Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.

Jaký olej?

Vše o E21, E30, E36, E46, E90/E91/E92/E93, F30/F31/F32/F33/F34/F36
Odpovědět
Zpráva
Autor
major

#381 Příspěvek od major »

bmwfil píše:Zdravím, chtěl bych se zeptat na tento olej a jeho vhodnost pro moje auto (325tds). Díky.
OMV Syn Com Diesel 5W40
Plně vyhovující :wink: .
Amos

#382 Příspěvek od Amos »

Zdravím všechny. Děkovat majorovi je asi nošením dříví do lesa, ale stejně: jako učitel vždy smekám před kýmkoli, kdo je schopen předat potřebné a praktické informace.

Taky bych měl dotaz: Koupil jsem E36 316i E43 a bývalý majitel věděl jen, že je tam syntetika od firmy TExaco. Olej je měněný 2000 KM zpátky, takže bych ho nerad měni znovu, ale potřebuji dolít. Co mám koupit, abych neublížil?

Dost se mně týkají ty studené starty, takže asi něco 5W-40, ale co když je tam 10W-40 nebo něco jiného?

Díky moc
Lukas H. Čestný člen
Čestný člen

#383 Příspěvek od Lukas H. Čestný člen »

Amos píše:Taky bych měl dotaz: Koupil jsem E36 316i E43 a bývalý majitel věděl jen, že je tam syntetika od firmy TExaco. Olej je měněný 2000 KM zpátky, takže bych ho nerad měni znovu, ale potřebuji dolít. Co mám koupit, abych neublížil?

Dost se mně týkají ty studené starty, takže asi něco 5W-40, ale co když je tam 10W-40 nebo něco jiného?

Díky moc

Pokud tam ma byt syntetika od Texaca, tak tam bude pravdepodobne tohle...
http://www.oleje.cz/eshop/show_prod.php?id=102
N54 PWR
major

#384 Příspěvek od major »

Amos píše:Zdravím všechny. Děkovat majorovi je asi nošením dříví do lesa, ale stejně: jako učitel vždy smekám před kýmkoli, kdo je schopen předat potřebné a praktické informace.

Taky bych měl dotaz: Koupil jsem E36 316i E43 a bývalý majitel věděl jen, že je tam syntetika od firmy TExaco. Olej je měněný 2000 KM zpátky, takže bych ho nerad měni znovu, ale potřebuji dolít. Co mám koupit, abych neublížil?

Díky moc
Použij to co dal do odkazu Lukáš, tím nic nepokazíš. A při příští výměně si vyber značku dle libosti a s SAE zůstaň u 5W-40. Doporučuji nějaké známější a léty prověřené výrobce, klidně to Texaco.
Petris

#385 Příspěvek od Petris »

Moc prosím o radu přečetl jsem to celé,ale co jsem hledal to jsem nenašel,proto se vás chci zeptat.Mám 330d rv.11\2000 manual a chci vyměnit pro jistotu všechny náplně,ale nevím kolik a jakou specifikaci olejů tam dávat.
Dave
Kontaktovat uživatele:

#386 Příspěvek od Dave »

Petris píše:Moc prosím o radu přečetl jsem to celé,ale co jsem hledal to jsem nenašel,proto se vás chci zeptat.Mám 330d rv.11\2000 manual a chci vyměnit pro jistotu všechny náplně,ale nevím kolik a jakou specifikaci olejů tam dávat.

Pořád dokola. Funkce hledat!

Buď v tématu Jaký olej:
http://www.bmwklub.cz/modules.php?name= ... highlight=

a nebo třeba tady:
http://www.bmwklub.cz/modules.php?name= ... ln%EC+olej

a tady:
http://www.bmwklub.cz/modules.php?name= ... ln%EC+olej
Dave
Kontaktovat uživatele:

