Vítejte na novém fóru BMW Auto klubu České Republiky! Aktualizovali jsme a nyní jsme dostupní i z mobilu.
Reproduktory - E36 - cabrio (coupe)
Ok, takže origo systém hraje
- basy vůbec, protože všechny speakery jsou malé
- středy řekněme ok, pokud je středový speaker ve dveřích (což třeba u mě nebyl)
- výšky blbě, protože je nekvalitní tweeter na špatném místě
Takže basy/středy/výšky: 0/0.5/0
Podle Tebe má smysl
- dodělat sub aby to basovalo
- vyměnit tweetery za kvalitnější ale nechat jetam kde jsou
Takže basy/středy/výšky: 1/0.5/0.5
Ale
- vyměnit i ostatní speakery a zesilovač aby to hrálo v celém spektru kvalitněji
- přesunout výšky na správné místo
aby to bylo 1/1/1
podle Tebe už smysl nemá... proč? Nikdo neříká že dopředu musíš dávat dvoupásma a zahodit středový speaker ve dveřích, klidně tam můžeš dát třípásma..
Jo a 6x9 dozadu ti podle mě udělají lepší službu než subwoofer (ideální je samozřejmě oboje), protože subwoofer akorát kope, ale 6x9 hrají. V jednom autě mám 6x9 bez subu a ve druhém Nokie a sub, takže můžu srovnávat.
Dodělaný subwoofer hraje nejspodnější basy, ok.
Středobas u nohou hraje hovno protože je u nohou.
Středový speaker ve dveřích hraje středy, ok.
Výšky ve dveřích hrajou výšky, ale jsou na špatném místě a vyměnil jsi je za kvalitnější.
Z toho mi vychází že origo systém hraje pořádně akorát středy, což víme a že zbytek musíš stejně předělat. Takže pointa? Že to má cenu předělat ale nelíbí se Ti přemíšťovat reproduktory?
- basy vůbec, protože všechny speakery jsou malé
- středy řekněme ok, pokud je středový speaker ve dveřích (což třeba u mě nebyl)
- výšky blbě, protože je nekvalitní tweeter na špatném místě
Takže basy/středy/výšky: 0/0.5/0
Podle Tebe má smysl
- dodělat sub aby to basovalo
- vyměnit tweetery za kvalitnější ale nechat jetam kde jsou
Takže basy/středy/výšky: 1/0.5/0.5
Ale
- vyměnit i ostatní speakery a zesilovač aby to hrálo v celém spektru kvalitněji
- přesunout výšky na správné místo
aby to bylo 1/1/1
podle Tebe už smysl nemá... proč? Nikdo neříká že dopředu musíš dávat dvoupásma a zahodit středový speaker ve dveřích, klidně tam můžeš dát třípásma..
Jo a 6x9 dozadu ti podle mě udělají lepší službu než subwoofer (ideální je samozřejmě oboje), protože subwoofer akorát kope, ale 6x9 hrají. V jednom autě mám 6x9 bez subu a ve druhém Nokie a sub, takže můžu srovnávat.
Dodělaný subwoofer hraje nejspodnější basy, ok.
Středobas u nohou hraje hovno protože je u nohou.
Středový speaker ve dveřích hraje středy, ok.
Výšky ve dveřích hrajou výšky, ale jsou na špatném místě a vyměnil jsi je za kvalitnější.
Z toho mi vychází že origo systém hraje pořádně akorát středy, což víme a že zbytek musíš stejně předělat. Takže pointa? Že to má cenu předělat ale nelíbí se Ti přemíšťovat reproduktory?
