Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.
e65 - Raspberry Pi jako multimediální centrum
Re: e65 - Raspberry Pi jako multimediální centrum
podobně to je i se zadním idrivem, DVD film jde zaráz vpředu i vzadu, ale navi jde vždy jen na jednom idrivu.
-
- Kontaktovat uživatele:
Tixik: ok, mi to v zásadě asi nějaák extra nevadí. V podstatě si myslím, že ten obraz 4:3, který je v levé části MMI je dostačující, zvlášť pro hudbu.
16:9 by byl pro filmy nejspíš lepší, ale asi se kvuli toho nezblázním.
Co se týče hodin - mi osobně to tam třeba zcela vyhovuje - konec konců se tam vlastně zobrazuje i nastavení klimatizace, ne? Ten panel by mi tam určitě chyběl, byl bych bez něj smutný.
Úložiště - ve svém případě asi nemíním vůbec řešit.. Bude mi stačit, když do toho strčím falshdisk, ostatně 90% hudby mám streamované ze Spotify, takže mi daleko více záleží na nějáké funkci typu AirPlay.
Snejk: To s tím Nightvision je docela dobrej nápad, ale to k tomu bude nejspíš potřeba NV jednotka, do které by se místo NV kamery zapojil výstup z RSP, ne?
Mám takový zvláštní pocit, přátelé, že ta naše "ekonomická varianta" se začíná solidně prodražovat
16:9 by byl pro filmy nejspíš lepší, ale asi se kvuli toho nezblázním.
Co se týče hodin - mi osobně to tam třeba zcela vyhovuje - konec konců se tam vlastně zobrazuje i nastavení klimatizace, ne? Ten panel by mi tam určitě chyběl, byl bych bez něj smutný.

Úložiště - ve svém případě asi nemíním vůbec řešit.. Bude mi stačit, když do toho strčím falshdisk, ostatně 90% hudby mám streamované ze Spotify, takže mi daleko více záleží na nějáké funkci typu AirPlay.
Snejk: To s tím Nightvision je docela dobrej nápad, ale to k tomu bude nejspíš potřeba NV jednotka, do které by se místo NV kamery zapojil výstup z RSP, ne?
Mám takový zvláštní pocit, přátelé, že ta naše "ekonomická varianta" se začíná solidně prodražovat

