Tashiro píše:Vím, vím řešilo se, hledal jsem. K věci:
5er mi žere asi 1l\2000 km...po delší jízdě je cítit v oleji benol. Dá se s tím jezdit. Mám kluka co mi dělá auto v Klášterci, tak se radši ptám, estli koupit za normální cenu olej (mám 0W-30, plnou syntetiku MOBILE1), nebo to vydrží. Resp., od první hlášky jsem najel cca 500 KM (jezdím kodně). A ted mi to už hodilo při jízdě. jinak mi to dycky hodí když vypnu motor (je to poslední týden).
Co navrhujete (myslíte)? Jinej olej, těsnění motoru ... Ď

Tak jsem si to přečetl ještě jednou a obávám se, že to bude trochu horší problém. Pokud doléváš jeden litr oleje na 2000km, bude pravděpodobně problém následující.
S největší pravděpodobností dochází k průniku paliva do motorového oleje přes pístní kroužky. Důvodem bývá fixace pístního kroužku v drážce vlivem usazených karbonů. Takto nepohyblivý kroužek vytvoří časem na stěně válce lesklé plochy. Mimo to že se sníží komprese v tomto poškozeném válci ještě dochází k prolínání paliva dolů do olejové nádrže. Stejně tak dochází i k pronikání oleje nahoru do spalovacího prostoru a jeho hoření. Tomuto problému bohužel přispívá i nikasil ve válcích, který BMW do M52 dávalo, a který se za čas "ošoupe". Tenkrát to byla velká móda, nikasil se používal hlavně u motocyklů. Nicméně provoz ukázal, že není věčný a nyní se používá prakticky jen u závodních 2T motorek, kde se válec mění jednou za dva závody, i častěji.
Bohužel ani ventilová těsnění nebudou pravděpodobně v ideální kondici a část oleje se ti do spalovacího prostoru dostane přes ventily z prostoru hlavy.
Tento problém je dobře rozpoznatelný po delším stání. Pokud se po nastartování valí z výfuku bílý hustý dým charakteristického zápachu spáleného oleje, je vymalováno.
Nech si změřit tlaky na válcích a doporučuji výměnu ventilových těsnění a zabroušení ventilových sedel. Pokud bude již palice dole, zkontroluj, zda není v některém válci ona lesklá plocha. Potom je problém podstatně vážnější.
Raději bych se mýlil, ale spotřeba oleje a ten zápach BA tomu napovídají.
major