Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

KDY je potřeba vyměnit rozvodový řetěz u M50

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Odpovědět
Zpráva
Autor
dejvktm

#1 Příspěvek od dejvktm »

máte někdo zkušenost kdy poznam že mam vyměnit rozvodový řetěz u M50???
Jamall

#2 Příspěvek od Jamall »

je to individuální. Záleží jak se k autu chováš. Když ho používáš jako běžné auto z bodu "A" do bodu "B" platí všeobecné podmínky pro řetězový rozvod. Jestli ho používáš jako BMW tak je doba mezi výměny kratší

Odborník si změří délku řetězu, zkontroluje sedla ozubených kol

Dlouholetý majitel BMW rozvody neřeší dokud není fanšmekr
Francis Výkonná rada
Výkonná rada
Kontaktovat uživatele:

#3 Příspěvek od Francis Výkonná rada »

Přidám se k dotazu.
Skládám z několika motorů jeden. Rozvody mají najeto nejméně 423k km podle tacho. Váhám ...
Vyměnit řetězy a kola za nové a riskovat vmontování neprověřených dílů vyrobených někde na (dálném či nedálném) východě a nebo vyměnit jen kluzné napínáky?
Má někdo ponětí, jak má být řetěz dlouhý (pro kontrolu) a nebo se stačí spokojit s kontrolou vůle v článcích pohmatem?
Má někdo nový řetěz doma? V případě že ano, mohl by mi ho změřit a nebo nechal by mě porovnat s mým 16 let starým řetězem?

Motor je celkově v dobrém stavu, uvnitř čistý, rozvody byly nehlučné před rozebráním, řetězová kola nemají nesymetricky opotřebené zuby, kluzné plochy napínáků nejsou enormě opotřebené (stav odpovídá nájezdu km).
Osobně jsem najel s motorem posledních 203k km, několikrát se projel v Mostě, Sosnové, Vysokém Mýtě, ... Nešetřím ho, ale nejsem prase a chovám se k němu tak, jak od pravověrného řidiče BMW očekávali soudruzi v NDR při konstrukci :-)

Nejde o výši investice, při nákupu nových ložisek na kliku, pístních kruhů a všelijakých gufer a těsnění, ... je suma za řetěz a kola akceptovatelná, ale mám obavy z dnešní výroby a její kvality.
328ti 164kW @ 6490rpm / 251Nm @ 5990rpm 244 km/h real GPS auf deutsche autobahn
323ti stock condition
Dracon

#4 Příspěvek od Dracon »

Měl jsem E34 s M50, kupovanou s nefunkční palubkou, takže najeté kilometry neznámé, ale prý na 300k to vypadalo. Najel jsem s tím ještě 150k a najednou bum, řetěz se přetrhnul. Co mám povídat, potkaly se písty s ventilama, spousta škody nadělané. Tehdy repasovaná hlava s opravami a prací bratru 40kkč to dalo. Prý byly i zevnitř nánosy bordela, takže minulý majitel si nedělal hlavu s včasným olejovým servisem :(
Nevyplývá z toho sice nic, ale měl jsem potřebu svoji příhodu napsat :D
Totic Člen Klubu
Člen Klubu

#5 Příspěvek od Totic Člen Klubu »

To je příhoda dobrá, ba přímo poučná. "Tak dlouho se jezdí na vodu, až se řetaz utrhne.." 8O
_milan_

#6 Příspěvek od _milan_ »

no a dneska ty motory celý funkční stojí kolem desítky max :D :D :D
Francis Výkonná rada
Výkonná rada
Kontaktovat uživatele:

#7 Příspěvek od Francis Výkonná rada »

Diskuse se rozjíždí, nicméně:

Měnit-neměnit? Pokud ano, kdy?

Délka nového řetězu?
328ti 164kW @ 6490rpm / 251Nm @ 5990rpm 244 km/h real GPS auf deutsche autobahn
323ti stock condition
Hanz Člen Klubu
Člen Klubu

#8 Příspěvek od Hanz Člen Klubu »

ja bych to vymenil, ale mel bych uplne stejne obavy jako mas ty... urcite pozjistovat, kdo je prvododavatel a to dat, nic jineho...
dneska ti muze prijit i spatny tesneni na vanu, natoz tyhle plastove kluzaky k retezu...
“Ability is what you're capable of doing.”
Kindl0sch

#9 Příspěvek od Kindl0sch »

Odpovědět