Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.
Kompresor klimatizace n53
Kompresor klimatizace n53
Ahoj,
Mam e60lci 2007 motor n53b30
Co auto mam, neco jakoby hučí, bzučí v závislosti na otáčkách motoru ale ne uplně vždy
Ted jsem přišel na to, že když to zrovna bzučí, hučí a vypnu klimu na klima panelu, tak to okamžitě přestane.
Tedy si myslím že ten zvuk jde od klimakompresoru.
Může to byt tím, že je třeba klimu doplnit? Klima chladí ale možná by měla chladit víc...nevim, ještě jsem neměřil.
Nebo je spíš problém s kompresorem samotným? Dá se repasovat nebo se musi koupit nový?
Diky za rady
Mam e60lci 2007 motor n53b30
Co auto mam, neco jakoby hučí, bzučí v závislosti na otáčkách motoru ale ne uplně vždy
Ted jsem přišel na to, že když to zrovna bzučí, hučí a vypnu klimu na klima panelu, tak to okamžitě přestane.
Tedy si myslím že ten zvuk jde od klimakompresoru.
Může to byt tím, že je třeba klimu doplnit? Klima chladí ale možná by měla chladit víc...nevim, ještě jsem neměřil.
Nebo je spíš problém s kompresorem samotným? Dá se repasovat nebo se musi koupit nový?
Diky za rady
Re: Kompresor klimatizace n53
Ještě jsem změřil teplotu vzduchu jedoucího z výdechu klimatizace.
Auto stalo na místě, venku kolem 25 stupňů
Když jsem zapnul klimu stáhnul teplotu na minimum tak šlo z výdechu kolem 16, kdyz jsem dal klimu na max(je tam na to tlačítko na klima panelu) tak teplota stoupla na 18.
Kdyz jsem otáčky ventilátoru zredukoval ručně tak šlo z výdechu i kolem 14...
Chtělo by to asi zkusit az bude tepleji
Co si o tom myslíte?
Auto stalo na místě, venku kolem 25 stupňů
Když jsem zapnul klimu stáhnul teplotu na minimum tak šlo z výdechu kolem 16, kdyz jsem dal klimu na max(je tam na to tlačítko na klima panelu) tak teplota stoupla na 18.
Kdyz jsem otáčky ventilátoru zredukoval ručně tak šlo z výdechu i kolem 14...
Chtělo by to asi zkusit az bude tepleji
Co si o tom myslíte?
Když je teplota na min. tak by z výdechu mělo jít okolo 5 stupňů. Jestli slyšíš při zapnuté klimatizaci takové syčení a chlazení nic moc což podle tvého měření vypadá, tak máš málo chladiva v okruhu. Je třeba odsát a hned je vidět na čom seš.
-
- Člen Klubu
- Kontaktovat uživatele:
Souhlasím s "pekarik", to syčení a nízký chladící výkon je způsoben malým množstvím chladiva R134a (1,1,1,2-tetrafluorethan, také nazývaný HFC-134a). Je ho tam tak málo, že velmi rychle cirkuluje před výparník i chladič a téměř nedochází k jeho kondenzaci na tekutou formu. A pokud chceš chladit více (nižší teplota + větší příkon větráku), tak ten systém už nestíhá. Pokud už je množství velmi malé, tak tlakový spínač ani nedovolí sepnout klimakompresor - tady se to ještě daří sepnout.
Řešením je návštěva klimaservisu nebo nějakého non-BMW autoservisu, který určitě bude lacinější než autorizák. Co je obsahem servisu a ceny je možno najít zde http://www.autoklima-brno.cz/index.php/cenik . Tedy jako první přijde na řadu odsátí, bez toho nelze ujistit kolik tam toho chladiva vlastně zůstalo. U mne z 810 gramů teď po 2 letech zbylo asi 300 gramů, tj. 37% původní náplně. Systém není u staršího vozu úplně těsný a chvění v motorovém prostoru těsnosti také neprospějí. Kolik chladiva a oleje PAG046 tam patří je možno nalézt na štítku, který je u e39 vpravo vedle dolního záchytu kapoty, u e60 naopak na kapotě nahoře vpravo od toho "háku". Pokud by náhodou štítek chyběl, lze plnící množství chladiva a oleje nalézt zde http://www.autostyl.net/UploadFiles/pln ... 0klima.pdf .

Řešením je návštěva klimaservisu nebo nějakého non-BMW autoservisu, který určitě bude lacinější než autorizák. Co je obsahem servisu a ceny je možno najít zde http://www.autoklima-brno.cz/index.php/cenik . Tedy jako první přijde na řadu odsátí, bez toho nelze ujistit kolik tam toho chladiva vlastně zůstalo. U mne z 810 gramů teď po 2 letech zbylo asi 300 gramů, tj. 37% původní náplně. Systém není u staršího vozu úplně těsný a chvění v motorovém prostoru těsnosti také neprospějí. Kolik chladiva a oleje PAG046 tam patří je možno nalézt na štítku, který je u e39 vpravo vedle dolního záchytu kapoty, u e60 naopak na kapotě nahoře vpravo od toho "háku". Pokud by náhodou štítek chyběl, lze plnící množství chladiva a oleje nalézt zde http://www.autostyl.net/UploadFiles/pln ... 0klima.pdf .

