Co mám tak nějak nastudováno a svými zkušenostmi vyzkoušeno (starý automat 5hp24), tak měnič zamyká pouze od určité rychlosti a pouze při "částečném" zatížení motoru. Můj, výše zmíněný automat dokázal zamykat pouze na nejvyšším stupni. To, jestli mají novější automaty lock up na všech rychlostech je spíš dle mého mystifikace, poněvadž třeba na jedničku až trojku by tahle funkce neměla smysl. A to z toho důvodu, že tahle funkce byla v dřívějších dobách označována jako overdrive pokud se nepletu. A důvod téhle funkce je ten, aby snižovala ztráty vznikající v hydroměniči, vznikající třením oleje mezi jednotlivými komponenty měniče (turbínové kola statoru a rotoru vs. převodového oleje). To znamená, že v okamžiku, kdy se funkce lock up aktivuje, tak se "vyřadí" standartní funkce měniče jako takového a motor s převodovkou se spojí "natvrdo" přes spojku a pak se celé pohonné ústrojí chová téměř totožně jako v případě manuální převodovky. Samozřejmě tedy za předpokladu plně funkční lamely spojky v hydroměniči a žádného prokluzu.
Nicméně tahle funkce zámku hydroměniče, čili lock up hydroměniče je možná pouze za splnění několika předpokladů - zařazen nejvyšší stupeň (nebo tedy druhý nejvyšší v případě modernějších převodovek), určitá rychlost a této rychlosti odpovídající otáčky motoru, tzn. částečné zatížení.
Tohle všechno je z jednoho jediného důvodu (aspoň co jsem tedy tak pochopil, pokud jsem to pochopil správně) - tato spojka v hydroměniči neni konstruována na přenos celého výkonu motoru, a její funkce je akorát v podstatě udržovat rychlost vozu a snížit ztráty vznikající v měniči při standartním přenosu výkonu pomocí oleje (viz. výše). Tudíž lock up je aktivován pokud vozidlo jede ustálenou rychlostí (nebo je možno mírně zrychlovat, ale je třeba jemnou práci s plynovým pedálem aby se spojka nerozpojila). Jakmile nastane požadavek na větší akceleraci, či je vozidlu kladen vyšší odpor, např. prudší stoupání, tak se spojka hydroměniče rozpojí aby se její lamela neničila a hydroměnič nadále funguje ve svém standartním režimu, tzn. že přenos výkonu do převodovky je dále umožněn pomocí proudící kapaliny mezi turbínovými koly měniče. Ta lamela lock upu totiž nedovede přenést celý výkon motoru aniž by třeba klouzla nebo se při dlouhodobějším používání nějak zasadně neopotřebovávala.
Takže proto se ti bohužel ta spojka hydroměniče rozpojí v případě, kdy motoru pomocí plynového pedálu řekneš, že chceš zrychlovat nějak víc. Je to na hovno, ale je to bohužel tak.
Ještě jsem vypozoroval u automatických převodovek jednu vlastnost - pokud je olej ve skříni studený, tak po dobu, než se zahřeje na provozní teplotu jednotka převodovky nepoužívá lock up. A to z toho důvodu, aby se rychleji prohřál olej právě přenosem výkonu v hydroměniči. Jelikož pokud se sepne spojka měniče, tak olej v hydroměniči nadále nevykonává žádný další přenos sil mezi motorem a převodovkou, tudíž se nezahřívá tak rychle jelikož hlavním zdrojem zvyšující se teploty převodového oleje je dle mého právě jeho přenos sil mezi turbínovými koly měniče.
Jedna perlička na závěr - vyrábějí se dokonce i sportovní, resp. dalo by se říci racingové hydroměniče (má jej jeden Fin nebo Švéd na brutálně naladěném Mercedesu s 1000+ hp), které jsou upraveny tak, že spojek v hydroměniči je několik v řadě (asi podobně jako třeba u náklaďáků nebo tak) a dokážou přenést plný výkon motoru.
Tady je pro představu video téhle varianty měniče a samozřejmě k tomu upravené převodovky:
https://www.youtube.com/watch?v=_7Yo1_u9M9w
V čase 2:08 jde vidět, že tento borec má v podstatě dva módy funkce převodovky a lock up měniče si sám zapíná jak uzná za vhodné - buďto mu převodovka funguje jako s klasickým měničem, anebo si ji "zamkne" natvrdo. Je to asi z toho důvodu, že pokud by tam tuhle spojku neměl, tak by se mu tam ten olej asi upekl při tom výkonu
Je to hrozný magor

Ale mně osobně se to moc líbí. taková varianta sekvenčního automatu a jak to tam sype kvalty pod zatížením. Takováhle převodovka by se nám v autech asi dost líbila, co?

Ale je třeba s tím umět asi i patřičně zacházet a spravně volit různé režimy.