Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

BMW 320d E90 - rozšíření radia professional o USB

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Odpovědět
Zpráva
Autor
SonicxSonicx

#1 Příspěvek od SonicxSonicx »

Ahoj,

potřeboval bych poradit. Mám E90 - 320d, rok výroby 2005 a v něm velkou navigaci s radiem professional. Radio přehrává MP3 z CD/DVD, ale chtěl bych mít možnost přehrávat z USB flash.

Jelikož mám i vestavěnou BT originál, jedná se mi o co nejlevnější řešení opravdu jen přehrávání MP3 z USB.

Poradíte mi, co by bylo nejlepší?
matiz
Kontaktovat uživatele:

#2 Příspěvek od matiz »

Jednotka bez jedinne kabelaze stoji nejakych 13 000Kč nova.
SonicxSonicx

#3 Příspěvek od SonicxSonicx »

nějaké jiné řešení za "normálnější" peníze?
matiz
Kontaktovat uživatele:

#4 Příspěvek od matiz »

Jestli mas na mysli treba do 5k, tak se obavam ze ne, nebo o tom nevim. Jen kabel a usb zasuvka vyjdou pres 2000Kc bez jednotky, bez drzaku.
SonicxSonicx

#5 Příspěvek od SonicxSonicx »

je skutečně potřeba celou jednotku? Myslel jsem, že když radio podporuje MP3, tak by to šlo rozšířit jen o kabeláž a konektor.

Různé eshopy nabízí spoustu adaptérů, ale najít někde zkušenost s funkčností je prakticky nemožné.

Např.

http://www.stualarm.cz/search.asp?EXPS= ... chType=all
Vlasta Člen Klubu
Člen Klubu

#6 Příspěvek od Vlasta Člen Klubu »

SonicxSonicx píše:je skutečně potřeba celou jednotku? Myslel jsem, že když radio podporuje MP3, tak by to šlo rozšířit jen o kabeláž a konektor.
O kabeláž a konektor to rozšíříš maximálně o AUX vstup. Ty adaptéry co jsi sem napostoval jsou na E39 a E46
Sbohem, Enýsku! Díky, že jsi tu byla... +23.9.2014
Sbohem, Růženko! Díky, že jsi tu byla... +19.3.2024
BMW E60 535d Carbonschwarz metallic, CIC + Combox media + DVB-T2 (by Snejk)
BMW E46 M3 Phoenixgelb metallic
iv0

#7 Příspěvek od iv0 »

S tímto adaptérem mám zkušenost, sice v jiných autech, ale myslím si, že ta zkušenost je přenositelná:

* Adaptéry se připojují namísto CD měniče. Jestli Tvé auto CD měnič nemá (a může mít), tak to zapojit na 90% půjde. Při koupi na internetu máš 14 dní na vrácení zboží, riskuješ jen trochu práce...

* Tyhle adaptéry nejsou příliš kvalitní (zvukově). Nejvíc mi vadilo, že z toho leze zvuk skoro o polovinu (naměřeno 8dB rozdíl) tišší, než třeba z CD. Výsledkem je, že si musíš přidat hlasitost autorádia, což má za důsledek méně basů a výšek (při nastavení vyšší hlasitosti se tolik nepřidávají basy a výšky, jako při nižší - zagoogli si termín fyziologická regulace hlasitosti, jestli nevíš, o čem mluvím). Takže to hraje tak trochu bezpohlavně - musíš přidat basy a výšky na autorádiu (a po přepnutí na rádio nebo CD to zase ubírat) a ani pak ten zvuk není stejný. Nezdá se to, ale je to VELMI nepříjemné, já jsem si nezvykl, zkusil jsem krabičku od jiného výrobce se stejným výsledkem a po pár měsících jsem i tu druhou prodal. Tento neduh šel téměř potlačit přehráváním přes bluetooth nebo line-in (tyhle krabičky existují i ve verzi s bluetoothem), kdy to kupodivu šlo vybudit víc. Namísto USB disku teda používáš přehrávač s linkovým nebo bluetooth výstupem - pak to je naprosto bez ovládání na rádiu nebo volantu, musí se to ovládat přímo na přehrávači (takže to vyžaduje nějaký prapodivný držák a další krabičku na palubce).

