Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.
Smrad spálené gumy z motoru
Smrad spálené gumy z motoru
Zdravím. Mám bmw 325d motor 3.0 145 kw. Dnes mi při zapnutí klimatizace na volnobeh přestalo fungovat servo. Z motoru byl cítit smrad spálené gumy. A přestalo mi dobíjet baterii.remenice se jen tak trochu pohybovala. Pri vypnutí klimatizace se rozběhla normálně. I servo zase zacalo fungovat. Zároveň se začal ozývat takový klepavy zvuk a hybalo to celým autem. A úplně m i to vybilo baterii. Nemáte někdo zkušenost co by to mohlo být za problém? Díky.
-
- Člen Klubu
- Kontaktovat uživatele:
Re: Smrad spálené gumy z motoru
Podle popisu to vypadá na zadřený kompresor klimatizace. Když zapneš klimu, sepne elektromagnetická spojka, aby zatím volně běžící řemenice klimakompresoru začala točit kompresorem. Jenže když se kompresor odmítá otáčet, stáhne to výkon celého motoru, přestane dobíjet alternátor přestane se otáčet pumpa posilovače řízení a pálí se ten řemen, který má pohánět ten klimakompresor - to je ten smrad spálené gumy. https://www.realoem.com/bmw/enUS/showpa ... Id=64_1518

No ale vůbec to nedobiji ani když mám kliku úplně vypnutou. A remenice se normálně točí.
Na kolik může vyjít oprava? Nebo j a k se to dá opravit? Bude to fungovat když úplně odpojim klimakompresor? Já jsem totiž v zahraničí a tady by ta oprava vyšla skoro stejně jako jiný auto.
-
- Člen Klubu
- Kontaktovat uživatele:
Myslím, že by se dal sundat ten řemen z náhonu klimakompresoru, zbytek auta by měl fungovat. Proč to teď nedobíjí netuším.

No zítra to zkusím odpojit. Snad to půjde. Jen nechápu proč se vůbec nedobiji baterie.
Každopádně díky za radu.
Podivná posloupnost závad i chování.
1. Jak psal starML, kouslej komporesor při zapnutí klimy držel jeho řemenici zastavenou a buď na ní, nebo na klikovce se pálil řemen.
2. Takhle silně bržděný motor musel skoro chcípnout, když se to stalo na volnoběh a tomu by odpovídalo to klepání auta a zvuky.
3. Servo, vodní pumpa a altík mají vlastní řemen, takže po vypnutí klimy by to mělo bejt v cajku.
4. Absolutně nic mě nenapadá, proč by to mělo vymlátit baterku. Nebo sis jí vycuc sám jízdou bez dobíjení? Předpokládám že ti svítí kontrolka.
5. Čistě teoreticky, jestli to trvalo několik vteřin a motor se stěží točil, asi se to úplně nelíbí třeba regulátoru dobíjení a usmaží ho to, nebo to vyvolá naopak nějakou špičku a jen se utavila nějaká pojistka. Elektrice nerozumím, totálně od boku hádám, co se tam mohlo stát.
1. Jak psal starML, kouslej komporesor při zapnutí klimy držel jeho řemenici zastavenou a buď na ní, nebo na klikovce se pálil řemen.
2. Takhle silně bržděný motor musel skoro chcípnout, když se to stalo na volnoběh a tomu by odpovídalo to klepání auta a zvuky.
3. Servo, vodní pumpa a altík mají vlastní řemen, takže po vypnutí klimy by to mělo bejt v cajku.
4. Absolutně nic mě nenapadá, proč by to mělo vymlátit baterku. Nebo sis jí vycuc sám jízdou bez dobíjení? Předpokládám že ti svítí kontrolka.
5. Čistě teoreticky, jestli to trvalo několik vteřin a motor se stěží točil, asi se to úplně nelíbí třeba regulátoru dobíjení a usmaží ho to, nebo to vyvolá naopak nějakou špičku a jen se utavila nějaká pojistka. Elektrice nerozumím, totálně od boku hádám, co se tam mohlo stát.
Právě že kontrolka dobijeni vůbec nesvitila. Na volnobeh pri pustene klime servo nešlo. Jen když bylo auto v otáčkách. Pri vypnutí klima to fungovalo v pohodě jen to klepání v motoru. No a vybita baterka.
nejspíš si utrhl řemenici
Tak baterie se dobiji. Ale kdy jsem sundal řemen ke klimatizaci tak zase nejde posilovač řízení.