Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Zadní Desky a kotouče výměna

Vše o E53, E70/E71/E72, E83, E84, F15/F16, F25/F26, F39, F48, G01, G02, G05, G06
Odpovědět
Zpráva
Autor
Dolfus

Zadní Desky a kotouče výměna

#1 Příspěvek od Dolfus »

Ahoj,
Už dlouho sem si na autě neměnil destičky a kotouče, naposledy na mazde mx6.

X5 mi hlásí, že zadní už sou sjeté a je to tak.. Takže zcela vážně prosím , pár triv dotazů na zkušené :) klidně ik někomu sjedu, ale..

1, jak poznám, že sou ko i kotouče, už mají celkem hranu, tedy vyměnit také i s deskami?
2, je nějaká rozumná značka, kterou doporučíte? Nájedu tak 5tis za rok, druhé auto v rodině..
3, mam koupit i náhradní čidla stavu desticek, nebo použiji původní..
4,je něco, na cosi dát pozor pri vyjmeme pozor, postup?? Mám e70, 3.0d, 2007 a elektrickou parkovací brzdu..

Diky moc!!
Naposledy upravil(a) Dolfus dne ned 12.08.2018 21:45, celkem upraveno 1 x.
TANN3R

Re: Zadní Deal a kotouče výměna

#2 Příspěvek od TANN3R »

Nová deska si na kotouč s rantlem jen tak nesedne, bez stočení. Když už, tak budeš jezdit půl roku s špatně brzdícím zadkem.
Minimální tloušťka kotouče se dá dohledat v tisu, nebo i na kotoucich je vyřazena, ale to už nepřečteš.
Čidlo opotřebení potřebuješ nové.
A diagnostiku :D
Dolfus

Re: Zadní Deal a kotouče výměna

#3 Příspěvek od Dolfus »

Hm, tak to mám asi smůlu a někam to hodím.. :(

Diag sice mám už asi 2 roky, ale doteď sem ani nenainstaloval :( koukal sem ze to de resetnout přes servisní menu Bc, ale nevim, if to stačí..

Čidla sem viděl, že všichni nechavaji, to se vůbec nepru, taky se mi to nezdálo, proto se ptám.. Nevim ale, na jakém principu fungují, abych posoudil.. Nevíte někdo?

Jo, budu tedy měnit vše, kotouč i desky..
Arnie_one Člen Klubu
Člen Klubu

Re: Zadní Desky a kotouče výměna

#4 Příspěvek od Arnie_one Člen Klubu »

TO čidlo pokud není sjetý "nehlásí" se asi dá nechat, jak ti to zahlásí už se musí vyměnit, ale místní mě to dyžtak vyvrátí.
E53 - M62TUB44
E70 - N62B48
E85 - M54B30
E63 - N62B44
Obrázek
Dolfus

#5 Příspěvek od Dolfus »

diky..zajimave.. umite mi prosim nekdo blize vysvetlit?

zatim mi jen Borad Computer pise, ze se mam objednat do servisu, ze desky maji rezervu tak 800km.
Kdyz sem se na ne ale fyzicky podival, tak tam jeste notna rezerva je...tak tam sou cidla dve? Nebo to co hlasi bere BC dle zadanych udaju ze servisu a samotne cidlo, co je strcene v desce se ozve az fakt ve chvili, kdy se deska opravdu sjede?

Prijde mi, ze na cidle (co sem ho videl na obrazku) sou jakoby dva kontakty, ktere chapu spravne, by se mely spojit a tim sepnout hlaseni, ale to uz opravdu, kdyz deska bude na nule..?

Mozna resim, co bych nemusel, sorry..jen veci rad chapu, nez do nich pripadne stouchnu... a tohle je "blbost"..
tonye36

#6 Příspěvek od tonye36 »

Me to na E70 psalo to samy a taky byla rezerva, tak jsem s tim vesele jezdil dal a po nejaky dobe se hlaska zmenila na neco jako "uz to fakt vymen" a desky byly skutecne tesne pred totalnim sjetim.