#387 Příspěvek od Dave »

major píše:Olej Fuchs Titan CFE 10W-40 s obsahem MOS2

Pánové,jeden kolega se mě přes SZ optal na olej Fuchs Titan CFE 10W-40 s obsahem MOS2.Jelikož je možné,žese na něj zeptá ještě někdo další a nechci to psát dvakrát,dávám info i sem:
S tímto olejem jsem se bohužel nesetkal. Jelikož jej firma Fuchs nikde neuvádí ve své výrobkové řadě, usuzuji že s ním neměli výraznější úspěch. Používal se prý před nějakým časem v ČSAD Ostrava a DP Ostrava. Z toho je zřejmé, že se jednalo o olej určený hlavně pro velkoobjemové motory nákladních vozidel. Svědčilo by o tom i použití Molybdensulfidu (MOS2). Toto aditivum se totiž hlavně používá do mazacích ložiskových tuků, kde zajiš?uje tzv.nouzové mazací vlastnosti např při vyčerpání maziva v ložisku. MOS2 se totiž dobře váže ke kovovým povrchům a má výborné mazací a vysokotlaké vlastnosti. Ovšem nutno říci, že nikdo z velkých výrobců použití MOS2 v motorových olejích neuvádí. Bude asi problém toto aditivum v oleji dostat do tzv.vznosu neboli aby se neusazovalo na dně nádoby ve které se olej nachází a bylo v oleji rovnoměrně rozloženo, což je u aditiv důležitá vlastnost. Jinak aditivum MOS2 vyrábí např. firma LiquidMoly. V období okolo roku 1940 mělo v motorových olejích podstatně častější zastoupení, bylo to dáno ještě ne právě preciznímy motory té doby. Technický list tohoto oleje jsem neviděl, tak nemohu sloužit, ale vzhledem k tomu,že se s ním Fuchs nikde nechlubí, tak bych se tomuto oleji raději vyhnul.

Právě asi tento olej Fuchs Titan MC nebo LiquiMoly 10W-40 s obsahem MOS2 mi nedávno radil pan Savka z Klecánek (známý to odborník na motory BMW). Prý by mi měl pomoci ztišit motor. Jdou už slyšel mechanické vůle (najeto cca 220 tis). Výměna oleje se blíží tak teď nevím jestli dát na jeho radu nebo na Majora. :?:
major

#388 Příspěvek od major »

Petris píše:Moc prosím o radu přečetl jsem to celé,ale co jsem hledal to jsem nenašel,proto se vás chci zeptat.Mám 330d rv.11\2000 manual a chci vyměnit pro jistotu všechny náplně,ale nevím kolik a jakou specifikaci olejů tam dávat.

Náplně do 330d r.v. 99-2003, M57

Motor:doporučuji oleje SAE 5W-40 či 0W-40 se specifikací BMW long-98, long-01 či alespoň ACEA A3/B3/B4, náplň je 6,75 litru
Manuál. převodovka(ZF): ARAL SNS 75W-80 či od jiného výrobce se stejnou SAE a se schválením BMW! a se specifikací ZF TE-ML 02B a 02D.Velikost náplně nevím, ale tyto ZF převodovky mívají okolo 1,2 litru.
Automat. přev.(GM): ARAL ATF E-S(plná synth.), ATF 55(Dexron IIIF).Velikost náplně nevím.
Rozvodovka(dif.):ARAL BS-LSX 75W-140 či od jiného výrobce se stejnou SAE a schválením BMW. Náplň je 1,2 litru.
Brzdová kapalina: HS DOT4 či DOT5.1
Servo:ATF E-S, ATF 22 (Dexron IID),ATF 55 (Dexron IIIF). Náplň je jeden litr.
Chladič: ARAL Antifreeze Extra či od jiného výrobce se schválením pro motory s podílem hliníku. Náplň je 10,2 litru.
Petris

#389 Příspěvek od Petris »

Moc ti děkuji za všechny co mají 330d
Skopek

#390 Příspěvek od Skopek »

Majore, co si myslíš o oleji Valvoline VR1 Racing :http://www.valvoline.cz/shop.asp?run=1&item=719&ktg=502
Do M3 davam 10W-60.
Tady je specifikace: http://www.olejspol.cz/attachement/3548 ... w60_51.pdf
Mam ho dobre penize a chci jim nahradit Castrol RS 10W-60.
Petris

#391 Příspěvek od Petris »