Už jsem na to do WDS koukl. Tlačítko jde do NIVI modulu. Výstup obrazu je klasika jako u všeho ostatního CVBS. U auta bez zadního monitoru jde do videomodulu. Se zadním monitorem do navigace. Vždycky jsou všechny videosignály svedené do jedné jednotky a z ní jde obraz do monitorů. Tzn., že já už na cestu obrazu z NIVI v podstatě napojený jsem.
Bylo by tedy potřeba poslat správný příkaz po CANu do monitoru.
Nevím, jestli musí být monitor nakódovaný, že má v autě NIVI. A jestli ano, tak aby pak neřval, že ji tam nemá. Protože jednotku kvůli tomu kupovat nechci.
Bylo by tedy potřeba poslat správný příkaz po CANu do monitoru.
Nevím, jestli musí být monitor nakódovaný, že má v autě NIVI. A jestli ano, tak aby pak neřval, že ji tam nemá. Protože jednotku kvůli tomu kupovat nechci.
Jednotku prave pripojit nesmis, to ti pak bude psat chyby, nekodovani nic psat nebude. Potrebujes jen tu can informaci do mmi. A ten predel obrazu jsem nemyslel obraz vs. hodinova lista. Ale ta cara ktera oddeluje napr radio vlevo, navi vpravo. Takze ten obraz pokud bys ho chtel na celou sirku bude prepulenej ve 2/3. Ten nivi vstup jako jedinej ve fullscreenu by byl nejlepsi
Mam zadni monitor/iDrive a TV modul typu Drive (3 anteny) a ty maji nejaky dalsi video vstup http://www.bimmerboard.com/members/jcar ... output.pdf pro individual reseni. Ten video AUX je taky CVBS. Sem nejspis jde NIVI video.tixik píše:Už jsem na to do WDS koukl. Tlačítko jde do NIVI modulu. Výstup obrazu je klasika jako u všeho ostatního CVBS. U auta bez zadního monitoru jde do videomodulu. Se zadním monitorem do navigace. Vždycky jsou všechny videosignály svedené do jedné jednotky a z ní jde obraz do monitorů. Tzn., že já už na cestu obrazu z NIVI v podstatě napojený jsem.
Night vision control unit moc nestoji, takze pokud by bylo nutne to zapinat pres night vision taky by nebyl problem. Akorat vecsina lidi bude asi chtit levnejsi reseni.
Vím, jakou čáru máš na mysli. Bude stačit odposlechnout aktivační/deaktivační příkaz v autě s NIVI.
S napojením na CAN jsem ještě nezačal. Pokud s tím má někdo zkušenosti, sem s nimi. Největší neznámou jsou pro mě odpory na zařízeních. 820 Ohm používají základní jednotky a 12K Ohms ostatní. CAN je obecně dost náchylný na impedance a BMW bude určitě používat nějakou svoji modifikaci.
S napojením na CAN jsem ještě nezačal. Pokud s tím má někdo zkušenosti, sem s nimi. Největší neznámou jsou pro mě odpory na zařízeních. 820 Ohm používají základní jednotky a 12K Ohms ostatní. CAN je obecně dost náchylný na impedance a BMW bude určitě používat nějakou svoji modifikaci.
-
- Kontaktovat uživatele:
Snejk: my máme s tixikem oba předFL auta, ale NIVI bylo v poFL. Hádám tedy správně, že první je treba udělat menší upgrade monitoru, což?
Hlásím, že se mi podařilo hacknout MOST.
Přes I2C sběrnici jsem se připojil na control port OS8104. Z paměti si vyčetl nastavení registrů, abych věděl, jak je zkonfigurovaný. Nastavení opravdu odpovídá left-justified vstupu. Teoreticky nám teď nic nebrání v překonfigurování na I2S nebo S/PDIF vstupní data.
Přeloženo z mojí hatmatilky do laické řeči - máme otevřenou cestu k digitálnímu AUXu. Mimo jiné jsem schopný odesílat i přijímat zprávy z MOSTu. Tedy např. příkazy z iDrivu nebo volantu.
Následující úkol se týká rozchození I2S výstupu z RPI. Zjistit jakou má možnost nastavení vstupu a výstupu hodin. U OS8104 jsou hodiny nastavitelné, ale radši bych RPI nakonfiguroval jako vstup. Má totiž nepřesný krystal.
Pokud mi Matte nebo někdo jiný dokážete poradit, klidně sdělím všechno co jsem zjistil.
Přes I2C sběrnici jsem se připojil na control port OS8104. Z paměti si vyčetl nastavení registrů, abych věděl, jak je zkonfigurovaný. Nastavení opravdu odpovídá left-justified vstupu. Teoreticky nám teď nic nebrání v překonfigurování na I2S nebo S/PDIF vstupní data.
Přeloženo z mojí hatmatilky do laické řeči - máme otevřenou cestu k digitálnímu AUXu. Mimo jiné jsem schopný odesílat i přijímat zprávy z MOSTu. Tedy např. příkazy z iDrivu nebo volantu.
Následující úkol se týká rozchození I2S výstupu z RPI. Zjistit jakou má možnost nastavení vstupu a výstupu hodin. U OS8104 jsou hodiny nastavitelné, ale radši bych RPI nakonfiguroval jako vstup. Má totiž nepřesný krystal.
Pokud mi Matte nebo někdo jiný dokážete poradit, klidně sdělím všechno co jsem zjistil.
-
- Kontaktovat uživatele:
Tak to máš můj velký obdiv. Mě spíš zajímá - jestliže překonfigurujeme OS8104 na I2S, nebo S/PDIF, nebude to problém pro zbytek vozu? Nevím přesně, co vše je na vstupu OS8104.
Co se týče nastavení hodin na RSP, tak o tom něco nastuduji a dám vědet. Zatím mám zjištěno, že by to jít mělo, ale nic moc víc jsem o tom nečetl, protože v tu chvíli to nebylo uplně nutné.
Hodiny na RSP by měli jít použít jak interní, tak externí, ale je fakt, že všude píšou, že je lepší řešení použít RPS jako slave. Je tedy na nás, jak se k tomu postavíme.
Hodně obsáhlý článek o hodinách v RSP je zde. Je tam rlehce rozebrána i problematika externích hodin + srování.
Podle datasheetu k umí OS8104 RMCK, pokud je povolen a to v několika úrovních, oscilátor z krystalu a PLL vstup, takže hlávním úkolem bude, aby RSP bralo OS8104 jako master clock, chápu to správně? Tzn. krystal z OS8104 jako PCM_MCKL na RSP, které bude slave?
Problém nastává zde (možná). Podmínky pro to, aby mohlo být RSP použito jako SLAVE:
* RSP detekuje vhzorkování click-to-play
* RSP má způsob, jak detekovat vzorkování (možnost použít GPIO piny)
* OS8104 čte vzorkování
* OS8104 bude generovat odpovídající frekvenci PLL
Pokud jsem něco z toho pochopil špatně, tak mě neváhej opravit
)
Co se týče nastavení hodin na RSP, tak o tom něco nastuduji a dám vědet. Zatím mám zjištěno, že by to jít mělo, ale nic moc víc jsem o tom nečetl, protože v tu chvíli to nebylo uplně nutné.
Hodiny na RSP by měli jít použít jak interní, tak externí, ale je fakt, že všude píšou, že je lepší řešení použít RPS jako slave. Je tedy na nás, jak se k tomu postavíme.
Hodně obsáhlý článek o hodinách v RSP je zde. Je tam rlehce rozebrána i problematika externích hodin + srování.
Podle datasheetu k umí OS8104 RMCK, pokud je povolen a to v několika úrovních, oscilátor z krystalu a PLL vstup, takže hlávním úkolem bude, aby RSP bralo OS8104 jako master clock, chápu to správně? Tzn. krystal z OS8104 jako PCM_MCKL na RSP, které bude slave?
Problém nastává zde (možná). Podmínky pro to, aby mohlo být RSP použito jako SLAVE:
* RSP detekuje vhzorkování click-to-play
* RSP má způsob, jak detekovat vzorkování (možnost použít GPIO piny)
* OS8104 čte vzorkování
* OS8104 bude generovat odpovídající frekvenci PLL
Pokud jsem něco z toho pochopil špatně, tak mě neváhej opravit

