Prozkoumejte výhody členství v klubu a rozšiřte naše řady 😉

Oprava Subwoofera pod sedačkou (E61 E60 E90 E92 E93 atď.)

Vše o E12, E28, E34, E39, E60/E61, F07, F10/F11, G30/G31
Odpovědět
Zpráva
Autor
T-23lol

Oprava Subwoofera pod sedačkou (E61 E60 E90 E92 E93 atď.)

#1 Příspěvek od T-23lol »

Čaute, mal som malý problém, a to že mi nepríjemne rezonoval reproduktor ktorý sa nachádza pod vodičovou sedačkou a slúži v podstate ako subwoofer. Ide o zvláštny otočený design kde vlastne membrána je naklopená na opačnú stranu než ako to býva zvičajné. Bol som zmierený s tým že ho bude treba vymeniť a tak som si povedal že ho aspoň otvorím a uvidím čo sa v tak jednoduchej veci ako je reprák môže pokaziť. Subwoofer som vymontoval z pod sedačky. Postupoval som podľa tohoto videa.
https://www.youtube.com/watch?v=5xVeFzETQ5A
Demontáž a montáž prebieha presne rovnako až na to že ja som sa rozhodol ozvučnicu nechať v aute a vymontovať iba samotný reprák aby som nemusel moc bojovať s kobercami.

Tu môžete vidieť taký subwooferový reproduktor.
Obrázek

Otvoriť a rozobrať sa táto jednotka dá jediným spôsobom a to páčením šrobovákom, prípadne viacerími. Treba ísť kol dokola a uvolňovať packy naznačené na obraźku a kol dokola oddeliť plastový spodok reproduktora od kovovej časti na ktorej je magnet. Dávajte pozor aby ste pri oddelovaní nepoškodili blanu.
Obrázek

Po úspešnom oddelení by to malo vyzerať takto:
Obrázek Obrázek Obrázek

Na moje počudovanie moja prvotná diagnóza že sa odtrhla cievka od blany nebola pravdivá. Drží tam dosť dobre. Čo však bolo závadou bol zoxidovaný bordel ktorý bol na cievke a v drážke magnetu kam cievka zapadá. Problém bol ten že do repráku muselo zatiecť, zoxidoval v ňom kov a cievka do tejto oxidovej vrstvičky narážala čo vytváralo nepríjemné rezonovanie a drnčanie.
Liek bol potom už relatívne jednoduchý. Očistiť cievku, vyčistiť drážku v magnete (je to trochu sranda dostať z tade von kovové kúsky, držia sa ako na magnete :-D)

Ďaľším krokom bolo nanesenie trochy silikónu na vyznačené miesto s spetné zloženie dvoch častí repráku dohromady:
Obrázek
a keď hovorím trochu, tak myslím trochu, stačí hadík asi 2 - 3 mm hrubý. Ak tam toho dáte veľa môže sa to dostať na blanu / membránu a veľmi si asi nepomôžete.

Po tomto som ešte za mokra s mäkkým silikónom zamieril do auta. Reproduktor osadil na jeho miesto NA VOLNO ! a zapojil som do neho kábel. Zapol som rádio a pustil si hudbu (nie moc nahlas + vytiahnuť v nastaveniach basy na maximum). Pri tom ako hrala hudba som sa potom miernym pohybom kovovej časti zo strany na stranu oproti plastovému spodku repráku pokúsil nájsť stred. Teda polohu v ktorej bude cievka pekne plávať v jej drážke a nebude do ničoho narážať. Spoznáte to jednoducho, keď prestane reprák drnčať pri basách tak ste našli správnu polohu :D . Teraz je to už len o tom držať ho na mieste a priskrutkovať ho v tejto polohe o ozvučnicu. Skrutky zafixujú dve časti reproduktora pohromade v správnej polohe a ak bude treba v budúcnosti reprák vybrať, silikón bude už zaschnutý a tak by mal držať pohromade a so správnym "nastavením" polohy magnetu.

Tradá !!! Práve sa Vám podarilo opraviť si svoj Subwoofer / hĺbkový reproduktor a už Vás nebude otravovať protivné drnčanie :).
Dúfam že sa mi podarilo niekomu pomôcť vyriešiť problém, ušetriť pár € a že Vám audio hrá ako keď bolo nové. Čaute!
Vanessa_CZ
Klubové ID: 4072

Re: Oprava Subwoofera pod sedačkou (E61 E60 E90 E92 E93 atď.

#2 Příspěvek od Vanessa_CZ »

LOL

já myslím, že tady si každej koupí novej a asi lepší než ten základ co tam davaj, ale pobavilo.

:D
JaraX
Klubové ID: 482
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od JaraX »

no jde o to jaký má kdo audio, pokud je tam logic tam bych tam nějakej neorigo nedával, přece jen hrozí že tam člověk dá něco co mu to znevyváží.
pokud bych logica neměl, koupím starší za pár stovek ,ale zase ten pocit že si člověk něco opraví je něco jinyho.
T-23lol

#4 Příspěvek od T-23lol »

Tak cena použitého roproduktora je na ebay od 22€ čo nieje také strašné ale človek aj tak nikdy nevie či nebude robiť ten nový to isté. Z českého vrakovišta mi napísali 1500kč a koľko stojí nový som po tomto radšej ani nechcel vedieť. Rozoberal som to viac menej zo zvedavosti a popri tom som bol zmierený že budem objednávať ten z búračky z ebay. Keď som prišiel na to že je to iba trocha bordelu a nič iné tak som si povedal prečo to neskúsiť opraviť. Inač oprava je asi na 15 minút keď nepočítam vymontovanie, ale to musíš spraviť aj keď ideš reprák proste iba vymeniť za nový.

čo sa aftermarket subwoofrow tíka tak v tomto nízkoprofilovom tvare som ich vela nenašiel a čo som našiel boli určené presne pre toto auto ako upgrade a ich cena začínala za 300€ za sadu a sry ale mne vadilo len rezonovanie. So zvukom som celkom spokojný (LOGIC 7) a bass taký aby mi podskakovali okná na aute to fakt nepotrebujem takže taká investícia bola do toho pre mňa irelevantná.
Odpovědět