Nejde o žiadosť rady, ale o radu. Pre každého kto ma z TDSa línou lemru lemravou a ochcáfky f tdíčku pyčo mu dávajú záhul. Rovnako mňa k tomu dohnal stret s O2 1.9TDI, pravdepodobne 96kW PD, ked ma vypálila hore kopcom v dvojprude :oops: Takže k veci, odstrojíme sanie, odpojíme hadičku MAP-u, senzor teploty vzduchu, aby bolo miesto. Teraz keď vidíme čerpadlo, logicky vyvodíme ktoré skrutky sťahujú el.hlavu k telu čerpadla, sú 4, 3 krátke, a 1 dlhá ktorá siaha až cez výčko hlavy. Medzi šróbami na strane chladiča vody je diera, v horšom prípade je zaliata poistným tmelom ešte z továrne, kto to tam nemá (červený tmel) má o starosť menej. Kto má, tak ideme na to :) Sú dve možnosti: 1. povoliť nutné skrutky, a silným úderom do hlavy čerpadla tmelový kolík zlomiť 2. (ako ja) dať dole hlavu čerpadla, kolík nenásilne vybrať, a hlavu nasadiť späť. Keď toto máme, a možme hlavou hýbať pozdĺžnym smerom s hlavou valcov, možeme sa pustit do nastavenia. Hlavu posadíme zhruba ako bola, je to velmi citlivé, skusíme zaštartovať, buďto naskočí veľmi trasľavo, a nestabilne, alebo nepojde naštartovať, alebo naštartuje, a nebude reagovat na plyn, alebo to bude ok (asi nie :D ). Teda posúvaním hlavy sa dopracujeme k bežiacemu motoru.
Diagnostika:
Nízke otáčky, nereaguje na plyn - málo nafty
Otáčky OK, nereguje na plyn - málo nafty
Otáčky OK, reaguje na plyn oneskorene - málo nafty
-//-, reaguje na plyn na čas, otáčky padajú príliš rýchlo - málo nafty
-//-, reaguje na plyn dobre, otáčky padajú s malou zastavkou na 1200RPM - zhruba dobre
-//-, reaguje na plyn citlivejšie, otáčky padajú od 1200RPM kľudne, spomalene až na voľnobeh - správne
-//-, reaguje na plyn precitlivelo, motor sa háda (klepe) - priveľa nafty
*pohyb hlavy ku kabíne > viac nafty, pohyb k chladiču > menej.
Podľa tohoto pseudo vedeckého návodu by to nemal byť problém nastaviť, netreba sa báť. Prínosy ktoré som ihneď sledoval: lepší teplý štart, motor má väčsiu silu, otáčanie volantom na mieste ho už nerozhádže, pohnúť sa bez plynu aj do kopca nieje problém, a auto sa bez trasenia hýbe; lepší rozjazd bez zaváhania motoru; auto ide za plynom veľmi ochotne, pri jazde ustalenou rýchlosťou stači jemne našliapnutý akcelerátor,a nespomaluje > podľa ekonomeru nižsia spotreba než predtým na rovnakej trase; trochu viac dymu
S diagnostikou ktorá vie vyčítať live data je to jednoduchšie, a vieme koľko nafty tam skutočne ide.. hold nie každý k nej má prístup, a jazdiť s lemrou je hrúza

Tento návod platí aj pre rotačky VW gruppe, s rozdielom že majú bezpečnostný trojuholníkový srób ktorý ide bezpečne povolit naklepnutím 7mm gola hviezdicového oriešku

Pri zhodení hlavy z čerpadla je treba dať pozor aby gulička aktuátoru na rotore trčiacom z el.hlavy zapadla do regulačnej objímky, jemnými pohybmi sa dá spoľahlivo presvedčiť že gulička je v jamke. Dúfam že to niekomu pomôže znovu oživiť jedno zaspaté TDSko

Na záver, iked tam nieje čo posrať,
Neberiem žiadnu zodpovednosť za škody spôsobené na majetku, a životoch sledovaním, a riadením sa týmto návodom