Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Jaký olej?

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Odpovědět
Zpráva
Autor
jurasis

#941 Příspěvek od jurasis »

Haha, jsi trefil přesně můj olej... :lol: 8)

Ještě jednou opakuji, 0W neoznačuje plně syntetický olej a 10W minerální. To jsou kecy. I když je obecně pravda, že vyšší číslo = menší poměr syntetiky...

To, jestli motor žere olej neovlivní změna o jednu třídu... :wink:
.
Proč většinou zvítězí hloupá myšlenka? Protože moudřejší přece vždycky ustoupí...
.
VaclavC
Kontaktovat uživatele:

#942 Příspěvek od VaclavC »

2 jurassis> No, to je ale nahoda ... dopomohl k ni ale google a kdyz to z nej vypadlo, tak jsem si uvedomil, ze Aral tady Major i chvalil ;-).

S tim 0W 5W 10W to chapu, co to znamena a ze to nema nic spolecneho s tim, jestli je to mineralni/polosyn/plnosyn. Spis si nejsem jist tou zmenou polosyn -> plnosyn.

Jestli je to s tim zranim tak, jak pises, tak ok, tim 5W tomu motoru nejspis udelam lepe, podle toho, co jsem tady cetl ... Jeste k tomu dotaz, ten necely litr na 11 tis km je ok, nebo uz to signalizuje nejaky problem?
Koto

#943 Příspěvek od Koto »

Litr oleje na 11 tis. km je naprosto v pořádku a myslim že můžeš bejt rád za takovej motor :wink:
VaclavC
Kontaktovat uživatele:

#944 Příspěvek od VaclavC »

Nojo, je to moje prvni bawo, tak nemam zkusenost a treba scorpio, co jsem mel predtim, nezralo nic ;-).

EDIT> skoro nic ;-)
jurasis

#945 Příspěvek od jurasis »

Výrobci aut uvádí jako normální spotřebu oleje 1 litr na 1000 km. A to jsem se neupsal... :wink:
Bez problémů je spotřeba "mezi ryskami" při výměně (což je většinou litr).
Hodně záleží na stylu jízdy. Normálně mi motor skoro nic nežere a je v pořádku, ale v Mostě po dvou jízdách (každá 25 minut) litr oleje v prachu... :roll: :lol:
.
Proč většinou zvítězí hloupá myšlenka? Protože moudřejší přece vždycky ustoupí...
.
VaclavC
Kontaktovat uživatele:

#946 Příspěvek od VaclavC »

No 1 litr na 1000km by teda i mne neprilis znalemu prislo docela hodne ;-) V Moste jsem auto neprohanel a v nejblizsi dobe se k tomu nechystam, prece jenom touring na to asi neni uplne mysleny ;-).

Ma se to pred vymenou nejak proplachovat, nebo neco tak, nebo proste vypustit stary Mogul 10W-40 a nalit novy Aral 5W-40?
jurasis

#947 Příspěvek od jurasis »

Já tam Toura honil a v pohodě... :D
Žádnej proplach. Jestli chceš, zkrať další interval, přece jen, nový olej má lepší čistící schopnost. Ale není nezbytné.

Já si za Martinem jezdím vždycky pro 13 litrů (pro dvě výměny) tak jednou za třičtvrtě roku. Příště Ti můžu vzít... A pro kohokoliv kolem Prahy... :wink:
Stačí písnout a domluvíme se...
.
.
VaclavC
Kontaktovat uživatele:

#948 Příspěvek od VaclavC »

Asi to jde, ale na blbnuti je spis asi lepsi trojka, ne? ;-) A navic ja osobne bych se bal, ze si to tam v ramci blbnuti nejak pocucham a tam neplati havarijko, ze?