Ahoj,
Neni to syčení ale spíš bzučení, hučení.
Nicméně, pokud ma jit ven na max jen kolem 5 stupňů, tak začnu tím, že to nechám odsát a doplnit.
Pak se kdyžtak uvidí, co dál.
Diky chlapi za rady
Neni to syčení ale spíš bzučení, hučení.
Nicméně, pokud ma jit ven na max jen kolem 5 stupňů, tak začnu tím, že to nechám odsát a doplnit.
Pak se kdyžtak uvidí, co dál.
Diky chlapi za rady
Když se pustí klima tak se samozřejmě spustí taky ventilátor na chlazení a ten dost hučí. Hučení se mění podle teploty.
pak dej vedet jak to dopadlo, u me jsem to bzuceni identifikoval jako lozisko klimakompresoru, ale zatim se k tomu nedostal.
Hučení/kňučení v závislosti na otáčkách je ložisko spojky kompresoru, dá koupit samostatně, alespoň teda na ropných modelech jsem ji měnil, ale bylo celkem drahé (nevím už kolik 1,8-2tis či tak něco)... plus ojeb s přelisováním...
Ahoj,
Myslim že ventilátor to neni. Ten hučí jinak.
Je to nejvíc slyšet když stojim nebo jen popojiždím. Ve vyšších rychlostech se to ztrácí. A jde to přesně dle otáček motoru. Když vypnu klimu tlačítkem (s vločkou) na klimapanelu, okamžitě to přestane. Ještě jsem si všiml, že to nedělá hned ale až po tak 10-20 minutách jízdy. Když je motor studený, není to slyšet...
Takže to vidim na klimakompresor. Možná je tam jen málo chladiva... nebo ložisko
Ložisko spojky bych čekal že bude slyšet pořád, ne jen když je klima seplá. Nebo je to jinak? Spojka se točí pořád přeci...
Nechám to naplnit a uvidíme. Protože i výkon te klimy je nějaký slabý. Určitě dám vědět ale nedostanu se k tomu dříve než v sobotu. Jsem pryč
Diky
Myslim že ventilátor to neni. Ten hučí jinak.
Je to nejvíc slyšet když stojim nebo jen popojiždím. Ve vyšších rychlostech se to ztrácí. A jde to přesně dle otáček motoru. Když vypnu klimu tlačítkem (s vločkou) na klimapanelu, okamžitě to přestane. Ještě jsem si všiml, že to nedělá hned ale až po tak 10-20 minutách jízdy. Když je motor studený, není to slyšet...
Takže to vidim na klimakompresor. Možná je tam jen málo chladiva... nebo ložisko
Ložisko spojky bych čekal že bude slyšet pořád, ne jen když je klima seplá. Nebo je to jinak? Spojka se točí pořád přeci...
Nechám to naplnit a uvidíme. Protože i výkon te klimy je nějaký slabý. Určitě dám vědět ale nedostanu se k tomu dříve než v sobotu. Jsem pryč
Diky
Ložisko spojky kompresoru je funkční jen když kompresor neběží, když sepne tak se v podstatě vyřadí a stojí. Jedině by ještě mohla prokluzovat spojka kompresoru a to by odpovídalo i na slabý výkon klimy.
me se to chova stejne.
zapnu - bzuci podle otacek motoru
vypnu - nebzuci
me ale chladi dobre, presto necham doplnit.
zapnu - bzuci podle otacek motoru
vypnu - nebzuci
me ale chladi dobre, presto necham doplnit.
Ahoj,
Takže klima je naplněná a zdá se to teď ok. Když vypnu rádio a opravdu se na to soustředím, tak tam občas ten tón zaslechnu ale opravdu jen minimálně a musim se hodně na to soustředit.
Teplotu vzduchu z klimy jsem ještě neměřil, ale chladí to teď opravdu lépe.
Nyní jsme jen zvědaví jestli bude ta klima těsná, jestli médium zase neujde.
Diky
Takže klima je naplněná a zdá se to teď ok. Když vypnu rádio a opravdu se na to soustředím, tak tam občas ten tón zaslechnu ale opravdu jen minimálně a musim se hodně na to soustředit.
Teplotu vzduchu z klimy jsem ještě neměřil, ale chladí to teď opravdu lépe.
Nyní jsme jen zvědaví jestli bude ta klima těsná, jestli médium zase neujde.
Diky
Myslím, že mám přesně ten samý problém u X5 E70 v naftě viz http://www.bmwklub.cz/forum/viewtopic.p ... 9#p1120616 .
Vyřešil jsi to prosím nějak?
Vyřešil jsi to prosím nějak?
mě to staršího auta e38 7er taky bzučí a kamarádovi na e39 taky bzučí a máme doplněnou klimu ....asi to dělá často u více aut pokud není klima kompresor nový... po několika letech to dělá snad každé druhé auto ...někomu po 10ti jinému dříve asi dle nájezdu.