Zdravím kluci, prosím o radu...
Jezdil jsem doposud na 17" a teď po zimě jsem chtěl vyzkoušet trošku silnější kolesa. Jedná se o styling 63 (x5) tudíž kola 9x19 ET48 a 10x19 ET45 s pneumatikami 225/35/19 a 255/30/19. Vpředu bylo nutné díky šířce ráfku dát 1,5cm podložku a vzadu 0,5cm.
Nicméně k zmiňované závadě... 19" kola byla nasazena a už při prvním kilometru silně hučela. Dokonce to doprovázelo i mírné chvění do pedálů ale volant zůstává klidný. Jedu 40km/h nebo 130km/h, vše pořád stejně hučí... něco jako když nasadíte zimní kola a hučí to ale tady to vydává o dost silnější zvuk.
Nechávali se barvit i brzdy ale pochybuji, že by to bylo kvůli tomu... I když při brždění je hučení slyšet také pěkně..
Předek Nankang a zadek Kumho..
Vím, že to není nic extra ale nebylo moc na výběr.
Nevím, jestli by takhle moc dokázali hučet... Tohle je opravdu brutus
Na léto ze sedmnáctek budu dávat osmnáctky s gumami od Mišelinky (víc v TP nemám zapsáno, konkrétně 8Jx18 ET34, 225/40 R18 a 8,5J ET37, 255/35 R18) na e90tku 330xd a protože to auto mám krátce, zajímá mě, jak podložky, zda řešit nebo ne. Případně kde je sehnat.
To spíš záleží vyloženě na tobě Kola budeš mít dle TP správná a myslím, že podložkami nic nezkazíš...
Já mám třeba předek 9x19 ET48 s 2cm a zadek 10x19 ET45 s 1cm. Předek je tak akorát, protože díky šířce ráfku pak kolo škrtá o tlumič
Vzadu mám ještě rezervu...
Jinak podložkami se zabývá spousta firem (např. reviloshop)
Díky za reakci mě spíš šlo o to, aby auto, když už tam budu dávat origo Mková kola vypadalo dobře, aby kola nebyla zapadlá a nebo přesně jak píšeš aby někde neškrtala a zbytečně se někde něco nekur... Netuším co mohu a co né.
Já ti rozumím
Nejlepší je kola nandat a změřit si to pak budeš vědět přesně co si můžeš dovolit... ale asi bych se nebál mít vzadu aspoň 2cm a předek třeba 1,5cm
E90 snese dozadu podložku vždycky, tam je to fest utopený. K tomu hučení a házení, předpoklad že jsou dobře vyvážený a udělaná nově geo na 19" kola se můžou ozývat ložiska vlivem navýšení hmotnosti (ale většinou tomu tak není). V prvé řadě bych zkusil jezdit vzadu bez těch 5mm podložek neb určitě nemají osazení. Nevím jak to je pořešený se šroubama?
A skrz hukot leda s někým přehodit kola na zkoušku.
Taky druhá věc jak se oteplý přes 15°c určitě stichnou.
Děkuji moc za poznatky..
Kola jsou čerstvě vyvážená/obutá a geo ok. Tady se opravdu jedná jen o ten hluk, který je slyšet nejvíce v 80km/h a po těch 120km/h trošku zanikne. Ovšem to doprovází i vibrace a nejsem si jist, jestli to teda dělají opravdu pneu(sjetý vnitřní kraj) ale s těmi ložisky by to byla asi velká náhoda :/ Počkám tedy až co udělá léto, po případně proběhne výměna kol/pneu.
K zadním kolům, už jsem zkoušel 5mm vyndat a nic to nezměnilo šrouby mám samozřejmě nové/delší...