Desky bych dal novy original BMW i s kotoučema, sice to neni zadna lace, ale to auto je tezka krava a ja chci aby brzdilo poradne. A treba ATE kotouče se mi zvlnily i na Mazde, takze mi neni jasny jak by vydrzely na tomhle autobusu. Z neoriginalu se mi osvedcil snad jenom Zimmerman (ten derovanej).
Dolfus píše:diky..zajimave.. umite mi prosim nekdo blize vysvetlit?

zatim mi jen Borad Computer pise, ze se mam objednat do servisu, ze desky maji rezervu tak 800km.
Kdyz sem se na ne ale fyzicky podival, tak tam jeste notna rezerva je...tak tam sou cidla dve? Nebo to co hlasi bere BC dle zadanych udaju ze servisu a samotne cidlo, co je strcene v desce se ozve az fakt ve chvili, kdy se deska opravdu sjede?

Prijde mi, ze na cidle (co sem ho videl na obrazku) sou jakoby dva kontakty, ktere chapu spravne, by se mely spojit a tim sepnout hlaseni, ale to uz opravdu, kdyz deska bude na nule..?

Mozna resim, co bych nemusel, sorry..jen veci rad chapu, nez do nich pripadne stouchnu... a tohle je "blbost"..
vlastnemec

#7 Příspěvek od vlastnemec »

To máš ty zadky tak v prdeli, že chceš měnit i kotouče? Pokud je tam rozumná hranka dá se stáhnout pilníkem.

Zimmerman dobrý ale za dva dny kdy auto stojí už zarezají. Co jsem se bavil s JaraXem je to teď bída aji Textar stojí za hovno, takže origo. V tomhle mě celkem zajímá ATE ceramics jestli i to stojí za hovno.

Pokud nemáš eMko tak máš na nápravě jedno čidlo, obrušuje se od začátku tak že potřebuje vyměnit, servis interval se maže v BC v budíkách a na výměnu potřebuješ diag.
Dolfus

#8 Příspěvek od Dolfus »

Vlasto, diky moc, uz vse temer jasne..! Hodim to tedy k pupikum nejspis :) kdyz se ozvou, psal sem jim uz pred tydnem.. pokud neprijdu kam jinam lepe..

Ad kotouce, sou celkem slusny hrany, jeste se na ne podivam, rikal sem si, ze je to na jistotu, kdyz uz..

Myslenka ale je, nekoukal sem na vnitrni desku, ale deska ven ma jeste stale dost rezervu...rekl bych skoro i tretinu...a tak me napada otazka...budou tam hrat roli dve veci :

..kdyz mi BC zacal nyni nove hlasit, "at se objednam do servisu, ze mam zadni desky tak na 800km", odkud tuhle info bere?
Prave z cidla, nebo z infa o servisu v BC? Dle meho to druhe..pak by to znamenalo, ze budu hlidat, ale jeste chvili klidne jezdit, protoze s mym najezdem mi tam vse vydrzi jeste pul roku :) Pokud to prvni, neni o cem a ASAP menim. Ale dle meho to prvni spis rekne tak kamo, desky sou ko, (protoze jako cidlo uz se dotykam kotouce) a vymen me...

dik moc
Dolfus

#9 Příspěvek od Dolfus »

tonye36 : diky, jo, vidim to prave s cidly a hlaskami dost podobne, je tam rezerva, tak si lamu hlavu, proc hlasi...jestli vi neco vic, nez ja :) nebo naopak :).. nechci se s nim hadat :)

No, jestli ne origo, taky mam dobrou zkusenost s Zimmerman, derovany.
Daval sem ho kdysi na Mazdu MX6 po predchozi spatne zkusenosti s ATE..co si mel Ty?

Jinak ano, logika pro me stejna..tezky, velky auto, brzdy zaklad... setrit nema smysl. Spis uvazuji o ekonomicnosti z pohledu zachovani bezpecnosti vs ceny. Protoze, ja to mam fakt spis jako auto sem tam na vylet.. :) mam najeto 150, mam ho 3 roky a najel sem od te doby asi 15tis.. :) takze, tahle investice je tak mozna na 20 let dopredu :D :D coz smysl nedava
TANN3R

#10 Příspěvek od TANN3R »

To je fakt tak složité ten kotouč změřit?