ex Mercedes-Benz R170 SLK 200 Kompressor "silver arrow" brilliantsilber on magmarot
ex BMW E38 730d "položiť dozadu súdruha" orientblau on pearl beige
ex BMW E36 318is tmavě modré kupé
Hm teď vidim že třípásmové komponentní 13ky se nějak neprodávají
... v tom případě když člověk vymění přední repro tak opravdu přijde o středové speakery ve dveřích. Stejně to podle mě stojí za to, nový speaker u nohou hraje středy pořád líp než starý ve dveřích. Ale uznávam že to neni 1/1/1 ale 1/0,5/1 

ex Mercedes-Benz R170 SLK 200 Kompressor "silver arrow" brilliantsilber on magmarot
-
- Kontaktovat uživatele:
nevím nemá to tu asi moc význam řešit já zastavam originál... to je fakt takže nula bastlení... origo výšky jsou na docela dobrém místě viděl jsem i horší nevím proč bychj je musel mermomocí srát jinam když by tam nebyly hezke pořid si kvalitni citlive a vyzkoušej to nech je rozehrát cca 10 hodin a poznáš ten obrovský rozdili v tom puvodním místě... jinak basy v autě mám na origo repro stahnute na nulu nebo spíš ještě mín no prostě co to jde dle typu radia takže reproduktory krmi převážně středy a ty zatím hrají dobře a na dobrem mistě no a basy jsou taky dobré díky citlivemu subwoferu nic vic nic min jedine co ted budu dělat ve voze je tlumení a mimochodem slyšel jsi už nějaký original v e36?.. myslim ten kvalitnější stereo nebo sound system nebo jak tomu kdo říká?... co má vlastni zesik plus vyhybku atd?...
mmaty píše:já zastavam originál... to je fakt takže nula bastlení...
Já si taky hodně nechávam záležet na origo vzhledu a doufal jsem že půjde udělat dobrý zvuk i v origo pozicích....
mmaty píše:origo výšky jsou na docela dobrém místě viděl jsem i horší nevím proč bychj je musel mermomocí srát jinam když by tam nebyly hezke pořid si kvalitni citlive a vyzkoušej to nech je rozehrát cca 10 hodin a poznáš ten obrovský rozdili v tom puvodním místě...
... a proto jsem ty kvalitní výšky nejdřív nabastlil do původních míst (ale já měl předtím ten nejhorší systém který je má ve dveřích tam kde ty máš středy). S tím jsem jezdil asi půl roku. Pak jsem je přendal k zrcátkům a poznal jsem jaký je to obrovský rozdíl

mmaty píše:a mimochodem slyšel jsi už nějaký original v e36?.. myslim ten kvalitnější stereo nebo sound system nebo jak tomu kdo říká?... co má vlastni zesik plus vyhybku atd?...
Jo, slyšel jsem v E36 Harman Kardon. Uznávám že zvuk je vyvážený a hezky umístěný v prostoru (což mě překvapilo vzhledem k výškám ve dveřích), ale kvalita reprodukce jednotlivých speakerů už je dneska hodně špatná a basy nikde.
- George_D
- Kontaktovat uživatele:
Když to vezmu tak jak píše jarda, tak mi vlastně vyjde, že celá E36 je v ozvučení nahovno, takže lepší bude prostě pořídit kvalitní sluchátka a píchnout je rovnou do rádia
Pár let jsem se stavbou hifi do auta zabýval jako koníček. Spoustu aut má tedy špatně repráky, bo některé (mnohé) auta nemají vubec vejšky, maj jen středobas u nohou, tyhle auta jsou teda uplně k hovnu a lepší radio asi nepouštět.
Je jasny, když si koupim komponentní repro a rozmístim po autě jak na vánočnim stromečku, najdu si svoje, co mi bude vyhovovat, ale takhle by se to muselo dělat snad ve všech autech, do roku 2000.
Souhlasim s mmatym, taky jsem pro origo vzhled a jsem vcelku náročný posluchač, ale auto nikdy nebude kvalitní hifi doma a tak i když si člověk vyhraje a zvolí správně komponenty, jde za origo repra vyměnit něco lepšího a člověku to předčí očekávání, tedy myslím že většině lidí, co normálně poslouchaj v autě hifi. Nebavim se o Emě, kde už lidi řeší opravdové kraviny.
Nicméně znam člověka, který se umístil dost vysoko v česky Hifi sceně s E36 a žadny vejšky nikam nesázel, jediné, co opravdu řešil, byl středobas do dveří, kde vytvořil boxy a naklopil je nahoru a vyřešilo to spousru věcí
Spíš jde asi o to, co tu řešíte, jestli špičkový hifi, tak žadny auto neni dobry, jestli něco lepšího za papíráky, stačí poměnit za něco slušnějšího a hrát to bude dost slušně, za tim si stojim a doufam že stihnu vše smontovat do svy E36, která odehrála první BIG celou noc a u auta pařilo tak 30 lidí a myslím, že všichni byli spokojení i s tim nekvalitnim zvukem 

Pár let jsem se stavbou hifi do auta zabýval jako koníček. Spoustu aut má tedy špatně repráky, bo některé (mnohé) auta nemají vubec vejšky, maj jen středobas u nohou, tyhle auta jsou teda uplně k hovnu a lepší radio asi nepouštět.