* Tím se dostáváme k dalšímu neduhu těchto krabiček - uživatelsky nepříjemné ovládání. Protože to nahrazuje CD měnič, tak se to taky chová jako CD měnič a ne jako plnohodnotný USB přehrávač. Takže složky se nejmenují podle interpretů, ale prostě CD01 - CD16 (běžně tyhle krabičky podporují max. 16 složek, ve kterých už musí být přímo soubory) a v nich jsou nějaké MP3 soubory, které se jmenují Track 01 - Track 99 (většinou tam může být jenom 99 souborů v jedné). Takže představa, že si vybereš své oblíbené album a to si pustíš nepřipadá moc v úvahu. Tohle bych si ale ověřil u nějakého znalce (nebo prostě zkusil), u chytřejšího rádia, které podporuje vestavěný HDD a přehrávání MP3 souborů s rozumným výběrem adresáře, to nemusí být pravda.

* Další "pakárna" je, že já poslouchám delší soubory (třeba i dvě hodiny). Moje krabičky (obě) začali vždy po zapnutí hrát poslední MP3 soubor, ovšem od začátku (takže jsem musel ručně přetáčet na 147 minutu, kde jsem naposled přestal). Přetáčí to pekelně pomalu (asi vyhovující rychlostí pro přetáčení 3 minutových písniček, ale ne pro 2 hodinové nahrávky), takže to klidně 8 minut přetáčíš a pak zastavíš natankovat a přetáčíš znovu.

* Poslední nepříjemnost spočívá v tom, že tyhle krabičky přehrávají soubory na disku nikoliv podle názvu, ale podle data/času zapsání na disk. Takže ani to album nehraje popořadě, jak hudebník zamýšlel, ale podle toho, jak si Windows usmysleli, že to tam nakopírují. Tohle se dá řešit utilitkami, které Ti soubory na disku "seřadí" podle názvu tak, že jim změní datum. I jiná rádia BMW mají tento neduh, takže to asi znáš...

Takže já jsem skončil na výměně handsfree sady za Nokiáckou, která podporuje bluetooth A2DP protokol a přehrávám hudbu z telefonu (a ovládám to na telefonu, který nemám v opěrce ale na držáku vedle rádia). Tohle řešení mi vyhovuje (a někomu zase nemusí) a oželím to, že neovládám telefon kompletně přes rádio (pomocí rádia a tlačítek na volantu můžu jenom zvednout a položit hovor, aktivovat hlasové vytáčení, zavolat na poslední volané číslo a přidat nebo ubrat hlasitost). Telefonní seznam nemám v rádiu ale používám na to displej telefonu...

Ono by to svádělo k řešení, že telefon na hovory připojíš ke stávajícímu handsfree a na přehrávání hudby pomocí A2DP to spáruješ s tou krabičkou (a hudbu ovládáš přes telefon), ovšem telefonů, které se umí spárovat zároveň se dvěma přístroji (a udělají to při každém nastoupení do auta automaticky zase sami a stejně) je velmi málo (ze současných Android / iPhone / Windows telefonů to neumí žádný).
Vlasta Člen Klubu
Člen Klubu

#8 Příspěvek od Vlasta Člen Klubu »

U E9x jede CD changer po optice, takže tyhle hračky jsou k ničemu
Sbohem, Enýsku! Díky, že jsi tu byla... +23.9.2014
Sbohem, Růženko! Díky, že jsi tu byla... +19.3.2024
BMW E60 535d Carbonschwarz metallic, CIC + Combox media + DVB-T2 (by Snejk)
BMW E46 M3 Phoenixgelb metallic
SonicxSonicx

#9 Příspěvek od SonicxSonicx »

Děkuji za vyčerpávající odpověď.

Tak zkusím jinak, dokázal by někdo tu originál jednotku s USB sehnat nikoli novou za rozumné peníze?
matiz
Kontaktovat uživatele:

#10 Příspěvek od matiz »

Dej mi vin treba do sz. Na neorigo reseni bych se vykaslal, to baworacke funguje skvele.
Přílohy
smBez názvu-2.jpg
smBez názvu-2.jpg (156.88 KiB) Zobrazeno 2753 x
Selix

#11 Příspěvek od Selix »

Jako adaptér na usb muzes u e90 použít Dension, ale cenove jses stejně na nějakých 10 tisících minimálně
Odpovědět