Někdy se objevujou takové problémy, které jsem zatím u servisáka (Petra z Vinoře, někteří ho znáte) řešit nechtěl, protože se objevují velice nahodile a protože s autem nejezdím zas tak často, cca 20000km za rok. Zatím bych se chtěl zeptat na názory lidí zde :)
- nejkonzistentnější problém je, že při prvním rozjezdu na dálnici akceleruji až na rychlost cca 110 km/h. Automatická převodovka přeřadí na vyšší stupeň a ihned po přeřazení přestane motor dodávat výkon. Otáčky stoupají strašně pomalu a já se musím potupně zařadit do pravého pruhu mezi náklaďáky. Sešlápnutí plynu na podlahu má jen ten efekt, že převodovka podřadí a snaží se ten výkon vyřvat na nižším stupni, což sice jde o trochu lépe ale ne o moc. Dále jsem si všimnul, že v nějaký okamžik, při držení plynu v konstantní poloze, se motor najednou "chytne" a pustí adekvátní a očekáváný výkon i v nejvyšším zařazeném stupni.
- někdy při spuštěném tempomatu jemně, jakoby na sinusoidě, kolísají otáčky a ukazatel spotřeby. Nejvíc je to znát při jízdě do kopce.
- když stojím na místě a sešlápnu plyn až na podlahu, ve 4 případech z deseti mě to fakt žene vpřed. Ale v 6 případech z deseti motor prostě jenom řve a já tak nějak zrychluji, ta akcelerace je podstatně slabší...
Pořídil jsem si a zprovoznil diagnostiku (INPA 5.0.2) a přečetl chybové zprávy z paměti auta. Ta paměť byla vymazána zhruba před 4 měsíci, kdy jsem u Petra z Vinoře naposledy byl vyměnit vadný vstřik kvůli vibracím auta za repasovaný...což se bohužel nakonec ukázalo jako blbý nápad, přestože repas byl z německa, auto nevibruje už tak často ale úplně to nezmizelo, tehdy jsem se od Petra dozvěděl, že i repasovaný vstřik z německa může být repasovaný blbě.
Hodlám teď strávit celou noc googlením co ty chyby znamenají, protože jako totální laik nemám nejmenší tušení. Jestli se tu najde nějaký expert přes diagnostiky který by byl ochotný se k tomu vyjádřit tak to ocením :)
První zpráva - rough idle speed controller

Druhá zpráva - Boost pressure control

Třetí zpráva - Charge-air pressure control or charge-air pressure actuator

("Missing charge air pressure tube" je nejspíš ze dneška, za hromady černého kouře jsem se k Petrovi do Vinoře doplazil z 20km vzdálené vesnice rychlostí rychlostí 40 km/h...povolila svorka u trubky od sání a ta se uvolnila. Takže to jen pořádně utáhnul a bylo po problému :))