Az budes brat olej priste, vezmu si taky a podelime se o naklady na dopravu. Ten trictvrterok Ti dobehne asi tak kdy, abych vedel, kdy se mam ozvat? ;-) Ted uz jsem to objednal tady

http://www.axa-oleje.cz/productdetail?pid=655

tak doufam, ze to probehne bez problemu. Vzal jsem 7l, takze budu mit rovnou i trosku na doliti, kdyz bude potreba.
jurasis

#949 Příspěvek od jurasis »

Do 2,8 vleze 6,5l. Udělals dobře, 6 je málo... :wink:
Prej NOVINKA... :D
.
.
VaclavC
Kontaktovat uživatele:

#950 Příspěvek od VaclavC »

To jsem si nasel predem, ze 6,5l, jinak bych vubec netusil ;-).
MadMaxII
Kontaktovat uživatele:

#951 Příspěvek od MadMaxII »

Mam prosbu, mohl by MOD nabo Admin editnout prvni prispevek a tam sepsat zakladni udaje(jaky motor ma jaky objem oleje, jake oleje se pouzivaji u danych motoru, jestli origo nebo druho filtry, postup vyplachu pri koupi atpdb., klidne i oleje do prevodovek a diferu) aby se kazdy orientoval?

Ono se to nezda ale je tech potrebnych info docela dost(na stranku) ale zase ne tolik aby kazdy musel cist 64 stranek aby se neco dozvedel.... :? :roll: :evil:
VaclavC
Kontaktovat uživatele:

#952 Příspěvek od VaclavC »

Ja kdyz jsem to tady procital, tak jsem si z toho delal takovy vycuc, muzes se na nej podivat tady

http://docs.google.com/Doc?id=dgh8pjxj_2ggk86rhq

Neni to ale uplne, kopiroval jsem tam spis to, co se tykalo mne. Kdyby byl zajem, tak to muzu zkusit udelat poradne .. akorat teda nejsem rozhodne zadny odbornik, ciste bych pracoval s textem z tohoto tematu.
jurasis

#953 Příspěvek od jurasis »

Hezký, Václave... :thumbsup:

Možná by bylo dobré, jestli máš na to čas, kdybys zkusil ten výcuc udělat víc obecně, jak jsi psal. Myslím, že Martin si chviličku pak udělá a pročte si to, jako odborná porota... :lol: .
Faktem je, že je něco jiného udělat korekturu než vytvářet celý nový dokument... :wink:
.
.
VaclavC
Kontaktovat uživatele:

#954 Příspěvek od VaclavC »

Fajn, zkusim. Ale nebude to hned, prece jenom to nejaky cas spotrebuje ;-)
jurasis

#955 Příspěvek od jurasis »

Hele, tenhle topik je starý 4 roky. Tak dlouho Ti to snad trvat nebude... :lol: 8)

Kdybys něco potřeboval, tak mi napiš... :wink:
.
.
VaclavC
Kontaktovat uživatele:

#956 Příspěvek od VaclavC »

Tak to snad ne, ale treba dneska to po praci spis vidim na pivo nekde na zahradce nez na sezeni za kompem ;-).
Killca

#957 Příspěvek od Killca »

kluci prosim, jestli budete neco mit k tematu, muzu odemknout tenhle FAQ, co sem stvoril pred casem a muzete tam nahazet, co poberete za vhodne, ok?

OLEJE, SEZNAM AUT, TYPY
http://www.bmwklub.cz/modules.php?name= ... ic&t=68243
vlevo je matal Obrázek a vpravo Killca Obrázek
Koby
Kontaktovat uživatele:

#958 Příspěvek od Koby »

Klucí...

Jak to je když se u 330ci vykašlat na LL olej v motoru a chci tam nalejt klasiku? Vím, že 5W-40 , ale jakou specifikaci to musí mít??
VaclavC
Kontaktovat uživatele:

#959 Příspěvek od VaclavC »

2 Killca> Ja si to trochu utridim a pak to muzu presypat do toho FAQu, to uz pak nebude problem. Zatim nic neodemykej, ono mi to bude trvat ;-)
jurasis

#960 Příspěvek od jurasis »

Koby píše:Klucí...

Jak to je když se u 330ci vykašlat na LL olej v motoru a chci tam nalejt klasiku? Vím, že 5W-40 , ale jakou specifikaci to musí mít??

BMW... :roll:
LL98,LL02,LL04 podle roku výroby

IMHO cos napsal, je logická kravina...
.
.
Odpovědět