- ice.blade
- Bydliště: profiracing.sk BMW Diagnostika - predaj viac info na - www.diag.sk
super projekt
uz mate poriesene prepojenie na CAN/IBUS?

-
- Kontaktovat uživatele:
Připojení na bus budu potřebovat, až se mi to rozsype.
Každopádně zatím jsou v chodu hodiny, máme zhruba představu, jak to udělat akorát je z logistických důvodu aktuálně projekt zhruba na 2 týdny pozastaven.
Zda se tixik zabývá jinou části projektu ted nevím, mi začal nový semestr, tak brečím a sbírám informace k ostatním věcem

Každopádně zatím jsou v chodu hodiny, máme zhruba představu, jak to udělat akorát je z logistických důvodu aktuálně projekt zhruba na 2 týdny pozastaven.
Zda se tixik zabývá jinou části projektu ted nevím, mi začal nový semestr, tak brečím a sbírám informace k ostatním věcem

Na CAN chci použít MCP2515. Zatím čekám, až dorazí součástky. A hlavně na logický analyzátor. Máš případně nějaký tip ohledně CANu?
Jinak jsem včera udělal posun. Obraz jsem popřepojoval jinak a má to pár výhod. Veškeré úpravy zůstávají v TV modulu a zatím jsem nemusel zasáhnout do ničeho jiného. Taky zároveň funguje navigace.
Okrajů u obrazu si opět nevšímejte. Vzhledem k tomu, jakou teplotu a čas na monitoru vidíte, nechtělo se mi s tím trápit.

