Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.
Jízda s automatem na sněhu
-
Otázkou je zda ten neutrál vůbec zařadit jde ( třeba u novějších aut) ještě jsem to třeba u E65 nezkoušel a ani si to nedokážu představit, že v nějaký krizový situaci bych tam hledal tou páčkou N ( neutral) Nebo třeba u nový X5 X6 nebo F01 to bych řekl, že je i blbost vyřazovat má to DSC 3 a to reaguje určitě dřív než vůbec někdo dokáže pohnout rukou směrem k řadičce. 

-
- Kontaktovat uživatele:
E65DRIVER píše:Otázkou je zda ten neutrál vůbec zařadit jde ( třeba u novějších aut) ještě jsem to třeba u E65 nezkoušel a ani si to nedokážu představit, že v nějaký krizový situaci bych tam hledal tou páčkou N ( neutral) Nebo třeba u nový X5 X6 nebo F01 to bych řekl, že je i blbost vyřazovat má to DSC 3 a to reaguje určitě dřív než vůbec někdo dokáže pohnout rukou směrem k řadičce.
no jasne, tam je to pase, ta elektronika je mocna

Maca píše:E65DRIVER píše:Měl jsem automat snad ve všech autech a nikdy nebyl problém. Automat má i svůj zimní režim, takže moc dobře ví kdy nepodřadit. atd. Akorát SMG je docela zrádná, ale to neni automat..
Steptronic žádnej zimní režim nemá.
má, jen je uplně automatickej, automat se podle teploty a hodnot z DSC (ASC) sam přepne do režímu zimy, ale manualně se volí jen u starých aut
O víkendu se mi asi poprvé stalo to, co tady popisuje Francis a Atimen - jel jsem na letních gumách po sněhu velmi pomalu do zatáčky, záměrně jsem přidal plyn aby se utrhla zadní kola a když jsem pak dupnul na brzdu a snažil se zastavit, auto jelo normálně dál, jako kdyby mě něco tlačilo dopředu, a trvalo veeelmi dlouho, než zastavilo.
Tak si říkám, jestli mě netlačil dopředu ten automat na D. Na zimákách se mi to zatím nikdy nestalo.
Nemáte někdo na téma tlačení automatu na sněhu nějaké aktuálnější poznatky? Jo a jel jsem v e38 steptronic.
Tak si říkám, jestli mě netlačil dopředu ten automat na D. Na zimákách se mi to zatím nikdy nestalo.
Nemáte někdo na téma tlačení automatu na sněhu nějaké aktuálnější poznatky? Jo a jel jsem v e38 steptronic.
ex Mercedes-Benz R170 SLK 200 Kompressor "silver arrow" brilliantsilber on magmarot
ex BMW E38 730d "položiť dozadu súdruha" orientblau on pearl beige
ex BMW E36 318is tmavě modré kupé
Technická: na letních by to mělo hodně klouzat, jaký pocit "tlačení", když je skoro nulová adheze? Mám pocit, že by to právě mělo být znát spíše na zimákách, které mají adhezi lepší...
Druhak, pokud zašlápneš brzdu natvrdo, volnoběh nemá určitě sílu přes automat přemoci brzdy... Napadá mě, nemá v tom prsty DSC?
DSC nemám a musím tady napsat, že v krizovce zašlápnu brzdu dle potřeby na max. a jsem překvapen, jak brzy v extrémních podmínkách dokáže auto zastavit... Několik let jsem vyjížděl na hlavní silnici z kopce po kostkách, takže celoročně ideální studijní místo...
Druhak, pokud zašlápneš brzdu natvrdo, volnoběh nemá určitě sílu přes automat přemoci brzdy... Napadá mě, nemá v tom prsty DSC?
DSC nemám a musím tady napsat, že v krizovce zašlápnu brzdu dle potřeby na max. a jsem překvapen, jak brzy v extrémních podmínkách dokáže auto zastavit... Několik let jsem vyjížděl na hlavní silnici z kopce po kostkách, takže celoročně ideální studijní místo...
.
Proč většinou zvítězí hloupá myšlenka? Protože moudřejší přece vždycky ustoupí...
.
Proč většinou zvítězí hloupá myšlenka? Protože moudřejší přece vždycky ustoupí...
.
Prostě stojím na brzdě, ale ta mi klade nepřekonatelný odpor (asi tim, že furt kope ABS) a auto se furt sune pomalinku dopředu a skoro vůbec nespomaluje, jako kdyby ho fakt něco tlačilo. Ale jak říkáš, může to být jen tou skoro nulovou adhezí, fakt to tam klouzalo jak blbec a nikdy předtím se mi to nestalo. DSC já nemám, jen ASC.
ex Mercedes-Benz R170 SLK 200 Kompressor "silver arrow" brilliantsilber on magmarot
Mno nevím, mám pocit, že málo tlačíš na brzdu. Mám opačnou zkušenost, dle kritičnosti přidávám tlak na brzdu a i při citelné funkci ABS auto zpomaluje dle síly tlaku na pedál excelentně... Občas (třeba když jsem na výše uvedeném místě dobržďoval za policejním autem) jsem měl pocit, že ohnu držák pedálu, jak jsem tlačil...
To DSC byl jen nápad, taky ho nemám...
Ještě takový postřech: nikdy jsem nepozoroval, že by auto na opravdu kluzkém povrchu prohráblo na volnoběh ( a to mám za sebou opravdu pernou zkušenost, úplnou ledovku a poprašek sněhu, couval jsem 5 metrů z parkoviště 20 minut). Na D auto nic...
Prostě mi nejde do hlavy, že by to mělo souvislost s převodovkou...
To DSC byl jen nápad, taky ho nemám...
Ještě takový postřech: nikdy jsem nepozoroval, že by auto na opravdu kluzkém povrchu prohráblo na volnoběh ( a to mám za sebou opravdu pernou zkušenost, úplnou ledovku a poprašek sněhu, couval jsem 5 metrů z parkoviště 20 minut). Na D auto nic...
Prostě mi nejde do hlavy, že by to mělo souvislost s převodovkou...
.
.
.
Já se taky přikláním k názoru, že to s převodovkou souviset nemůže, ale vzpomněl jsem si na tenhle topic, tak jsem ho vyhrabal.
Moje první reakce taky samozřejmě byla, že jsem asi málo šlapal na brzdu (i když si myslím, že tohle mám naučené a v kritické situaci opravdu šlapu nadoraz), proto jsem si to ještě jednou zopakoval a výsledek byl znova stejný.
Moje první reakce taky samozřejmě byla, že jsem asi málo šlapal na brzdu (i když si myslím, že tohle mám naučené a v kritické situaci opravdu šlapu nadoraz), proto jsem si to ještě jednou zopakoval a výsledek byl znova stejný.
Tak mě napadá jen to, že ty letňáky mají opravdu tak minimální adhezi, že to po prvním bloknutí kol chytne (jak mi z hor říkáme) regulérní saně, což je absolutní utržení všech kol a subjektivně se pak zdá, že auto spíš zrychluje... Jak se přesně v tuto chvíli chová ABS netuším (napadá mě, že pumpa se "snaží", ale pokles tlaku nedocílí uvolnění kola (= další impuls z kola) a tak se subjektivně může zdát, že ABS pracuje ale výsledek je nula...).
Přidám ještě jeden postřeh: kdysi otec koupil felicii a já byl vyloženě zděšen, když jsme v zimě testovali ABS a jednotka NEDOVOLILA zablokování kola za žádných okolností... Jednak auto přichází o maximální brzdný efekt (bloknuté kolo má nejlepší brzdný účinek) a co víc, na opravdu kritickém povrchu ABS de facto vypnulo brzdy...
Přidám ještě jeden postřeh: kdysi otec koupil felicii a já byl vyloženě zděšen, když jsme v zimě testovali ABS a jednotka NEDOVOLILA zablokování kola za žádných okolností... Jednak auto přichází o maximální brzdný efekt (bloknuté kolo má nejlepší brzdný účinek) a co víc, na opravdu kritickém povrchu ABS de facto vypnulo brzdy...
.
.
.
jo, přesně tenhle pocit jsem z toho měl, až na to, že u e38 už by to abs snad mělo fungovat až od určité rychlosti.
Zapomněl jsem říct, je jsem měl schválně vypnuté ASC.
Zapomněl jsem říct, je jsem měl schválně vypnuté ASC.
Aha, vidíš, to jsem opomněl, většinou si hodně všímáme při řízeném blbnutí a většinou je to při malé rychlosti, kdy ABS nefunguje... Takže nastaly saně...
ASC nemá při brždění (resp. nešlapání na plyn) žádný vliv...

