Taky souhlasím, 17 na léto jsou nejlepšíI nejsou ani tak tvrdé a vypadají dobře. A n zimu určitě 16, kupoval jsem auto s patnáctkama a to už vypadá o hodně hůř, takže na zimu půjdou 16.
To je správný rozměr na 5er. 235/45 R17 na 8x17" ráfku s ET20. Ještě je možná dvourozměrová kombinace, ale myslím že jen na sedanu, (ale teď si nepamatuju ty rozměry).
Nevím jaký máš podvozek, jestli standard, nebo M. Já měl na autě 16tky, teď jsem pořídil 18 Alpiny, standardní podvozek. Trohu jsem se toho rozměru bál, ale ta kola na auto prostě musela. A byl jsem příjemně překvapen. Stran komfortu žádná podstatná změna, auto míň plave. Jediný rozdíl cítím pouze na jednom konkrétním místě, kde je působením slunce a těžkých brzdících kamionů zvlněný asfalt. Tam to na 18tkach celkem slušně pohoupe, ale to je tak všechno. Stran ramen - asi záleží, co tam máš. Jestli je to nějaký ultralevný shit, tak se stejné budou poroučet. Nemyslím, že rozdíl v kolech 16 a 17 bude mít na tohle zásadní vliv.
Podle toho jestli chces komfort nebo vzhled. Jestli komfort tak 16" a jestli vzhled tak 18" at to aspon poradne vypada Vykonu a spotreby ti to trochu sezere, ale tds neni na zadne zavody
Na české "silnice" jedině 15" a vysoké terénní gumy. A pro jistotu ještě zvednout podvozek, ať nezůstaneš trčet uprostřed silnice sedící na podlaze s kolem zapadlým v 20cm hluboké díře.