tak jo...

popíšu... neudělal bych to, ale když si pochválil snejka že je skoro stejně dobrej jako TY! ... tak jen srab by to nezkusil
takže... muj naftový motor funguje takhle...
1) naleju naftu tou dírou vzadu (teče to někam do auta, asi pod zadní sedačky )
2) zaplatím na benzině a sednu si do auta.
3) strčím klíček do zapalování a otáčím doprava. (cítím nějaký polohy, takže bud je to zrezlý a nebo ty polohy mají nějaký význam. Pravidelně se mi přitom otáčení postupně zapínají kontrolky a foukaj větráky.
4) auto se zatřese a motor pokud je vše v pořádku, tak třese autem dlouhodobě stejnými vibracemi pokud nevydám plynem jiný povel.
5) pokud motor nezatřese s motorem, tak je něco špatně a okamžitě píšu na bmwklub.cz, pokud zatřese pokračuji na bod č.6
6) pozastavím se nad tím co ten zvuk v tom motoru asi tak může vydávat. Podle své debility tuším že se nafta, musí nějak dostat do válců, kde se tlakem asi samovznítí (kouzlo) a zniklým rozpínáním vypudí píst kam jen to pujde.
7) sakra... je tam vstřikovač... jak to asi může fungovat, znám cenu a člověka co mi ho vymění, ale asi tam nějak chytře dávkuje společně s vykotlakým čerpadlem, právě to palivo do válců (kouzlo)

no a co dál... ten píst je asi nějakou tyčkou s něčím spojenej, asi s nějakou hřídelí (pamatuju otec jak říkal klikovka) a s tou pak společnýma silama otáčí všechny písty.
9) ted jsem si vzpoměl že jsou tam nějaký ventily a nějaká vačka... vačka se otáčí a snímá ji asi mechanicky jiná tyčka (vačka má na sobě profily jakoby vajíček, někdo mi možná vyprávěl o hondě CRX, tak prý měla dvě vačky, jednu ostrou a ta neměla vajíčka, ale trojúhelníky

), která otevírá ventil. Ten ventil předpokládám že pouští do válců vzduch a jinej ventil ho pouští ven... někde mezi tím asi hraje nějakou roli škrtící klapka
10) no a spálená nafta asi v podobě kouře (z chemie si pamatuju, že kouř vzniká jen u nedokonalého hoření), tak je někam odváděn a asi to bude přes turbo. Roztočené turbo může vytvořit tlak vzduchu, který se dá třeba vést zpátky do motoru, asi do válců tipuju. Což mi poprvé v životě vysvětluje proč turbo netáhne od začátku... protože ho tim začátkem musím nejdřív roztočit
tak, a ted subjektivní dojmy z mládí...(některá fakta už nejsou pravda a zbytek očekávám že mi taky vymluvíš (to že mi začínáš připadat jako hyper racionální je jiná věc. [hyper racionální = podle potřeby najít alibisticky logické věci na nepravdě, samozřejmě je to ideální v kombinaci s demagogií]
1) Nafťák na dálku žere míň

2) Nafťák je konstruovaný na vyšší tlak = víc vydrží celkově
3) Benzín je dražší než nafta
4) Nafťák ke své smůle má turbo a vstřiky
5) Nafták dobře táhne v nízkých otáčkách a v kopcích.
No a to je tak všechno proč mi nafťák nevadil... stejný výkon, méně spotřebovaného paliva, vyšší životnost. -jakému amaterovi to nezní logicky...?
(kdyby mi chtěl někdo vysvětlovat něco o opicích a banánech, tak doufám že to nebude jarax, kterej by měl asi hlad, kdyby nikdo už neřešil banán a tím pádem už nikdo nechtěl LPG)