JaraX píše:a nějaké další dojmy?
Z Albánie? Super. Pobřežní města od severu k jihu:
Lezhë, jedna noc v hotelu na pláži u městečka Shëngjin, před
hotýlkem Molla přes cestu restaurace a pláž, do vody od hotelových dveří 60m nebo o krok víc, celý personál hovoří anglicky. O pár set metrů jižněji smrdutá laguna
Durrës se mi nelíbil, jen jsem projel centrum a přístav.
Vlorë sem mi z pobřežních měst líbila nejvíce, není od pláže do svahu, je tam místo na parky a pláže, WiFi SmartCity Vlorë je zdarma, vstup na pláž zdarma, … nespal jsem tam, pouze průjezd za dne.
Sarandë má úzký pruh pobřeží s plážemi, místy jen silnice bez pláže, hotely v prudkém svahu, pobřežní ulice je někde 50 a více metrů nad mořem na skále a pláž je přerušená. Dvě noci, dopoledne na pláži a odpoledne výlet na Butrinti a
Modré oko. Ubytování ve čtvrté nebo kolikáté řadě na skále, cesta do prudkého svahu je politá betonem a uplácaná lopatou, na motorce zážitek, na bookingu se to jmenuje jinak než šipky u cesty, takže nemít GPS souřadnice hledal bych to asi ještě dnes. Ubytování čisté, majitelka anglicky hovořící, na veřejné pláže 8 minut chůze, vstup zdarma, ceny v restauracích +- jako naše.
Skvělý je Llogara pass mezi Vlorë a Sarandë, od severu hustý vlhký alpský les, s prudkým stoupáním ke konci a vracáky jako na Stelviu, od vrcholu na jih typicky středomořské suché svahy s keříky a šutry, krásná panoramata, nový široká a hladký asfalt, dole zatáčkami až do Sarandë. Obecně silnice po pobřeží od jezera Shkodër až po Sarandë je hladká a velmi dobře sjízdná, postupně ji přestavují na dálnici.