Je jasny, když si koupim komponentní repro a rozmístim po autě jak na vánočnim stromečku, najdu si svoje, co mi bude vyhovovat, ale takhle by se to muselo dělat snad ve všech autech, do roku 2000.
Souhlasim s mmatym, taky jsem pro origo vzhled a jsem vcelku náročný posluchač, ale auto nikdy nebude kvalitní hifi doma a tak i když si člověk vyhraje a zvolí správně komponenty, jde za origo repra vyměnit něco lepšího a člověku to předčí očekávání, tedy myslím že většině lidí, co normálně poslouchaj v autě hifi. Nebavim se o Emě, kde už lidi řeší opravdové kraviny.
Nicméně znam člověka, který se umístil dost vysoko v česky Hifi sceně s E36 a žadny vejšky nikam nesázel, jediné, co opravdu řešil, byl středobas do dveří, kde vytvořil boxy a naklopil je nahoru a vyřešilo to spousru věcí

E36 328 Coupe+E30 318iA LPG Coupe - Jezdim se srdcem, ktere mi tluče pod kapotou BMW
ŽEBŘÍČEK ŠKODLIVOSTI DROG !!!!
-
- Kontaktovat uživatele:
Mám v E36 originál rádio + Harman Kardon (už z výroby) a nemůžu si stěžovat. Viděl jsem jich už pár na prodej (komplet 10 repro (vypadá to jako 8, ale zadní jsou složené 2v1) s kabely a zesíkem) kolem 10.000,-Kč ... Jediné co se dá vytknout je, že v zadních tapecích nic není, takže pokud sedíš vzadu tak ti hučí basy do hlavy a výšek moc není, ale jezdím vepředu a pokud si trochu pohraješ s vyvážením tak si chrochtám blahem. Na dBDrag to není, ale jak jsem psal, spokojenost veliká a to si docela na zvuk potrpím.
-
- Kontaktovat uživatele:
souhlasím s tebou s tím harman kardon že hraje hezky nevím jak je to v kupe ale v normálnim autě spíše teda kombi sedany atd jsem slyšel až v e46 a tam už je to zase někde jinde... já zastávám originál takže chce to si s tím vyhrát a poschánět komponenty od ruznych vyrobcu ruzných parametru aby se vešli do originál prostor... tsčí jen co nejcitlivější komponenty na tom zvuku je to znát moc... stačilo mi když jsem vyměnil výšky ty staré malé za ty carpowery dá se říct že to je špička mezi výškovými repry a ve zvuku je to znát moc slyším ted to co jsem dřív v te pisničce neslyšel... ted ještě zvažuji o nových středech do předních dveří ale asi se na to vykašlu pač hudba v autě je běh na dlouhou trat a neustale ladění nikdy nebudete spokojeni... proto si myslím že bych si opravdu počkal na to až b bazaru bude nějaký ten harman kardon na prodej a určitě budete spokojeni, jen tak pro zajimavost dokážete copak někdo z vás tady sehnat slušné třípasmové komponenty do 8000-1000Kč?... já teda ne a kde máte zadní dvoupásmové komponenty dalších 3-5tis kč k tomu čtyřkanal zesik který to bude krmit dalších 5-10tis kč aby za něco stál a ten harman kardon koupíte za 8-10tis kč celý... a zvuk s těch předních třípásem je něco užasneho oproti dvoupásmu... nebojte vše jsem si ve sve e36 vyzkoušel takže vím o čem mluvím...
-
- Kontaktovat uživatele:
boby06 píše:prosim kluky a mmatyho aby vzali v potaz tema. souhlas,ale nebe a dudy nesrovnavat prosim. Ty resis touring...to bude asi jine vlakno. Jarda,ja a spol jsme se snazili resit coupe a cabrio (ktere se ozvucuji strasne spatne)
my co se snazime dozvedet se neco K TEMATU dekujeme.