Tak jsem hledal převodové oleje podle tvého doporučení.
převodovka(ZF): ARAL SNS 75W-80 či od jiného výrobce se stejnou SAE a se schválením BMW! a se specifikací ZF TE-ML 02B a 02D.
a
Rozvodovka(dif.):ARAL BS-LSX 75W-140 či od jiného výrobce se stejnou SAE a schválením BMW
Jenže kromě 50l sudu jsem nic nenašel.Asi mi nezbude nic jiného než jít do originálu BMW.
Chlapy jestli máte nějaký odkazy dejte je sem.
PROSÍM
Pavel H

#392 Příspěvek od Pavel H »

Petris píše:Tak jsem hledal převodové oleje podle tvého doporučení.
převodovka(ZF): ARAL SNS 75W-80 či od jiného výrobce se stejnou SAE a se schválením BMW! a se specifikací ZF TE-ML 02B a 02D.
a
Rozvodovka(dif.):ARAL BS-LSX 75W-140 či od jiného výrobce se stejnou SAE a schválením BMW
Jenže kromě 50l sudu jsem nic nenašel.Asi mi nezbude nic jiného než jít do originálu BMW.
Chlapy jestli máte nějaký odkazy dejte je sem.
PROSÍM

Ten rozvodak by mel byt. Vydrz.
Petris

#393 Příspěvek od Petris »

OK Držím :lol:
Skopek

#394 Příspěvek od Skopek »

Skopek píše:Majore, co si myslíš o oleji Valvoline VR1 Racing :http://www.valvoline.cz/shop.asp?run=1&item=719&ktg=502
Do M3 davam 10W-60.
Tady je specifikace: http://www.olejspol.cz/attachement/3548 ... w60_51.pdf
Mam ho dobre penize a chci jim nahradit Castrol RS 10W-60.

Tak prej je gut! :)
Petris

#395 Příspěvek od Petris »

Majore prosím tě nemůžeš nám nějaký ten převodový olej doporučit.Ten Aral je pouze ve velkém balení .Jelikož celkem znám jak to v servisech chodí tak se mi moc nechce jet do BMW ,aby mi tam stočili nějaký šmejt co lacino nakoupily.Už jsem opravdu proběhl spoustu krámu ,ale podle té specifikace nikdo takový olej neprodává v malém balení.
Anton
Kontaktovat uživatele:

#396 Příspěvek od Anton »

Je správný když do m20 2,5 leju 15W 40 mineral Hellix?
Petris

#397 Příspěvek od Petris »

Majore dostal jsem tu typ na tento olej.Co ty na to?
http://www.aral.cz/automobilove-oleje/P ... TF-22.html
Koby
Kontaktovat uživatele:

#398 Příspěvek od Koby »

Lidi, potřebuju akutně pomoc.

Mám v autě lej 10W40 Supreme a zítra jedu pryč a olej je skoro na min...:(

tenhle olej neseženu, s tim už jsem se rozloučil, ale potřebuju ho něčím dolít.

Nevíte někdo, jestli je ten 10W40 supreme částečná syntentika nebo plná? Nebo uplně něco jinýho?

Musim zítra koupit litr podobnýho oleje a dolít.

Díky
Lukas H. Čestný člen
Čestný člen

#399 Příspěvek od Lukas H. Čestný člen »

Koby píše:Lidi, potřebuju akutně pomoc.

Nevíte někdo, jestli je ten 10W40 supreme částečná syntentika nebo plná? Nebo uplně něco jinýho?

Díky

Muzes ho dolit jakoukoliv jinou 10w-40 nejlepe stejnych parametru...
N54 PWR
Koby
Kontaktovat uživatele:

#400 Příspěvek od Koby »

Lukas H. píše:
Koby píše:Lidi, potřebuju akutně pomoc.

Díky

Muzes ho dolit jakoukoliv jinou 10w-40 nejlepe stejnych parametru...

Super, díky moc!! :) Ted jsem někde i našel že platí takový pravidlo 5W-XY plná syntetika,10W-XY částečná,15W-XY takže o to mi šlo. myslel jsem že to takhle neni. Dobrý, takže zítra koupim nákou částečnou synt. 10W40.
Odpovědět