ASC nemá při brždění (resp. nešlapání na plyn) žádný vliv...
.
.
.
Třeba proto, že nejdou žádné signály z kol? (=všechna kola v bloku)
PS: fakt netuším, jak se ta ABS jednotka chová v takovou chvíli... Snad se tady někdo najde, kdo by byl schopný to objasnit...
Edit: ještě mě napadá, co je klade odpor? Při funkci ABS pedál neklade odpor, jen vibruje, protože jednotka "vypíná" tlak do kol dle signálů z čidel, což znamená, že pedál vibruje změnami tlaku v systému...
PS: fakt netuším, jak se ta ABS jednotka chová v takovou chvíli... Snad se tady někdo najde, kdo by byl schopný to objasnit...
Edit: ještě mě napadá, co je klade odpor? Při funkci ABS pedál neklade odpor, jen vibruje, protože jednotka "vypíná" tlak do kol dle signálů z čidel, což znamená, že pedál vibruje změnami tlaku v systému...
.
.
.
Jo, podle toho co čtu na anglických fórech, tak tohle přesně dělá ABS na ledu, kdy je absolutně bez trakce... a mohlo být zapnuté, protože si myslelo, že jedu rychleji, když jsem předtím protočil zadní kola do zatáčky.
Nehádejte se. Loni sem už možná do tohohle tématu psal,ale pokud máte automat,tak např při parkování na sněhu,ledu je lepší na to být připraven a dát tam N,tak jak psal i Pepino... Ten automat to auto tlačí prostě pořád dopředu a pokud i zadní kola mají tu výhodu,že jim to neklouže tolik jako předek,tak můžete brzdit a nezatočíte... Pořád to má snahu jet a není to jen tim,že si měl letní pneu...

BMW E34 540iA

- scooter_x
Já si nemůžu pomoct, ale přece když nemám nohu na plynu (=volnoběh) a dupnu na brzdu, tak část brzdného účinku jde i na zadní kola a ty brzdy přece musí "přetlačit" sílu, kterou posílá převodovka na volnoběh...Takže jak by mě asi pak mohla převodovka tlačit, když jí držim přes brzdy?
Pochopim to, pokud bych šlapal na brzdu jen trochu a tím pádem by to nestačilo na přetlačení té převodovky...ale jinak?
Pochopim to, pokud bych šlapal na brzdu jen trochu a tím pádem by to nestačilo na přetlačení té převodovky...ale jinak?
BMW e65 750i 270kW Sterlinggrau
BMW e91 330xi 190kW Le Mans Blau M-Paket
BMW e83 X3 3.0sd 210kW Platinbronze
BMW e91 330xi 190kW Le Mans Blau M-Paket
BMW e83 X3 3.0sd 210kW Platinbronze