Na zadek bych se těch brzd tak nebál, resp. funguje všechno i na předku, ale něco je víc náchylnější na "zkroucení". Origo funguje nejlíp a máš jistotu, určitě to smysl má na auto, u kterého víš, že si ho dlouho necháš. Vybral bych z ate, trw, textar apod.
Různé vrtané a drážkované kotouče nedoporučuji. Vrtané občas praskají, drážkované hučí, víc to žere desky apod.
Arnie_one Člen Klubu
Člen Klubu

#11 Příspěvek od Arnie_one Člen Klubu »

Právě ten Zimmerman mě nidko nedoporučuje, že to i na Oktávce sviní, už to asi není co bývalo. Jinak komplet brzdy ATE na E53 taky nic moc, desky jsem vyhodil písklay po 30km.
Jinak ten kotouč má rysku né, pokud je originál, se to potom ani měřit nemus, je to viděť.
E53 - M62TUB44
E70 - N62B48
E85 - M54B30
E63 - N62B44
Obrázek
TANN3R

#12 Příspěvek od TANN3R »

Bývá tam vyznačena min. tloušťka, ale to se obávám po těch letech bude dávno vyrezlé.
Dolfus

#13 Příspěvek od Dolfus »

Já ale už chvili neřeším kotouč, ten zaměřím, jak auto zvednu, sundám kolo, mam ho na ulici před barákem ve městě.

Dotaz byl na to, jak funguje čidlo vs board comp.

Tedy, odkud bere Bc, který hlásí info, že mám 800km na dojetí tuto informaci. Jestli je to o tom, že při minulé výměně někdo Bc naprogramoval, a pak je to i formativni, nebo to je fakt z čidla a odpovídá to reálnému stavu (nevím jak, vycházím z toho, že čidlo nahlásí až opravdu sjetou desku) . Protože Bc hlásí 800km, dle mého zbývá možná třetina desky
TANN3R

#14 Příspěvek od TANN3R »

Je to spíš informativní, hlásí se dostatečně dlouho dopředu, když deska ještě není opravdu špatná. Na druhou stranu není dobré pro brzdič, resp. prachovku a pistek, sjíždět desky nadoraz.
Čidlo potřebuješ tak i tak. Jsou tam dva obvody, kdy jeden se probrzdí skoro hned po výměně, aby nebylo možné interval vynulovat jen tak, jako třeba interval oleje nebo filtrů.
tonye36

#15 Příspěvek od tonye36 »

Já mám zkušenost takovou, že kromě originálu a Zimmermanu se mi všechno zkroutilo. Přední kola mám na E70 zasvinene fest a to mam vpredu original kotouce i desky. Uznávám ale, že se k tomu nějak citlivě nechovám :-)
Arnie_one píše:Právě ten Zimmerman mě nidko nedoporučuje, že to i na Oktávce sviní, už to asi není co bývalo. Jinak komplet brzdy ATE na E53 taky nic moc, desky jsem vyhodil písklay po 30km.
Jinak ten kotouč má rysku né, pokud je originál, se to potom ani měřit nemus, je to viděť.
Dolfus

#16 Příspěvek od Dolfus »

TANN3R : jasny, jezdim dost pianko, tak to budu proste pomalu resit a smerovat k tomu ;) dik
Tonye36 : tohle je tezky, no..ale me zatim vychazi origo a nebo Zimm... uvidime.
Diky moc vsem
MrDamte

#17 Příspěvek od MrDamte »

A co Feroda ? s tím nikdo zkušenosti nemáte ? Nevím jak u X5 ale u ostatních aut sem s něma byl dost spokojenej. Na jednom autě sem měl dokonce DS PERFORMANCE (kotouče aji desky, předek aji zadek) a brzdilo to jak krava. :)
Dolfus

#18 Příspěvek od Dolfus »

hodim na to oko, dik..proc ne. ..tak nejak mam pocit, ze se z toho dela dost veda... ale treba se pletu.

Ted zrovna mi ale chcipnul pred barakem v Praze Holesovicich obytnak, musim vymyslet, jak ho dostat dve ulice vedle do servisu :D, takze resim misto brzd tohle :(
Vlasta Člen Klubu
Člen Klubu

#19 Příspěvek od Vlasta Člen Klubu »

Já dal jednou Feroda na Mondeo V6. Kotouče i desky. Po 5 tis. km to začalo kopat, reklamace, koupil jsem nový kotouče a desky, po 5 tis. km to samý, mezitím reklamace uznána pouze na kotouče, vráceny peníze, podruhý reklamace, to samé. Takže mě zbyly dvoje skoro nový desky. Dal jsem origo kotouče a desky a bez problému. Takže za mě Ferodo už nee
Sbohem, Enýsku! Díky, že jsi tu byla... +23.9.2014
Sbohem, Růženko! Díky, že jsi tu byla... +19.3.2024
BMW E60 535d Carbonschwarz metallic, CIC + Combox media + DVB-T2 (by Snejk)
BMW E46 M3 Phoenixgelb metallic
Odpovědět