Jinak se pracuje na I2S výstupu z RPI a napájení. Kdy a jak ho správně probouzet a vypínat.
Jinak jsem včera udělal posun. Obraz jsem popřepojoval jinak a má to pár výhod. Veškeré úpravy zůstávají v TV modulu a zatím jsem nemusel zasáhnout do ničeho jiného. Taky zároveň funguje navigace.
Okrajů u obrazu si opět nevšímejte. Vzhledem k tomu, jakou teplotu a čas na monitoru vidíte, nechtělo se mi s tím trápit.

Jinak se pracuje na I2S výstupu z RPI a napájení. Kdy a jak ho správně probouzet a vypínat.
V mezidobí čekání na logický analyzátor, jsem se začal detailněji zaobírat uživatelským rozhraním. Bohužel jsem nenašel žádné existující řešení, které by vyhovovalo mým požadavkům.
Nakonec se mi jako neschůdnější cesta jeví, použití Chromium v kiosk módu. Zjednodušeně řečeno, webový prohlížeč nastartuje ve fullscreenu a uživatelské prostředí běží jako HTML stránka.
Backend bych nejradši udělal v pythonu, protože je v něm už většina věcí napsaná. Na frontendu asi jQuery a komunikace by probíhala přes websockety.
Touto cestou tedy hledám někoho, kdo ovládá HTML5, CSS3, jQuery nebo python a chtěl by na tom se mnou spolupracovat.
Nejsem grafik, ale zkusil jsem načrtnout moji představu GUI.

Nakonec se mi jako neschůdnější cesta jeví, použití Chromium v kiosk módu. Zjednodušeně řečeno, webový prohlížeč nastartuje ve fullscreenu a uživatelské prostředí běží jako HTML stránka.
Backend bych nejradši udělal v pythonu, protože je v něm už většina věcí napsaná. Na frontendu asi jQuery a komunikace by probíhala přes websockety.
Touto cestou tedy hledám někoho, kdo ovládá HTML5, CSS3, jQuery nebo python a chtěl by na tom se mnou spolupracovat.
Nejsem grafik, ale zkusil jsem načrtnout moji představu GUI.

Konečně jsem si včera udělal čas a trochu víc se posunul. Poprvé jsem přehrál hudbu z RPI v digitální podobě do MOSTu. Bylo potřeba upravit driver a kodek v jádru linuxu a zkompilovat. Rovnou jsem upravil výstup na left-justified, aby se nemusel přeprogramovávat MOST transceiver.
Má to ale jednu zásadní trhlinu. Stále mi bere pouze jeden kanál, který se v autě přehrává jako mono. Podle mě v tom video modulu technicky není nic, co by ořezávalo jeden kanál. Zatím mě napadá pouze jedna věc. Že by ASK a Logic věděli, že mají v autě analog tuner a podle toho zvuk upravovali. Dle Snejka je totiž digitální tuner stereo. Napadá mě, jestli by ńepomohlo auto překódovat na dig. tuner. Kdo jste dělali retrofit analog -> digitál, nevíte které jednotky se kódují?

Další zajímavé zjištění je, že tuner textově posílá do monitoru seznam stanic, které zobrazuje. Takže je otevřená cesta, posílat si do monitoru co chci a použít iDrive menu k ovládání.

Má to ale jednu zásadní trhlinu. Stále mi bere pouze jeden kanál, který se v autě přehrává jako mono. Podle mě v tom video modulu technicky není nic, co by ořezávalo jeden kanál. Zatím mě napadá pouze jedna věc. Že by ASK a Logic věděli, že mají v autě analog tuner a podle toho zvuk upravovali. Dle Snejka je totiž digitální tuner stereo. Napadá mě, jestli by ńepomohlo auto překódovat na dig. tuner. Kdo jste dělali retrofit analog -> digitál, nevíte které jednotky se kódují?

