stávající oem agm (mj. značka Banner) je právě taky původní a má přesně 11let teď, ty starty už jsou ale horší a podle toho jak teď v zimě klesá kapacita, tak se obávám, že jednoho mrazivýho dne nenastartuju.
Vyzkouším tedy tu Exide, při tý ceně 3300Kč je navíc zdaleka nejlevnější - jen hmotnost je naopak nejvyšší, 24kg oproti 19kg u těch nejdražších, ale to se asi nezblázní.
JaraX
Klubové ID: 482
Kontaktovat uživatele:

#9 Příspěvek od JaraX »

dej tam EK950, to je ověřená baterka
mykovec

#10 Příspěvek od mykovec »

mám z výroby nakódováno 80Ah agm. Potřebuju tedy EK800. Ten ibs tomu alternátoru říká docela často, aby tam pouštěl i 14,9V a dost se to mění v průběhu jízdy nohoru a dolu, do toho se tam ještě nějak přidává ta rekueprace z brzd (to nevím jak funguje), obojí by tu obyčejnou ne-agm podle všech informací, co jsem dohledal, do 2 let oddělalo. Ty agm totiž podle všeho snáší mnohem horší zacházení, které naneštěstí vytváří ibs za účelem snížení pár kapek benzínu.
Co se týče tý oem, tak tam budou rozhodně mnohem větší nároky na kvalitu - to, že to jede všechno na jednom výrobním pásu je iluze. A ono mezi nám i ta, co tam je teď eom je výrobce Banner a ten stejnej Banner v aftermarketu je z celý škály 80Ah agm nejdražší za 5200,- což už je taky pěkná pálka.
Zkusím to ale s tím Exide EK800, bude mi stačit, když to vydrží 5let.
hansm5

#11 Příspěvek od hansm5 »

muzes dat i silnejsi,jen ji nakodujes k autu.ja sehnal origo mercedes agm 95A za 5 tis a maka super
mykovec

#12 Příspěvek od mykovec »

Ano, to vím, ale teď je nakódováno na 80Ah a přijde mi to, že to bude tak akorát, start-stop ani žádnou extra výbavu to nemá, takže nechat to tak, jak to je bude nejednodušší.
mi00wa

#13 Příspěvek od mi00wa »

máte někdo zkušenosti s baterkou EB1100 ?
Odpovědět