Bobane, to máš sice pravdu, ale taky má ta jeho odpověď něco do sebe. HK je dobrý základ udělaný přímo na konkrétní auto velmi kvalitní firmou takže by to možná stálo za úvahu jestli to tam nedat jako slušný základ a od něj se odrazit. To že je HK dělán a počítán na E36 mu dává víc než nějakým dodělávaným nedopočitatelným reprákům a myslím, že 320W RMS (cca. 4300 P.M.P.O. pokud se nemýlím) není tak zlé ....
-
- Kontaktovat uživatele:
xSAFA píše:boby06: Já jen reagoval na tu tvou úsměvnou poznámku o situaci na semaforu...Ale jestli považuješ okamžik kdy tvou hudbu uslyší řidiči v okolí 30m i přes zavřená okna za nějakou výhru v ozvučení auta tak prosím...
Nehledě na to, že taková Felicia má daleko horší odhlučnění takže se to z ní line daleko lépe než z E36. Kdyby sis do ni sednul, tak bys byl možná zklamán. Můj vyhulený HK při zavřeném autě taky není moc slyšet, ale když si sedneš dovnitř tak je to OK. Ve firemním Jaguaru S-Type máme taky nejsilnější audio co se tam dávalo (/////Alpine) a taky to není moc slyšet ven (řekl bych že ještě méně než u E36) a na poslechu to nic neubírá ...
-
- Kontaktovat uživatele:
já jsem pro já to tu už rozebírat nebudu ale stojím si za tím že jde o to jakou hudbu chceš mít v tom autě já jsem vyznavačem kvalitniho poslechu a čistoty... a u e36 toho nedociliš dvoupásmovými komponenty nebo něčím podobným... podle mě je opravdu vyborny zaklad harman kardon čistoutou a rozdělaním zvuku a jelikož už je to starší verze a dnešní třeba basy v pisničkách jsou jinde tak tomu stačí posilit malým subwofrem někde schovaným aby nemlatil do očí... když originalu ubereš na basech mužeš přidat na vyškach a středech to je zase někde jinde...dokazal bych si asi představit ozvučovat kupe... dopředu každopádně třípásmo kvuli rozložení i když se huře ladí ale nejsme na emmě aby jsme byly uchylové... pokud použiješ dvoupásmo budeš slyšet akorát výšky jak ti perou do uší ale středy budou nenávratně straceny a ani zesik jim moc nepomuže... dozadu nevím jelikož jsem si kupe reproduktory na bmw neprohližel... každopádně jako hlavní věč bych nikdy nepoužil jako zdroj radio sony... radio sony nikdy v životě nebude hrát pěkny zvuk maximalně je dobré na příjem fm stanic nic víc... volil bych pioneer nebo alpine..
kluci ja nechtel prudit. spis ro rozseknout. Kardon je seriova spica ktera sama o sobe je dostacujici. kdo si to chce doladit je tu specializovana firma pro ozvuceni bmw. velmi znama BWS viz. stranky s videama apod.
http://www.bavariansoundwerks.com/myCar.php/CA=282
pro ty co maji v aute radove ozvuceni (coupe,sedan) a chteji poslouchat doboru kvalitni HUDBU a ne jen bouchani. s pozdadavky na co nejmenci zasah do interieru bych poradil nasledujici. (sam jsem neco podobneho udelal a dost si na ZVUK potrpim.
zaklad radio...aby padlo a bylo kvalitni. opravdu ne sony. Ja doporucuju Alpine,ale je to vec vkusu. jde spise o parametry
zesilovac je lepsi ,ale neni nutny. pokud ano. staci na zadky . predky v klidu jen z radia.
zadky. 6x9 co nej rozsah. Mam nej zkusenost s panasonicama
dale basy pro narocne (hodne prace) mohu poradit s platem apod do SZ
predky....tady bych se pozastavil. da se tam hodne nahnat i ztratit. vymenil jsem tam par repro a zkousel az jsem zakotvil u komponentnich 13 magnat (leosi rada) stredobasy k noham,vyhybka a vejsky (dulezite) se zastavi primo do puvodnich vejsek do dveri takze jsou na puvodnim vyrobcem urcenem miste a neni nijak poznat neorigo. mohu poslat do sz. vysledek velmi slusny a hlavne je to hudba o ktere se tu snad bavime od zacatku. Kdyby nekoho zaujala ma zastavba rad pomohu pac me to bavi a jsem BMW fanda jako tu vsichni
bmw zdar.....
