Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

530D lci automat kopání trojky

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Odpovědět
Zpráva
Autor
Myse7

530D lci automat kopání trojky

#1 Příspěvek od Myse7 »

Zdravím. Občas se mi stane, že automat točí dvojku přes 2000 ot. i když jedu třeba z kopce. Pustim plyn a stejne tam tu trojku nehodi. A když pak přidám víc na nějakých 2500 ot. tak pak přeradi ale dost festovne to kopne do zad.. Dela to jen mezi 2 a 3 co jsem si zatím všiml. Auto mam chvíli takže zkušenosti s automatem do ted absolutne žádný. Je tu někdo, kdo už třeba resil podobnéj problém, nebo tuši co me čeka ? :D díky
starML Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

Re: 530D lci automat kopání trojky

#2 Příspěvek od starML Člen Klubu »

Zatím nebudeme uvažovat, že v automatické převodovce je něco špatně nebo chybí olej. Udělal bych tzv. "smazání adaptačních hodnot" toho automatu. Lze to udělat diagnostikou, ale rychlejší to je udělat "ručně" a hlavně to je zadarmo.

- výchozí stav = studený motor, ideálně ráno před vyjetím,
- zapnout zapalování do kontrolek, ale nestartovat,
- plynule sešlápnout plynový pedál až dolů, ale ne přes odpor mikrospínače pro tzv. "kick-down", držet sešlápnutý 30 sekund,
- po 30 sekundách plynule povolit pedál, vypnout zapalování a počkat, až zhasne podsvícení tlačítka START = 5-7 minut, někdy déle,
- tím došlo ke smazání zapamatovaných adaptačních hodnot automatu ....

Následuje jejich nové vytvoření v provozu:
- nastartovat motor a se zašlápnutou nožní brzdou (auto stojí na místě) několikrát zařadit voličem D-N-R-P ,D-N-R-P,
- zařadit D a rozjet auto na cca 20 km/hod a nechat dojet (bez brzdění) až skoro do zastavení - ale automat nikdy úplně nezastaví,
- opakovat rozjezd stejně do 40km/hod, do 60km/hod, do 80km/hod a do 120 km/hod a vždy bez použití brzdy nechat klesnout rychlost na 20-30 km/hod,
- hotovo.

Pro to vytvoření adaptačních hodnot není nutno naprosto přesně dodržet výše uvedené rychlosti a rezervovat si letiště. Účelem je donutit automat se rozjet a zařadit další vyšší převodový stupeň. A při uvolnění plynu nechat klesnout rychlost tak, aby si zase přeřadil zpět na nižší převodový stupeň. Důležité je smazat staré adaptace podržením plynového pedálu u stojícího motoru, potom nechat uspat řídící jednotku a při prvním startu motoru prořadit voličem automatu všechny polohy. Potom už může následovat klidná jízda po městě i mimo město, ty adaptace se vytvoří sami, tedy automat si zapamatuje styl jízdy řidiče.
:D
Naposledy upravil(a) starML dne úte 19.02.2019 23:10, celkem upraveno 1 x.
Myse7

#3 Příspěvek od Myse7 »

Tykráso :D tak tohle jsem vůbec netušil a určitě to zkusím a dam vědět. Zatím moc díky ;)
Mir3k

#4 Příspěvek od Mir3k »

Tento návod platí jen pro e60? Mám e39
starML Člen Klubu
Člen Klubu
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od starML Člen Klubu »

Smazání adaptací automatu podržením pedálu plynu u e39 jsem nezkoušel. ale vytvoření nových adaptací +/- platí. To vytvoření adaptací jsem pro e39 popsal v jednom vlákně podrobně, ale budeš si ho muset mezi mojimi příspěvky vyhledat.
:D
Mir3k

#6 Příspěvek od Mir3k »

díky,zkusím to pohledat :D
Odpovědět