Filozof píše:Mahla a čímpak jsi byl zklamanej v chorvatsku ? ceny jaké tam jsou. ?
Tak předně, když jedu na dovolenou, tak se tam taky chci dobře cítit a přístup Chorvatů a Řeků k turistům je diametrálně odlišný. Kdo byl v Řecku v restauraci, tak to potvrdí. Tam je vidět, že si tě váží a neberou tě tako onuci, což se nám v Chorvatsku stalo už hodněkrát. V Řecku je naprosto běžné, že po jídle dostaneš digestiv, koláč, ovoce nebo nějaký bonus a obsluha s tebou prohodí pár slov. Prostě máš z toho pocit pohody.
V roce 2010 jsem řekl, že do Chorvatska už prostě nikdy nepojedu. Nejdřív jsme zaplatili za apartmán o několik tisíc víc, protože nám majitel účtovaval jinou cenu, než jakou měl v ceníku, který jsem při odjezdu náhodou našel šuplíku. Prostě využil toho, že jsme byli v tísni a potřebovali ubytovat a navýšil si cenu. WFT?
V restauraci nám s manželkou odmítli nalít 2 piva. Místo toho nám přinesli jen 1 dohromady a že máme rychle vypadnout, protože za hodinu začínají lidi chodit na večeři. WTF?? Ostrov Krk a nebyla to hotelová restaurace.
Letos jsme udělali vyjímku. Vyrazili v noci. Dopoledne jsme měli přijet jen na 1 noc do apartmánu na ostov Pag, který jsem objednal přes booking. V jednu hodinu v noci, když jsme už byli na cestě v Rakousku, mi přišla sms od majitele apartmánu, že náš apartmán pronajali někomu, kdo přišel z ulice, ale že mám být v poho, protože určitě seženu něco jiného vzhledem k tomu, že ještě není sezóna. WTF?? Tohle jsem fakt na dálnici s naloženou rodinou v autě řešit nechtěl.
Našim cílem byl poloostrov Pelješac. Je tam docela pěkně, bez turistů, lidi příjemnější než na severu, ale parametrů Lefkady, nebo obecně Řecka to zdaleka nedosahuje. Ceny v obchodech Filozofe budou srovnatelné všude v Chorvatsku i Řecku. Na tom to nestojí. Za to v restauraci už to začíná být znát. Špagety s plody moře za 400 Kč, ryba za 600 Kč, chobotnice 900 Kč, steak z krkovičky 450 Kč, pivo za 90 Kč, 2 dcl vína za 80 Kč. Jídlo v restauraci v Řecku máš za půlku, né-li méně a daleko víc možností co si dát a když to platíš čtyrem lidem, tak peníze docela mizí a Chorvatsko se rázem stává velmi drahou destinací, když chodíš na večeři každý den.
No prostě celkově prostředí, přístup místňáků, jídlo, pití, moře, pláže atd. jednoznačně vede Řecko a Chorvatsko mi prostě ve finále nemá co nabídnout. Tuším, že na Krku stál skútr 70-80 Euro, v Řecku 10 Euro.
Jinak naprostá pecka je půjčení lodi v Nydri na Lefkadě. Cenové rozpětí 60-100 Euro pro 6-10 lidí. Dají ti mapu a pustí tě s tím na moře bez dokladů a jakéhokoliv osvědčení. Musíš jim jen říct, v jakém apartmánu bydlíš. Po návratu nám vždycky dávali domácí olivový olej.... Vůbec si nedovedu představit, kolik by tohle stálo v Chorvatsku a ještě bys musel mít chorvatský lodní průkaz.
A cesta na Lefkadu autem? To je kapitola sama o sobě.