Další zajímavé zjištění je, že tuner textově posílá do monitoru seznam stanic, které zobrazuje. Takže je otevřená cesta, posílat si do monitoru co chci a použít iDrive menu k ovládání.

hmmm, šikula, konečně to začíná vypadat zajímavě,
můžu pomoct tím že ti pošlu z jednotek na mostu soupis možných kodovacích dat.
můžu pomoct tím že ti pošlu z jednotek na mostu soupis možných kodovacích dat.
Takže pánové, momentálně jsem na mrtvém bodě. Analogový TV tuner zarytě přehrává zvuk v monu. Moje domněnka je, že tuner pošle ASKčku informaci, že podporuje mono. Videomodul si po MOSTu s ASK a MMI vymění několik zpráv, včetně alokace datových kanálů. Bohužel je pro mě těžké rozluštit, které bajty by mohly znamenat informaci o stereo/mono zvuku.
Jedinou možností pro mě teď bude, že si zajedu ke Snejkovi pro vyřazený digi tuner, který by měl podporovat stereo. Porovnám zasílané zprávy a případně je zkusím zreplikovat.
Zatím jsem udělal hack FM tuneru s analogovým vstupem a zvuk je překvapivě dobrý.
Jedinou možností pro mě teď bude, že si zajedu ke Snejkovi pro vyřazený digi tuner, který by měl podporovat stereo. Porovnám zasílané zprávy a případně je zkusím zreplikovat.
Zatím jsem udělal hack FM tuneru s analogovým vstupem a zvuk je překvapivě dobrý.
Jelikož mi ještě chvíli bude trvat než pokořím MOST, rozchodil jsem si hudbu z RPI přes hack FM tuneru. Máte vůbec někdo zájem o zdokumentování, jak jsem to řešil? Ať tím zbytečně neztrácím čas.¨
Zatím jsem rozchodil bluetooth streaming z mobilu. To je pro mě nejdůležitější, hlavně kvůli Spotify. Jednoduše se dá rozchodit AirPlay pro iPhonisty a nainstalovat Kodi pro přehrávání hudby z USB. Obraz jsem zatím neřešil, protože ho nepotřebuji. V aktuálním řešení je to ale otázka jednoho relé pro přepínání obrazu RPI/navigace.
Co se týká kvality zvuku, tak je znát rozdíl oproti CD. Je to asi na úrovni FM rádia. Na kvalitu určitě bude mít vliv, když zvuk ze Spotify je jen v 320 kbps, určitě dojde k nějakému resamplu pro A2DP, převod na analog, pak zase na digitál, ...
Ještě zkusím, jak bude znít FLAC přehrávaný z USB. Třeba to bude lepší...
Zatím jsem rozchodil bluetooth streaming z mobilu. To je pro mě nejdůležitější, hlavně kvůli Spotify. Jednoduše se dá rozchodit AirPlay pro iPhonisty a nainstalovat Kodi pro přehrávání hudby z USB. Obraz jsem zatím neřešil, protože ho nepotřebuji. V aktuálním řešení je to ale otázka jednoho relé pro přepínání obrazu RPI/navigace.
Co se týká kvality zvuku, tak je znát rozdíl oproti CD. Je to asi na úrovni FM rádia. Na kvalitu určitě bude mít vliv, když zvuk ze Spotify je jen v 320 kbps, určitě dojde k nějakému resamplu pro A2DP, převod na analog, pak zase na digitál, ...
Ještě zkusím, jak bude znít FLAC přehrávaný z USB. Třeba to bude lepší...
-
- Kontaktovat uživatele:
Mě to zajímá, AirPlay je pro mě relativně klíčový vzhledem k tomu, že jsem přišel o ntb s vypalovačkou.
- Joshuax
- Kontaktovat uživatele:
Me to taky zajima uz jenom proto, ze to je trosku jinej level, nez jsem resil na
E36
Tam nic takoveho neni, zastavba tabletu s OTP kabelem s moznosti pouziti externiho DAC a usb zarizeni, to bylo proti tomuhle fakt nic
Takze smele do toho, myslim, ze pokud to das dokupy jako celek, tak by se to melo pak hodit do nejakych navodu, pac se to urcite bude hodit i dalsim kutilum
E36

Takze smele do toho, myslim, ze pokud to das dokupy jako celek, tak by se to melo pak hodit do nejakych navodu, pac se to urcite bude hodit i dalsim kutilum

E36 328i Cabrio, E39 523i Tour, E61 530d, E66 745Li
ex E53 3.0i
ex E53 3.0i
taky mě to zajima