http://www.bavariansoundwerks.com/myCar.php/CA=282
pro ty co maji v aute radove ozvuceni (coupe,sedan) a chteji poslouchat doboru kvalitni HUDBU a ne jen bouchani. s pozdadavky na co nejmenci zasah do interieru bych poradil nasledujici. (sam jsem neco podobneho udelal a dost si na ZVUK potrpim.
zaklad radio...aby padlo a bylo kvalitni. opravdu ne sony. Ja doporucuju Alpine,ale je to vec vkusu. jde spise o parametry
zesilovac je lepsi ,ale neni nutny. pokud ano. staci na zadky . predky v klidu jen z radia.
zadky. 6x9 co nej rozsah. Mam nej zkusenost s panasonicama
dale basy pro narocne (hodne prace) mohu poradit s platem apod do SZ
predky....tady bych se pozastavil. da se tam hodne nahnat i ztratit. vymenil jsem tam par repro a zkousel az jsem zakotvil u komponentnich 13 magnat (leosi rada) stredobasy k noham,vyhybka a vejsky (dulezite) se zastavi primo do puvodnich vejsek do dveri takze jsou na puvodnim vyrobcem urcenem miste a neni nijak poznat neorigo. mohu poslat do sz. vysledek velmi slusny a hlavne je to hudba o ktere se tu snad bavime od zacatku. Kdyby nekoho zaujala ma zastavba rad pomohu pac me to bavi a jsem BMW fanda jako tu vsichni

Ty výšky do původních pozic, to myslíš v případě že máš ve dveříš dva speakery, nebo i když máš jenom jeden? Protože ten jeden je umítěný a orientovaný opravdu blbě...
je to jedno. u starsi verze repro do dveri je repro uchyceno takovou zeleznou klipsnou a matickou. u novejsich od konce roku 94 je to sroubovaci objimka. u tech novejsich verzi muzes vydloubnout repro a tavnou pistoli do nej nalepit jakejkoliv jinej. ja mam sice ve dverich po dvou repro ,ale horni malinkej je jen na ozdobu . nic do nej nevede. samo ta pozice idealni neni,ale zase to vypada jako z tovarny a jde to . az se nekdy potkame na srazu tak ti to ukazu.
- Přílohy
-
- 1196160221.jpg (41.35 KiB) Zobrazeno 114 x
Nemusíš mi to ukazovat, já vim jak to vypadá, ale myslel jsem že mluvíte právě o tom tweeteru který je v té vyšší pozici. U něj si umím představit že jakž-takž míří do ucha, protože je naklopený trochu směrem nahoru.
Namísto toho spodního (resp. u mě jediného) jsem měl tweeter docela dlouho a pak když jsem ho přesunul tak jsem se nestačil divit. (ano, vypadá to hnusně, něco za něco..)
Namísto toho spodního (resp. u mě jediného) jsem měl tweeter docela dlouho a pak když jsem ho přesunul tak jsem se nestačil divit. (ano, vypadá to hnusně, něco za něco..)
-
- Kontaktovat uživatele:
http://www.bavariansoundwerks.com/produ ... -M3-Coupe/

Na BSW koukam už docela dlouho a pořád váhám jestli do toho jít (do E38).
Nabízejí jenom reproduktory, ne zesilovač (nevím jak pro ostatní modely).
Říkám si, že stejně dobré reproduktory určitě půjdou koupit i za míň peněz, při troše štěstí i se správným rozměrem, ale potřeboval bych znát parametry těch originálních. V lepším případě parametry origo zesilovače, ten by pak šel také nahradit a nové repro už koupit přímo k němu.
Tentokrát bez pointy
Nabízejí jenom reproduktory, ne zesilovač (nevím jak pro ostatní modely).
Říkám si, že stejně dobré reproduktory určitě půjdou koupit i za míň peněz, při troše štěstí i se správným rozměrem, ale potřeboval bych znát parametry těch originálních. V lepším případě parametry origo zesilovače, ten by pak šel také nahradit a nové repro už koupit přímo k němu.
Tentokrát bez pointy