Prozkoumejte výhody členství v klubu a rozšiřte naše řady 😉

e39 po nabití baterie chcipe

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Odpovědět
Zpráva
Autor
Daww

e39 po nabití baterie chcipe

#1 Příspěvek od Daww »

Čau chlapi, potřeboval bych poradit. Nechal jsem přes celý vikend zapnuté zapalování a rádio v e39 528i, v neděli byla samozřejmě baterie ko. Vzal sem ji domů, nabil a dneska jsem ji jel dat do auta. Ale když teď auto nastaruji,nedrží otáčky a auto tak do 5 sekund chcipne. Baterku mám pátým rokem a auto bylo do te doby úplně v pohodě. Neví někdo čím to muže byt? Předem díky Mara
LampionakE39
Klubové ID: 3901

Re: e39 po nabití baterie chcipe

#2 Příspěvek od LampionakE39 »

Je možný, žes tu baterku pohřbil. Zkusit zátěžákem, jestli drží napětí, mám pocit neměla by při zátěži klesnout pod 11 Volt. Změřit dobíjení altíku ještě jen tak pro zajímavost.
Ty ji dobiješ jakože na 100%, ale nevíš jestli má stále tu kapacitu co má mít. No a benzínovej motor potřebuje při chodu dobrou baterku, nevím myslím že je bez kapacity baterka. A zapalovací cívky, který potřebují mám pocit minimálně 12V, který pak indukují na 24000V na zapalovací svčky mají nedostatek šťávy, tzn. slabý nedostatečný zážeh zapalovací svíčky, takže motor zhasne. Je to můj typ, ale může to být úplně něco jinýho, shoda náhod a s baterkou to nemusí nic mít, třeba to je nějakej špek. Já bych asi zkusil, jak píšu výše. Kdyžtak mě opravte kolegové :D
Daww

#3 Příspěvek od Daww »

Děkuji za tip, zítra budu půjčovat měřák a zajedu ji změřit.
Misanek

#4 Příspěvek od Misanek »

Když z té baterky nastartuje motor, tak si nemyslím, že by byla natolik v prdeli, aby cívky kvůli ní nedokázaly dávat jiskry. Navíc, když je už celá soustava krmena běžícím altíkem
starML Člen Klubu
Člen Klubu
Klubové ID: 659

#5 Příspěvek od starML Člen Klubu »

Daww píše:...když teď auto nastaruji,nedrží otáčky a auto tak do 5 sekund chcipne
Při vybití baterie se zapnutým klíčkem se vymazali (nebo poškodily) všechny dříve vytvořené adaptace lambd, váhy vzduchu, pedálu, klapky atp. Zkus tento postup:

- zapnout zapalování, nestartovat, 5x plynule sešlápnout plynový pedál až k podlaze a plynule uvolnit,
- vypnout zapalování na 20 sekund,
- natočit motor, pomocí plynového pedálu udržet motor v chodu a klidnou jízdou zahřát motor, adaptace by se měli znovu vytvořit.
:D
Naposledy upravil(a) starML dne stř 28.06.2017 23:39, celkem upraveno 1 x.
Daww

#6 Příspěvek od Daww »

Tak moc děkuji starML, udělal jsem to přesně podle jeho návodu a auto uz jede zase normálně :)
LampionakE39
Klubové ID: 3901

#7 Příspěvek od LampionakE39 »

Hm tak to je mazec, to teda čumím :shock: Je fakt, že mě se nevybila do mrtva, taky zajímavý, nešel nastartovat motor, změřil jsem napětí aku, to ukázalo 10,7V, tak si říkám zřejmě odešel článek, koupil jsem baterku novou. Teď jsem ji dobíjel podruhé, dal jsem tam funkci RECOND, a baterka ma 12,76V, nějak se promíchá elektrolyt a baterka by měla jakože chytnout druhej dech, no píšou že se to doporučuje max dvakrát do roka dobíjet s touto funkcí, je to prej inteligentní autonabíječka C-tek, tak nevím. Zátěžák jsem vrátil, tak nevím jak je na tom starej aku.
A zpátky do auta se mi ji montovat už nechce, třeba je dobrá, třeba ne, ale bude mít 7 let......takže... :D
Ale s tou adaptací těch akčních členů, při zapnutém zapalování, pěkná práce :D
Daww

#8 Příspěvek od Daww »

Taky mě to s tou adaptaci hodně překvapilo, vůbec jsem nevěřil ze se to tím muže zpravit. Už když jsem měnil na autě minulou baterku, která mimochodem byla stará 12 let, tak mi to neudělalo vůbec nic... Skoro jsem už to auto chtěl odtahnout do servisu :lol:
starML Člen Klubu
Člen Klubu
Klubové ID: 659

#9 Příspěvek od starML Člen Klubu »

Pokud se baterka vybije, tak se tím zpravidla vymažou "smazatelné závady" a po nabití je třeba jen nastavit palubní hodiny, vytvořené adaptace zpravidla zůstanou. Ale pokud se baterka vybije se zapnutým klíčkem (bez toho nehraje audio, že), tak se postupně klesajícím napětím poškodí vytvořené adaptace, v případě výše asi polohy u škrtící klapky. Podobně se auto zachová, pokus si někdo "hraje s diagnostikou" a zkouší, co která funkce udělá nebo napíše. A pokud to zkouší bez připojené nabíječky delší dobu, tak je to skoro jistota. Dalším případem je opakování pokusů o start se skoro vybitou baterkou, kdy se rozhodí kódy v klíči a EWS - Fx by mohl vyprávět.

Pokud si majitel pamatuje, je schopen popsat a přiznat se, co předcházelo problémovému stavu, tak se dá pomoci i bez diagnostiky. Proč nestartuje auto, od kterého spadly klíče do misky se psím žrádlem jsem nekomentoval - a ehjle, na autě bylo svařováno, ale majitel si na tohle při popisu problému nevzpoměl.

A pokud by jsi to auto odtáhnul do servisu, kde se chovají "tržně", tak by Ti naúčtovali novou baterku za 5, alternátor za 9, práce na vstřikovacím zařízení za tři a půl + DPH a jsi lehčí o 21 klacků do druhého dne. A přitom se to (někdy) dá vyřešit i po telefonu, jak jsem ukázal.
:D
Odpovědět