Prozkoumejte výhody členství v klubu a rozšiřte naše řady 😉

Bmw e91 320d 120 kw - zakopávání na volnoběh

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Odpovědět
Zpráva
Autor
Dan91

Bmw e91 320d 120 kw - zakopávání na volnoběh

#1 Příspěvek od Dan91 »

Zdar, mám problém, mám bmw e91, 320d 120 kw bez DPF, rok výroby 2007.
Začal jsem pozorovat kolísání nebo jakoby spíš zakopávání motoru na volnoběh při zahřátém motoru. začne to cca po 1 minutě, cítím vibrace jakoby to houpe s otáčkama a zakopává to (normálně běží na 4 válce, ale pak to začne trochu zakopávat), při jízdě to znát není, táhne normálně. Nevíte čím to může být? Mám najeto jen 128 000 km, zdá se mi že je to nepravidelné, ale zhoršuje se to, motor se mi zdá, že má také dosti vibrace na volnoběh, hlavně za studena, ale to je asi normální...? Děkuji moc za rady.
czNEWMANcz

Re: Bmw e91 320d 120 kw - zakopávání na volnoběh

#2 Příspěvek od czNEWMANcz »

Podobně se mi to chovalo vždy v zimě, když byla teplota nižší než cca 5 stupňů nad nulou. Projevovalo se to jen při volnoběhu a zahřátém motoru, tzn. např. při stání na semaforech - drobné zakopávání motoru (lehké krátké propadutí otáček).

Letos v létě jsem měnil váhu vzduchu a za současných chladných teplot už to nepozoruju - problém vymizel. Těžko říct, jestli to má souvislost, ale smysl by mi to asi dávalo. Po výměně váhy se chod motoru pocitově zlepšil - ačkoliv orig diagnostika chybu váhy nehlásila.
Dan91

#3 Příspěvek od Dan91 »

Děkuji moc, zatím to tedy nebudu řešit. Možná jsem také natankoval špatnou naftu. Dáváš do nafty aditiva nebo ne? Já dávám od VIFU aditivum. Jak jsi přišel, že to je zrovna váhou vzduchu ? :) Jinak dělá mi to úplně to samé, jako popisuješ. Ještě mi řekni jak u těchto Bmw funguje žhavení? Zatím se mi stalo jen 2x, že se rozsvítila kontrolka žhavení před startem, asi záleží na teplotě co? Ale startuje to ok :)
czNEWMANcz

#4 Příspěvek od czNEWMANcz »

Aditiva nedávám, tankuju do toho ale jen prémiovou naftu (nejčastěji Shell V Power Nitro+). Možná je to placebo, ale přijde mi, že s tímhle palivem je ten motor nejživější. U Vervy ani OMV MaxxMotion tohle nepozoruju. Ale jak říkám, je to čistě subjektivní pocit :)

Žhavení funguje tak, že začne žhavit automaticky hned po odemčení dveří, takže většinou, když už zasuneš klíč, tak je nažhaveno :) Musí být hodně pod nulou, aby žhavilo ještě těsně před startem :)

Váhu vzduchu jsem řešil spíš preventivně, na zahraničních fórech jsou BMW váhy vzduchu relativně hodně probírané a nejsou na ně zrovna oslavné ódy. Většinou vydrží max do 150 tis, pak začnou dávat špatné hodnoty, případně se hodí do defaultu. Diagnostika to většinou neodhalí - ani přes air mass meter test.
Kortys
Kontaktovat uživatele:

#5 Příspěvek od Kortys »

Tady moje slohovka. Jinak dodnes jsem s tím nehnul!
http://www.bmwklub.cz/forum/viewtopic.php?f=24&t=50673
Odpovědět